To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές

Σε νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αναμένεται να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα οι παρεμβάσεις που κλείδωσαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Από την πολυήμερη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών μισθωτοί και συνταξιούχοι όχι μόνο δεν εξασφάλισαν κάποιο όφελος, αντιθέτως θα επωμιστούν και νέες επιβαρύνσεις.

Μάλιστα η τρόικα κυριάρχησε σε όλα τα ζητήματα που έθεσε, εξασφαλίζοντας την συγκατάθεση της κυβέρνησης, στην οποία απλά έδωσε μερικούς μήνες χρονική παράταση για την πλήρη εφαρμογή όλων όσων απαιτεί.




Η συμφωνία για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες εργαζομένων και εργοδοτών αναμένεται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό φέτος κατά 350 εκατ. ευρώ, κάτι που θα συμπιέσει σταδιακά και τις συντάξιμες αποδοχές τόσο των μελλοντικών όσο και των σημερινών συνταξιούχων, λόγω των ελλειμμάτων που θα δημιουργηθούν στα ταμεία.

Μάλιστα η τρόικα δεν αρκέστηκε στη μείωση συνολικά των πέντε μονάδων που προέβλεπε το μνημόνιο (1,1 από ΟΕΚ και ΟΕΕ και 3,9 μονάδες τώρα- 2,9 εργοδοτών και 1 εργαζομένων), αλλά απαίτησε και πέρασε η περαιτέρω μείωση κατά 1 μονάδα ακόμη των εργοδοτικών εισφορών το 2016.

Για την περίπτωση που πρόκειται για μικτά ασφάλιστρα, τότε το ποσοστό ανέρχεται στο 13,5% για τον εργαζόμενο και 25,56% για τον εργοδότη.

Σε αυτό το ενδεχόμενο για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη.

Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ.

Για περιπτώσεις που ο μισθός ανέρχεται στα 2.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 56 ευρώ για τον εργοδότη και 22 ευρώ για τον εργαζόμενο.

Την ίδια στιγμή, αλλάζει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων με στόχο την ουσιαστική απελευθέρωση τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι μισθολογικές απολαβές των μακροχρονίως ανέργων που προκύπτουν από την προϋπηρεσία τους σε κάποιο κλάδο κατά 50%, προκειμένου να γίνουν «ελκυστικότεροι» για να αποκτήσουν εκ νέου θέση απασχόλησης.

Όσον αφορά το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση πέτυχε την εξασφάλιση εξάμηνης παράτασης, προκειμένου τον Οκτώβριο να επανεξετασθεί εάν η αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας με την σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων και πρόεδρο τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας θα συμβάλει στην απελευθέρωσή τους. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή το φθινόπωρο.

Σχετικά με το θεσμό των τριετιών, της προϋπηρεσίας δηλαδή των εργαζομένων, διατηρείται ως εργασιακό δικαίωμα, χωρίς ωστόσο καμία ουσιαστική συνεισφορά για τους εργαζόμενους, καθώς όσοι απασχολούνται δεν θα λάβουν αύξηση στο μισθό τους έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10% και όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για να επανενταχθούν θα πρέπει να υποστούν μείωση της προσαύξησης του κατώτατου μισθού κατά 50%.

Συγκεκριμένα, οι μακροχρόνια άνεργοι, που θα προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις, αναμένεται να είναι φθηνότεροι από 29,30 έως 87,90 ευρώ (ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας τους).

(Πηγή: real.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: