To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΑΕΙ - ΤΕΙ: Ελεύθερες μετεγγραφές για παιδιά πολυτέκνων

Επανέρχεται το σύστημα των ελεύθερων μετεγγραφών των παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, που ίσχυε επί 32 χρόνια. Αυτό αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ύστερα από τις τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικό το ισχύον σύστημα εισαγωγής των ειδικών αυτών κατηγοριών υποψηφίων. Ετσι, από φέτος καταργούνται οι ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων, ο αριθμός των εισακτέων θα είναι ενιαίος για όλους και θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή θα εισαχθούν περί τις 70.000 υποψήφιοι, με μικρές αυξομειώσεις (προβλέπεται αύξηση των θέσεων σε σχολές και τμήματα θετικών επιστημών, μείωση εκείνων σε σχολές και τμήματα ανθρωπιστικών επιστημών). Ενδεικτικά, πέρυσι από τις 69.288 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι 11.503 δόθηκαν στους υποψήφιους ειδικών κατηγοριών. Παράλληλα, το υπουργείο ετοιμάζει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υποψηφίους της Κεφαλονιάς.




Ειδικότερα, το υπ. Παιδείας θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα χορηγεί στους υποψηφίους οι οποίοι θα πληρούν ορισμένα κοινωνικά κριτήρια (παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, από μονογονεϊκές οικογένειες, ασθενείς, ορφανά παιδιά) τη δυνατότητα μετεγγραφής σε ομοειδή τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ με αυτό στο οποίο θα εισαχθούν. Η διαδικασία των μετεγγραφών θα αρχίσει τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα της άνοιξης, όπως συνέβαινε κατά την εφαρμογή του ίδιου συστήματος για 32 χρόνια.

Βέβαια, καθώς η αλλαγή του συστήματος ανακοινώνεται φέτος δύο μήνες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, φέρνει σε δυσχερή θέση τους υποψηφίους από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίοι έως τώρα πίστευαν ότι θα διεκδικήσουν -ως ειδική, ξεχωριστή κατηγορία- συγκεκριμένο, κατ’ εξαίρεση αριθμό θέσεων με χαμηλότερες βάσεις σε σχέση με τις βάσεις των υποψηφίων γενικής σειράς. Χαρακτηριστικά, η βάση της Ιατρικής Αθηνών για τους υποψηφίους της γενικής σειράς ήταν πέρυσι 18.916 μονάδες, για τους υποψηφίους από τρίτεκνες οικογένειες 18.840 μονάδες και για τους υποψηφίους πολύτεκνων οικογενειών 18.567 μονάδες.

Από την άλλη, δεν θα τεθεί ποσοτικός περιορισμός στον αριθμό των φοιτητών που θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στα κεντρικά, περιζήτητα ΑΕΙ/ΤΕΙ, όπως ίσχυσε στο σύστημα που εφαρμόστηκε το 2012 και το 2013, κατ’ εξαίρεση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τέλος, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των υποψηφίων της Κεφαλονιάς, η οποία επλήγη από τον σεισμό, θα προχωρήσει η ηγεσία του υπ. Παιδείας. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο οι υποψήφιοι να λάβουν πριμοδότηση μορίων κατά τα πρότυπα του συστήματος που ισχύει για τους υποψηφίους με σημαντικές αθλητικές διακρίσεις. Επίσης, εξετάζεται οι υποψήφιοι της Κεφαλονιάς να διεκδικήσουν ξεχωριστό αριθμό θέσεων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, σε ποσοστό 0,5% καθ’ υπέρβαση του γενικού αριθμού.

(Πηγή: Καθημερινή)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: