To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Στο πολυνομοσχέδιο το «new deal» για τα φωτοβολταϊκά

Στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης σχεδιάζεται να ενσωματωθεί το «new deal», το σχέδιο νόμου για το «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών και των άλλων ΑΠΕ, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση 57 βουλευτών της συμπολίτευσης.

Στην τελική του εκδοχή το «new deal» θα περιέχει ορισμένες τροποποιήσεις, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης κυρίως για τα φωτοβολταϊκά, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας. Προς το παρόν το κείμενο βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τις παρατηρήσεις του οποίου θα εξαρτηθεί και η οριστικοποίηση των ρυθμίσεων που θα τροποποιηθούν σε σχέση με την αρχική μορφή του νομοσχεδίου.




Συνεννόηση
Η ενσωμάτωση του «new deal» στο πολυνομοσχέδιο γίνεται μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να ενταχθεί στα προαπαιτούμενα, εφόσον η εξάλειψη του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕΕ) ως το τέλος του 2014 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Ταυτόχρονα όμως, εκτιμάται ότι έτσι η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τις αντιδράσεις των διαφωνούντων βουλευτών και να προλάβει την ψήφισή του πριν από την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ, το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) θα πρέπει να αυξηθεί κατά 125% από 1ης Απριλίου, φθάνοντας μεσοσταθμικά στα 33,68 ευρώ/MWh από 14,96 ευρώ/MWh σήμερα, για να μηδενιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, εκτός και αν ληφθούν άλλα μέτρα. Το ΕΤΜΕΑΡ πληρώνεται από όλους τους καταναλωτές μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Το new deal θα αποτελέσει ξεχωριστή ενότητα μέσα στο πολυνομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι αντιδράσεις των παραγωγών ηλιακής ενέργειας. Χθες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη με κοινοποίηση στον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου στην οποία τονίζει ότι 131 επιχειρήσεις - μέλη, που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από τη μείωση των εσόδων λόγω του «κουρέματος», με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στα δάνειά τους.

Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες του κλάδου, κύκλοι του υπουργείου πάντως αναφέρουν ότι κατά τη συζήτησή του στη Βουλή θα υπάρξει αναφορά για τις διαβουλεύσεις που έγιναν με τις τράπεζες για το θέμα αυτό.

(Πηγή: Ημερησία)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: