Μέχρι σήμερα, ο αυτόματος συμψηφισμός προβλεπόταν για ποσά επιστροφής φόρου άνω των 1.500 ευρώ. Πλέον η εφορία θα προχωράει σε αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών φόρου, ακόμη και για ποσά έως 1.500 ευρώ, με τυχόν οφειλές των δικαιούχων, όπως ορίζει η απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη.
Με την ίδια απόφαση επιλύεται και το θέμα της έκδοσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει οφειλές έως 30 ευρώ, ενώ γίνονται ελαστικότεροι οι όροι χορήγησης φορολογικής ενημερότητας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ και έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.
Στην περίπτωση αυτή, θα χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ενημερότητας για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο υπό την προϋπόθεση ότι από τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθεί ποσοστό μόνο 10%, αντί τουλάχιστον 30% ή 50% που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ο φορολογούμενος θα πρέπει σωρευτικά:
• Να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση άνω των 30 ευρώ. Αν οι οφειλές υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσό, ο φορολογούμενος που ζητάει φορολογική ενημερότητα θα πρέπει να τις έχει τακτοποιήσει είτε με αναστολή είσπραξης είτε με ρύθμιση τμηματικής καταβολής.
• Να έχει υποβάλει τις δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας (δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικές και περιοδικές ΦΠΑ). Αν διαπιστωθεί στο πλαίσιο ελέγχου ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, ΦΑΠ ή Ε9 της τελευταίας πενταετίας, καταχωρίζεται στο σύστημα taxis εντολή δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας, η οποία αίρεται μόνο εφόσον υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις.
Στην περίπτωση που εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος με επαχθή αιτία και ο φορολογούμενος έχει οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, τίθεται υποχρεωτικά και όρος παρακράτησης μέρους της εισπραττόμενης απαίτησης. Το ποσό που πρέπει να παρακρατηθεί αναγράφεται στο αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.
Μέχρι σήμερα, το παρακρατούμενο ποσό ανέρχεται στο 30% - 50% του εισπραττόμενου ποσού, όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων.
Εάν μέσω ρύθμισης έχει καταβληθεί ποσό μικρότερο από το 30% της ρυθμισμένης οφειλής, παρακρατείται ποσοστό 70% έως 100%. Με τη συμπληρωματική απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, οι παραπάνω προϋποθέσεις διευρύνονται και ορίζεται πως ειδικά για περιπτώσεις βεβαιωμένων οφειλών που είναι χαμηλότερες από τα 5.000 ευρώ και υπάρχουν στοιχεία για άλλες απαιτήσεις (περιοδικές ή εφάπαξ) για την είσπραξη των οποίων απαιτείται φορολογική ενημερότητα, τα παραπάνω όρια ορίζονται σε 10%.
Σε κάθε περίπτωση, ορίζεται στην απόφαση, το ποσοστό παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στην κάλυψη τριών δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης, εφόσον οι δόσεις που απομένουν είναι έως 12. Αν οι δόσεις που απομένουν για την εξόφληση του ποσού οφειλής που έχει ρυθμιστεί ξεπερνούν τις 12, το κατώτερο ποσοστό παρακράτησης πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε δόσεις. Αν η παρακράτηση δεν επαρκεί για την κάλυψη των παραπάνω δόσεων, το ποσοστό παρακράτησης αναπροσαρμόζεται ανάλογα.
(Πηγή: Καθημερινή)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: