To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι για τις υγειονομικές επιτροπές του ΕΟΠΥΥ

Οδηγό για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΕΟΠΥΥ, εξέδωσε ο Οργανισμός. Μέσα από 9 ερωτήσεις- απαντήσεις δίνονται οδηγίες στους ασφαλισμένους για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για εξωσωματική γονιμοποίηση, για φάρμακα υψηλού κόστους, για έγκριση νοσηλείας στο εξωτερικό, για αυτασφάλιση αλλά και για αναρρωτικές άδειες. Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται επίσης και στο site του Οργανισμού, www.eopyy.gov.gr.




1. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και που απευθύνομαι για έγκριση εξωσωματικής γονιμοποίησης, πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας και χορήγησης γοναδοτροπινών σε άνδρες;

- Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ειδικό έντυπο παραπομπής από γυναικολόγο, Βιβλιάριο υγείας. Επίσης, αποτελέσματα ελέγχου για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ηπατίτιδα Β και C, σύφιλη, οιστρογόνων, γοναδοτροπινών, προλακτίνης και θυρεοειδικών ορμονών, δύο πλήρη σπερμοδιαγράμματα, μία σαλπιγγογραφία, υπερηχογράφημα.

- Πρόκληση ωοθηλακιορρηξίας: Υπερηχογράφημα, Σπερμοδιάγραμμα, Σαλπιγγογραφία.

- Χορήγησης γοναδοτροπινών σε άνδρες: Γνωμάτευση θεράποντος ιατρού, Σπερμοδιάγραμμα, Επίπεδα FSH, LH, PRL, τεστοστερόνης, Καλλιέργεια σπέρματος, Triplex όρχεων.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένες/οι θα κλείνουν ραντεβού στις Επιτροπές Εξωσωματικής στο 210 8110684.

2. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και που απευθύνομαι για έγκριση φαρμάκων υψηλού κόστους και φαρμάκων εξωτερικού;

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά: Διαβιβαστικό με όνομα ασφαλισμένου, αριθμός μητρώου. Αίτηση με τα στοιχεία επικοινωνίας του ασφαλισμένου, Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου ασθένειας, Πρότυπο γνωμάτευσης του θεράποντος γιατρού.

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού του νομού Αττικής θα προσέρχονται είτε στη Περιφερειακή Διεύθυνση Πειραιά, είτε Αγίου Κωνσταντίνου 16 Αθήνα, είτε Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας.

Στην επαρχία θα προσέρχονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση ή Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων η οποία συλλέγει τα δικαιολογητικά και τα αποστέλλει στην Επιτροπή.

3. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και που απευθύνομαι για έγκριση χορήγησης αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης;

Αίτηση ασφαλισμένου, Ιατρική γνωμάτευση που αναφέρει τα αποτελέσματα του γλυκαιμικού ελέγχου και τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης του τελευταίου έτους. Ειδικά για την αντικατάσταση της αντλίας θα πρέπει να αναφέρονται και οι λόγοι που προτείνεται η συνέχιση της θεραπείας με την αντλία. Οι σχετικές αιτήσεις απευθύνονται στην Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ (τηλ. 210 8110650).

4. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και που απευθύνομαι για έγκριση χορήγησης συσκευής έγχυσης φαρμάκων που φέρουν εμφυτευόμενα συστήματα;

Αίτηση ασφαλισμένου, Ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού. Οι σχετικές αιτήσεις των ασφαλισμένων απευθύνονται στην Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ (τηλ. 210 8110662, 210 8110663).

5. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και που απευθύνομαι για έγκριση σκευασμάτων ειδικής διατροφής (FSMP);

Τα σκευάσματα ειδικής διατροφής χρειάζονται έγκριση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο όταν το κόστος τους υπερβαίνει τα 400 € (πλέον ΦΠΑ) ή χορηγούνται για άλλες παθήσεις πέραν των προβλεπόμενων.

Απαραίτητα δικαιολογητικά: Αίτηση ασφαλισμένου, Ιατρική γνωμάτευση, η ανάγκη χρησιμοποίησης των ειδικών προϊόντων καθώς και η μηνιαία ποσότητα κάθε είδους, θεωρημένη από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ. Οι σχετικές αιτήσεις απευθύνονται στην Διεύθυνση Φαρμάκου (τηλ. 210 8110662, 210 8110663).

6. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και που απευθύνομαι για έγκριση χορήγησης αναλώσιμων υγειονομικών υλικών;

Τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά χρειάζονται έγκριση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο όταν οι απαιτούμενες ποσότητες υπερβαίνουν τις ποσότητες που αναφέρονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών. Απαραίτητα δικαιολογητικά: Αίτηση ασφαλισμένου, Ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, θεωρημένη από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ. Οι σχετικές αιτήσεις των ασφαλισμένων απευθύνονται στην Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ (τηλ. 210 8110662, 210 8110663).

7. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και που απευθύνομαι για έγκριση νοσηλείας στο εξωτερικό;

- Για σοβαρό νόσημα που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα απαιτείται Αίτηση ασφαλισμένου, Γνωμάτευση ιατρού, βεβαιώσεις από 2 τουλάχιστον Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας, που λόγω πληρότητας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως το περιστατικό, Γνωμάτευση αποδοχής της νοσηλείας από το νοσοκομείο του εξωτερικού, μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα.

- Για επείγουσες περιπτώσεις, Γνωμάτευση του Νοσηλευτικού Κέντρου του εξωτερικού όπου θα αιτιολογείται η ανάγκη της κατεπείγουσας αντιμετώπισης μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα.

- Εάν ο ασφαλισμένος βρίσκεται προσωρινά σε χώρα του εξωτερικού εκτός Ε.Ε. και λόγω βίαιου, αιφνίδιου και αναπότρεπτου συμβάντος ασθενήσει ξαφνικά και νοσηλευτεί σε θεραπευτήριο, απαιτείται: Γνωμάτευση του Νοσοκομείου του εξωτερικού για την αναγκαιότητα της θεραπείας μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα.

- Για τις περιπτώσεις μεταμόσχευσης στο εξωτερικό, απαιτείται:

Αίτηση ασφαλισμένου, Γνωμάτευση από Διευθυντή Μεταμοσχευτικού Κέντρου, Βεβαίωση με την σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γνωμάτευση αποδοχής της νοσηλείας από το νοσοκομείο του εξωτερικού μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα.

- Αν η νοσηλεία γίνει σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ή σε ιδιωτικές πτέρυγες κρατικών νοσοκομείων ή στην περίπτωση που το νοσοκομείο του εξωτερικού δεν αποδέχεται τα κοινοτικά έντυπα (E112 ή S2), εγκρίνεται μόνο στην περίπτωση όπου το περιστατικό χρήζει άμεσης και επείγουσας αντιμετώπισης και τυχόν καθυστέρηση εγκυμονεί κίνδυνο για την ζωή ή την υγεία του ασθενούς.

Οι σχετικές αιτήσεις απευθύνονται στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (τηλέφωνο για νοσηλείες εξωτερικού 210 8110690, 210 8110691 fax 210 8110692).

8. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και που απευθύνομαι για έγκριση αυτασφάλισης;

Ιατρική γνωμάτευση παθολόγου, καρδιολόγου, νευρολόγου-ψυχιάτρου, εξέταση PSA και γνωμάτευση ουρολόγου (για άνδρες), εξέταση PAP και γνωμάτευση γυναικολόγου (για γυναίκες), Αποτελέσματα βιοχημικού ελέγχου, Ακτινογραφία θώρακος, Καρδιογράφημα. Τα αιτήματα εξετάζονται από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές.

9. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έγκριση πάσης φύσεως αναρρωτικών αδειών;

Ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο κλινικής, βιβλιάριο υγείας με ασφαλιστική ικανότητα. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, ο ασφαλισμένος/η έχει δικαίωμα προσφυγής στην Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: Αίτηση – Ένσταση ασφαλισμένου, συμπληρωματικά δικαιολογητικά ή κλινικο-εργαστηριακά ευρήματα.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: