Αναλυτικά, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση που προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης, χωρίς δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ υπολείπεται των εικοσιπέντε (25) ημερών ασφάλισης ανά μήνα. Η διάταξη αφορά στους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή αυτούς που έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά το 1992.
Σήμερα, σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, οι νέοι ασφαλισμένοι επιλέγουν μεταξύ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, και συνήθως επιλέγουν ΙΚΑ γιατί είναι χαμηλότερες οι εισφορές για τους εργαζόμενους (πληρώνουν και οι εργοδότες).
Η νέα διάταξη προβλέπει πως πρόσωπα που εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2084/1992 (νόμος Σιούφα), επανεξετάζονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μετά τη λήξη της εξαίρεσης.
Εκκρεμείς αιτήσεις -ενστάσεις ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών οργάνων που κρίνονται μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, θα αντιμετωπίζονται βάσει του νέου νόμου.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εισφορές θα καταβάλλονται μηνιαίως, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο ανάγονται, διαφορετικά από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα οι εισφορές θα καθίστανται καθυστερούμενες και θα ξεκινούν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Ο νόμος δεν καθορίζει πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο, καθώς ο ΟΑΕΕ δεν είναι έτοιμος να γίνει άμεσα. Θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
Τέλος, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι στον ΟΑΕΕ θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι ορκωτοί ελεγκτές–λογιστές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.). Η υποχρέωση ξεκινά στην 1η Ιουλίου 2014.
Εξαιρούνται όσοι έχουν την 01.07.2014 25 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ.
(Πηγή: capital.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: