To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Τι αποφασίστηκε για τον φόρο υπεραξίας κινητών και ακινήτων

Σημαντικές βελτιώσεις σε όσα προβλέπονται για το φόρο υπεραξίας κινητών αξιών και ακινήτων πέτυχε σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά μετά από διαβουλεύσεις με την τρόικα, ενώ οι αλλαγές αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας των μετόχων εισηγμένων εταιριών που κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου τους, αλλά και όσων έχουν αγοράσει τις μετοχές που πούλησαν ή θα πωλήσουν προ της 1ης Ιανουαρίου 2009. Τροποποίηση επέρχεται και στο συμψηφισμό κερδών με ζημίες, καθώς μετά την πάροδο πενταετίας οι ζημίες θα παραγράφονται.

Αυτό σημαίνει ότι για ζημίες που δημιουργήθηκαν π.χ. το 2014, ο επενδυτής έχει περιθώριο να τις συμψηφίσει με κέρδη έως το 2019.




Στον τομέα των ακινήτων, προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας για ακίνητα που θα πωληθούν εφεξής κι έχουν αποκτηθεί προ του 1995, ενώ προβλέπονται πίνακες συντελεστών αποπληθωρισμού που θα εφαρμόζονται κάθε χρόνο για την απομείωση της αξίας πώλησης προκειμένου να προσδιοριστεί η αξία που θα υπόκειται σε φόρο υπεραξίας. Υπάρχει επίσης αφορολόγητο ύψους 25.000 ευρώ.

Για την περίπτωση του sale and lease back, προβλέπεται απαλλαγή από την καταβολή φόρου υπεραξίας, για συμβάσεις που έγιναν ως το τέλος του 2013. Για μεταγενέστερες συμβάσεις, ο αναλογούν φόρος θα καταβάλλεται τμηματικά ανά έτος ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης. Ήτοι αν προκύπτει για παράδειγμα φόρος 400.000 ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης είναι δεκαετής, θα πληρώνονται 40.000 ευρώ το χρόνο.

Από την ελληνική πλευρά η διαπραγμάτευση με την τρόικα έγινε από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Στέλιο Κουτνατζή και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του ΣΜΕΧΑ μέσω του προέδρου του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη.

(Πηγή: Euro2day.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: