To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Οι αποδόσεις των επενδύσεων σε ακίνητα εξισώθηκαν με τις προθεσμιακές καταθέσεις

Οι επενδύσεις σε ακίνητα εξισώνονται πλέον με τις προθεσμιακές καταθέσεις. Εάν κάποιος είχε επενδύσει 100 ευρώ στις 1/1/1995 τότε στις 31/12/2008 η τρέχουσα αξία της περιουσίας του θα ήταν 304,8 ευρώ εάν το κεφάλαιό του είχε τοποθετηθεί σε ακίνητα, 241,3 ευρώ εάν είχε επιλέξει προθεσμιακή κατάθεση και 209,7 ευρώ εάν ήταν επενδεδυμένο σε μετοχές. Εάν ληφθεί υπόψη και η πενταετία 2009-2013 τότε η διαφορά της αξίας της επένδυσης σε ακίνητη περιουσία και της αντίστοιχης σε προθεσμιακή κατάθεση εξαλείφεται λόγω σημαντικής ανόδου των επιτοκίων και αντίστοιχης υποχώρησης των τιμών των ακινήτων.




Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η σχετική έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων GLP Values, η οποία υποστηρίζει επιπλέον ότι με τις φορολογικές επιβαρύνσεις για το 2014 οι αποδόσεις εισοδήματος σε ακίνητη περιουσία ουσιαστικά αποδίδουν το ίδιο με άλλες εναλλακτικές τοποθετήσεις σταθερών εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας, από 1/1/2014 οι ιδιοκτήτες αστικών και επαγγελματικών ακινήτων επιβαρύνονται με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ο οποίος κατά μέσον όρο ισοδυναμεί με το 0,3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Εάν συνεκτιμηθεί το σύνολο των φόρων τότε αυτοί αντιστοιχούν περίπου στο 1% επί της αντικειμενικής του αξίας με αποτέλεσμα η καθαρή μετά από φόρους απόδοση των ακινήτων εισοδήματος να κυμαίνεται από 2,2%-3% σε ετήσια βάση. “Με τη βάσιμη εκτίμηση ότι το 2014 θα είναι ένα έτος περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και μάλιστα σε συνθήκες αποπληθωρισμού της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται ότι η ετήσια καθαρή απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων θα κυμανθεί στην περιοχή του 1,75-2,25%. Ο συνδυασμός αυτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επένδυση εισοδήματος σε ακίνητη περιουσία θα προσφέρει μια απόδοση κοντά στην αντίστοιχη των εναλλακτικών τοποθετήσεων σταθερού εισοδήματος”, αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Πώς κινείται η αγορά ακινήτων

Οσον αφορά στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς ακινήτων, όπως αναφέρει η GLP Values, αυτή συνέχισε να κινείται πτωτικά κι εφέτος με ανάσχεση όμως του ρυθμού υποχώρησης των αξιών στις τιμές πώλησης και τα μισθώματα των περισσότερων κατηγοριών ακινήτων. Πάντως, τα περιθώρια υποχώρησης των τιμών δεν έχουν εξαντληθεί αφού τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος πιστοποιούν ότι η πτώση των τιμών των οικιστικών ακινήτων έχει φθάσει στο 37% από την αρχή της κρίσης όταν κατά την περίοδο 2000-2008 η αντίστοιχη άνοδος ήταν 90,9%. Αλλωστε το ΔΝΤ σε ειδική έκθεσή του τοποθετεί την διάρκεια της κρίσης στην ελληνική κτηματαγορά στα 6,5 χρόνια ενώ η υποχώρηση των τιμών μπορεί να φθάσει και το 45% από τα επίπεδα του 2009. Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ για το β΄ τρίμηνο 2013 η ανοδική τάση στην παγκόσμια αγορά ακινήτων συνεχίσθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το δ΄τρίμηνο του 2008. Η Ελλάδα όμως κατατάχθηκε στις αγορές με την μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών που για το β΄τρίμηνο 2013 έφθασε το 11% περίπου.

Η επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατανέμει την πλειοψηφία των φορολογικών βαρών στα εντός σχεδίου πόλης ακίνητα ενώ ελαχιστοποιεί τις επιβαρύνσεις για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροκτήματα. Σε κάθε περίπτωση το απόλυτο ύψος της επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ εκτιμάται στο 0,3% - 0,4% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και είναι μικρότερη από την συνολική επιβάρυνση του ΕΕΤΗΔΕ και του ΦΑΠ οι οποίοι με την σειρά τους καταργήθηκαν στις 31/12/2013. Το σύνολο πάντως των φόρων και των τελών επί της ακίνητης περιουσίας αντιστοιχούν περίπου στο 1% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Πηγή: newmoney.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: