To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Πώς θα ρυθμίζονται τα προβληματικά δάνεια των επιχειρήσεων

H απειλή των «κόκκινων» δανείων προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Υπολογίζεται ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται έχουν φτάσει περίπου στο 32% του συνόλου, ποσοστό που μεταφράζεται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται κάθε μήνα με ρυθμό 0,4% -αν και τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν πως έχει αρχίσει να περιορίζεται ο ρυθμός αύξησης-, και ταυτόχρονα έχει διατυπωθεί η πρόβλεψη ότι η κορύφωση αναμένεται στο τέλος του έτους.

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι ένα θέμα που αναπόφευκτα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ηδη έχουν εκδηλωθεί ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι εκτός πραγματικότητας το ενδεχόμενο μιας γενικής ρύθμισης, ενός οριζόντιου «κουρέματος» των δανείων. Αλλωστε κάτι τέτοιο θα είχε επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και θα έθετε σε νέα περιδίνηση την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Εγκυροι τραπεζικοί κύκλοι αποδίδουν την αναφορά της τρόικας στα «κόκκινα» δάνεια, στην ανακοίνωση που βγήκε με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι θέσεις που είχε προβάλει -κυρίως το ΔΝΤ- για μεγαλύτερα κεφαλαιακά κενά των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, πέραν της πρόσφατης ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, αλλά και του κώδικα επικοινωνίας που έχει ετοιμάσει η Τράπεζα της Ελλάδος και εισάγει τον θεσμό του Sale and lease back, καταγράφεται μια κινητικότητα που δείχνει ότι δρομολογούνται κάποιες διαδικα­σίες για να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές στον αστικό κώδικα, όπου κάποια σημεία θα αφορούν τους δανειολήπτες, αλλά κατά πληροφορίες το υπουργείο δεν δείχνει διατεθειμένο να κάνει αλλαγές στο προπτωχευτικό και πτωχευτικό δίκαιο, που είναι το μείζον, καθώς έκανε τροποποιήσεις πρόσφατα και μια νέα μεταρρύθμιση θα απορρύθμιζε το σύστημα.

Τι θα γίνει με τα δάνεια των επιχειρήσεων

Ταυτόχρονα όμως είναι υπό επεξεργασία ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, χρέος ιδιωτικών επιχειρήσεων θα μπορεί να μετατρέπεται σε μετοχές. Αν τελικά προωθηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι τράπεζες θα μπορέσουν να μετοχοποιήσουν τις οφειλές υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ώστε να εξυγιαίνεται η επιχείρηση και ταυτόχρονα να αλλάζει η μετοχική σύνθεση, ώστε να απομακρύνονται οι παλιοί ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση έχουν συζητηθεί και κάποιες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες θα δίνουν ευελιξία στις τράπεζες να πωλούν «κόκκινα» δάνεια. Σήμερα μεταβίβαση δανείου μπορεί να γίνει μόνον από τράπεζα σε τράπεζα ή μέσω τιτλοποίησης, ενώ με τις συζητούμενες αλλαγές θα διευκολυνθεί το… εμπόριο «κόκκινων» δα­νείων, ώστε οι τράπεζες να παίρνουν ένα μέρος των χρημάτων τους και να καθαρίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών αυτή την περίοδο εκπονούνται δύο μελέτες. Η πρώτη, την οποία επιμελείται ο πρόεδρος του ΣΟΕ (Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, αφορά τον καθορισμό του εθνικά αποδεκτού ορίου διαβίωσης. Μελετάται δηλαδή το ποσό του εισοδήματος κάτω από το οποίο ο δανειολήπτης θα έχει προστασία και γίνεται προσπάθεια να καθοριστούν οι κλίμακες εισοδήματος πάνω από το συγκεκριμένο όριο, όπου ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει ένα ποσοστό των οφειλών του.

Η δεύτερη μελέτη, που εκπονεί άλλη επιτροπή, αφορά τον βαθμό που οι διακυμάνσεις της αγοράς ακινήτων επηρεάζουν τη συμπεριφορά των δανειοληπτών. Είναι προφανές ότι τα συμπεράσματα των συγκεκριμένων μελετών θα αποτελέσουν τη βάση για την κατάρτιση των όποιων μελλοντικών ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πηγή: newmoney.gr




Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: