To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Αυξάνονται διαρκώς τα «φέσια» των φορολογουμένων προς την εφορία

Μήνα με το μήνα αυξάνεται το «φέσι» των φορολογούμενων προς το δημόσιο καθώς όλο και περισσότεροι δηλώνουν αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Την ίδια ώρα ψίχουλα εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών από τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, τον Ιανουάριο προστέθηκε στα βιβλία του υπουργείου Οικονομικών νέο χρέος των φορολογούμενων ύψους 962 εκατομμυρίων ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο να πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο νέο ρεκόρ ξεπερνώντας 63 δισ. ευρώ. Το λεγόμενο «παλιό» ληξιπρόθεσμο χρέος (αυτό που έχει συσσωρευτεί έως το τέλος του 2013) διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα 62,303 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 962 εκατομμύρια νέου χρέους τότε το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανήλθε στα 63,26 εκατομμύρια ευρώ.




Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι φόροι που κατά κύριο λόγο αφήνουν απλήρωτους οι φορολογούμενοι είναι τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, ο ΦΠΑ και ακολουθούν οι φόροι ακινήτων και εισοδήματος.

Χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους τους φόρους και τα πρόστιμα που σχετίζονται με φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή είναι ότι από αυτά που επιβάλλονται μετά από φορολογικούς ελέγχους εισπράττεται μόλις το 15%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσαν 57 ελέγχους σε ισάριθμους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου (είναι αυτοί που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ ή τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ. Από αυτούς τους ελέγχους βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 16,5 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εισπράχθηκαν μόλις 2,6 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 15,7%.

Επίσης, τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκαν μόλις εννέα έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις σε σύνολο 988 ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ακόμη πέντε υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις ανήλθαν σε 128,97 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις ανήλθαν μόλις στα 10,91 εκατ. ευρώ ή το 8,46% των συνολικών φόρων και προστίμων που επιβλήθηκαν.

Τον πρώτο μήνα του έτους υποβλήθηκαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότης της Τρομοκρατίας 76 μηνυτήριες αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή. Από αυτές οι 42 μηνυτήριες αναφορές αφορούσαν βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ.

(Πηγή: capital.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: