To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων με χαμηλότερους μισθούς

Μετά τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, χαμηλότεροι μισθοί (χωρίς τριετίες) έρχονται, δια νόμου, και για τους μακροχρόνια άνεργους - πρώην μισθωτούς που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ για διάστημα πάνω από 12 μήνες! Το νέο μέτρο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα. Και, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σχεδιάζεται να νομοθετηθεί ως «ειδική δράση» - «κίνητρο» για την υποβοήθηση των προσλήψεων της συγκεκριμένης ομάδας ανέργων οι οποίοι, έχοντας χάσει το δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ (αφού έχουν ξεπεράσει το 12μηνο) κινδυνεύουν να παραμείνουν, οριστικά, «εκτός» αγοράς εργασίας και στο... περιθώριο.




Η συζήτηση για την καθιέρωση ενός χαμηλότερου μισθού για την πρόσληψη και απασχόληση μακροχρόνια ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ξεκίνησε στο πλαίσιο της αξιολόγησης που έκαναν οι εκπρόσωποι της τρόικας σχετικά με τη «λειτουργία» και την «αποτελεσματικότητα» των νομοθετημένων κατώτατων ορίων στο «μέτωπο» της αντιμετώπισης της ανεργίας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και μετά την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση - αλλαγή (π.χ. κατάργηση τριετιών) πριν από τα τέλη του 2016 (αυτό προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι 4093/12 και 4172/13).

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Οπως διαπιστώθηκε, οι μισθοί μειώθηκαν, αλλά οι άνεργοι και κυρίως οι μακροχρόνια άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας αυξήθηκαν, χωρίς να εμφανίζουν καμία «επαγγελματική κινητικότητα», σε αντιδιαστολή με τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών για τους οποίους ισχύουν χαμηλότερα όρια μισθών και ημερομισθίων (510,95 ευρώ ? 562 ευρώ). Με βάση τα στοιχεία:

Οι μακροχρόνια άνεργοι από 176.504 που ήταν τον Ιανουάριο του 2010, έφτασαν τους 483.548 τον Ιανουάριο του 2014, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 307.044 άτομα και σε ποσοστό κατά 173,96% έναντι της συνολικής αύξησης του αριθμού των εγγεγραμμένων στον Οργανισμό ανέργων κατά 294.907 και κατά 38,42%, στο ίδιο διάστημα.

Σε «πολύ μειονεκτική» θέση για ενδεχόμενη πρόσληψη, βρίσκονται οι άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών που ταυτόχρονα είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν προϋπηρεσία, αφού ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός τους «αγγίζει» τα 761,90 ευρώ (μισθός για πρώην εργαζόμενο με 9 έτη προϋπηρεσίας) και «κινείται» πολύ πάνω από τα 586, 08 ευρώ (μισθός νεοεισερχόμενου ηλικίας άνω των 25 ετών).

ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Η «λύση» που συζητείται, με βάση το σχέδιο, είναι να νομοθετηθεί ένας ειδικός μισθός, χωρίς τριετίες, για τους μακροχρόνια άνεργους που θα ισχύει για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άτομα της συγκεκριμένης ομάδας μέσω του ΟΑΕΔ και, μάλιστα, με την προϋπόθεση να μη απολύσουν προσωπικό («δικλίδα» ασφαλείας ώστε να μη λειτουργήσει το μέτρο ως «εργαλείο» αντικατάστασης του υπάρχοντος «ακριβότερου», ως προς τις αμοιβές, προσωπικού). Το ύψος του μισθού, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα είναι περί τα 650 ευρώ (δεν έχει, ακόμη, συμφωνηθεί) λαμβάνοντας, ως ένα βαθμό, υπόψη την προηγούμενη εμπειρία που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να έχει... απαξιωθεί λόγω της αποχής από την εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ειδικός μισθός των μακροχρόνια άνεργων (όπως και το αντίστοιχο ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες) θα ισχύει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2016, αφού από την 1/1/2017 το Μνημόνιο επιβάλλει την εφαρμογή ενός ενιαίου νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ
Οι τριετίες προσαυξάνουν τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο κατά 58,61 ευρώ - 175,82 ευρώ τον μήνα για τον υπάλληλο και κατά 1,31 ευρώ - 7,85 ευρώ για τον εργατοτεχνίτη ηλικίας άνω των 25 ετών, αντίστοιχα Για τους κάτω των 25 ετών η προσαύξηση είναι 51,10 ευρώ για τον υπάλληλο και 1,14 ευρώ - 2,28 ευρώ για τον εργατοτεχνίτη.

Για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν αμείβονται με τα κατώτατα όρια ή με υψηλότερους μισθούς και ημερομίσθια, οι τριετίες λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της αμοιβής κατά την πρόσληψη. Ωστόσο, έως ότου πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, παραμένουν «παγωμένες» με βάση την προϋπηρεσία που είχαν συμπληρώσει οι απασχολούμενοι έως τις 14/2/2012 (δεν δίνονται νέες τριετίες για χρόνο εργασίας μετά την ημερομηνία αυτή).

(Πηγή: Ημερησία)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: