Ειδικότερα, το υπ. Παιδείας θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα χορηγεί στους υποψηφίους οι οποίοι θα πληρούν ορισμένα κοινωνικά κριτήρια (παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, από μονογονεϊκές οικογένειες, ασθενείς, ορφανά παιδιά) τη δυνατότητα μετεγγραφής σε ομοειδή τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ με αυτό στο οποίο θα εισαχθούν. Η διαδικασία των μετεγγραφών θα αρχίσει τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα της άνοιξης, όπως συνέβαινε κατά την εφαρμογή του ίδιου συστήματος για 32 χρόνια.
Βέβαια, καθώς η αλλαγή του συστήματος ανακοινώνεται φέτος δύο μήνες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, φέρνει σε δυσχερή θέση τους υποψηφίους από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίοι έως τώρα πίστευαν ότι θα διεκδικήσουν -ως ειδική, ξεχωριστή κατηγορία- συγκεκριμένο, κατ’ εξαίρεση αριθμό θέσεων με χαμηλότερες βάσεις σε σχέση με τις βάσεις των υποψηφίων γενικής σειράς. Χαρακτηριστικά, η βάση της Ιατρικής Αθηνών για τους υποψηφίους της γενικής σειράς ήταν πέρυσι 18.916 μονάδες, για τους υποψηφίους από τρίτεκνες οικογένειες 18.840 μονάδες και για τους υποψηφίους πολύτεκνων οικογενειών 18.567 μονάδες.
Από την άλλη, δεν θα τεθεί ποσοτικός περιορισμός στον αριθμό των φοιτητών που θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στα κεντρικά, περιζήτητα ΑΕΙ/ΤΕΙ, όπως ίσχυσε στο σύστημα που εφαρμόστηκε το 2012 και το 2013, κατ’ εξαίρεση λόγω της οικονομικής κρίσης.
Τέλος, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των υποψηφίων της Κεφαλονιάς, η οποία επλήγη από τον σεισμό, θα προχωρήσει η ηγεσία του υπ. Παιδείας. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο οι υποψήφιοι να λάβουν πριμοδότηση μορίων κατά τα πρότυπα του συστήματος που ισχύει για τους υποψηφίους με σημαντικές αθλητικές διακρίσεις. Επίσης, εξετάζεται οι υποψήφιοι της Κεφαλονιάς να διεκδικήσουν ξεχωριστό αριθμό θέσεων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, σε ποσοστό 0,5% καθ’ υπέρβαση του γενικού αριθμού.
(Πηγή: Καθημερινή)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: