To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου από Πειραιώς και Alpha

Αλλαγή σελίδας για τις τράπεζες
Το διεθνές ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα αξιοποίησαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, οι οποίες «κλείδωσαν» σε λιγότερο από ένα 24ωρο τις αυξήσεις κεφαλαίου, συγκεντρώνοντας 1,75 και 1,2 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, οι δημόσιες προσφορές τις οποίες πραγματοποίησαν υπερκαλύφθηκαν -κατά τουλάχιστον 1,5 φορά για την Πειραιώς, και κατά 2 φορές για την Alpha Bank, ώστε μένουν τα τυπικά βήματα των γενικών συνελεύσεων στις 28 Μαρτίου για να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις.
Στο 1,72 με 1,75 ευρώ διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή διάθεσης για την Πειραιώς, η οποία θα πραγματοποιήσει για το ποσό των 175 εκατ. ευρώ δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και σε 0,65 ευρώ για την Alpha Bank.
Το ενδιαφέρον επενδυτών άρχισε να καταγράφεται τις προηγούμενες εβδομάδες, ήδη πριν από τις ανακοινώσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου, και ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση των stress tests, τα οποία επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα του κλάδου και την πειστικότητα του recovery story που βλέπουν στην ελληνική αγορά οι ξένοι επενδυτές.
Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα και αιφνιδίασαν ανοίγοντας τα βιβλία προσφορών το απόγευμα της Δευτέρας και αφού βρίσκονταν σε εξέλιξη τα roadshows. Παρότι η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή εξαρχής, τα βιβλία παρέμειναν ανοιχτά και χθες, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των μακροπρόθεσμων επενδυτών, αυτών δηλαδή που είχαν ως στόχο οι τράπεζες σε αυτή τη δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης.
Ενώ στις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου τον πρώτο λόγο είχαν τα hedge funds που έβλεπαν στην Ελλάδα την ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις, πλέον οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δίνουν σε long only επενδυτές την ευκαιρία τοποθέτησης βελτιώνοντας τη μετοχική βάση των εγχώριων ομίλων.
Ακριβώς η βελτίωση της ποιότητας των επενδυτών με έμφαση σε μακροπρόθεσμου ορίζοντα τοποθετήσεις ήταν ένας από τους στόχους των αυξήσεων κεφαλαίου. Πειραιώς και Alpha Bank, έχοντας υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και μικρές ανάγκες από τα stress tests, μέσω της άντλησης κεφαλαίων από την αγορά ενισχύουν τα «μαξιλάρια» εν όψει των επικείμενων ευρωπαϊκών ασκήσεων αντοχής, ενώ η επαναγορά των προνομιούχων μετοχών είναι ένα πρόσθετο βήμα απεμπλοκής από το Δημόσιο.
Μετά τις αυξήσεις, περιορίζεται η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι ιδιώτες θα κατέχουν στην Πειραιώς ποσοστό 35% και στην Alpha Bank άνω του 30%, ενώ το ΤΧΣ ενισχύει σημαντικά την αξία της επένδυσής του.




Ενθερμο ενδιαφέρον
Η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε 1,75 δισ. ευρώ μέσω του book building που πραγματοποίησε πριν καλά καλά ολοκληρώσει τις παρουσιάσεις προς επενδυτές, αφού το ενδιαφέρον ήταν ένθερμο εδώ και εβδομάδες. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το πρωί και θα ακολουθήσει η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα για ποσό 175 εκατ. ευρώ, το 10% της αύξησης.
Η έκδοση του ομολόγου ήταν σαφής προάγγελος και επιτάχυνε τις διαδικασίες ώστε στο βιβλίο προσφορών καταγράφηκε μαζική ζήτηση από μεγάλους επενδυτές και για το λόγο αυτό παρατάθηκε ως αργά χθες η διαδικασία. Εκτιμάται ότι η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί περί το 1,75 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην προκαλείται dilution στους υφιστάμενους μετόχους και τους κατόχους warrants.
Η διοίκηση της τράπεζας έχει προαναγγείλει δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, η οποία θα κινηθεί στα 175 εκατ. ευρώ που είναι το 10% της συνολικής αύξησης και θα δίνει προτεραιότητα σε υφιστάμενους μετόχους και κατόχους warrants της τράπεζας.
Η Πειραιώς δοκίμασε τα «νερά» με την πρόσφατη έκδοση ομολόγου, εγκαινιάζοντας τις αγορές για την άντληση ρευστότητας έπειτα από μια πενταετία πλήρους αποκοπής και κατέγραψε ένα εντυπωσιακό ενδιαφέρον που συνδέεται με τις προοπτικές της ίδιας της τράπεζας, με την εικόνα του τραπεζικού κλάδου και προφανώς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Εξαρχής, μεγάλα επενδυτικά funds, μέτοχοι της τράπεζας, όπως το Baupost, το York Capital Management, το Wellington Capital Management, το Stratford Capital και το Paulson είχαν δεσμευτεί ότι θα μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου καλύπτοντας 600-800 εκατ. ευρώ.

Ανταπόκριση σε λιγότερο από 24 ώρες
Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές με ζήτηση της τάξης των 2,3 με 2,4 δισ. ευρώ, σε λιγότερο από 24 ώρες. Η τράπεζα πέτυχε την εύκολη και γρήγορη κάλυψη της δημόσιας προσφοράς και την άντληση του 1,2 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή μεγάλων μακροπρόθεσμων επενδυτών και με τιμή ικανοποιητική, στο 0,65 ευρώ, δηλαδή με discount 7% έναντι του τελευταίου κλεισίματος τη στιγμή που διεθνώς το discount διαμορφώνεται σε πάνω από 10%. Η τιμή διάθεσης αντιστοιχεί στην καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας και δεν προκαλείται dilution στους υφιστάμενους μετόχους καθώς και στους κατόχους warrants.
Το επόμενο βήμα είναι η γενική συνέλευση της 28 Μαρτίου όπου η διοίκηση θα παρουσιάσει στους μετόχους τα αποτελέσματα του book building, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έγκριση του ενημερωτικού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκτιμάται ότι οι μέτοχοι θα λάβουν τις νέες μετοχές. Με την αύξηση η τράπεζα θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές ύ­ψους 940 εκατ. ευρώ και τις μικρές κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, προέκυψε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς απόκτηση 1.846.153.846 νέων μετοχών στην τιμή του 0,65 ευρώ ανά μετοχή.
Η προσφορά των μετοχών έγινε προς ειδικούς επενδυτές εκτός Ελλάδας και η διοίκηση προτίθεται να εισηγηθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση.

Επόμενο ορόσημο η Eurobank - Τρεις οι «μνηστήρες»
Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα αποτελέσει το επόμενο ορόσημο για τον κλάδο, αφού αναμένεται να συγκεντρώσει επίσης ισχυρό ενδιαφέρον με βάση τις δεσμεύσεις τριών στρατηγικών επενδυτών να συμμετάσχουν με ποσά της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την κοινοπραξία με επικεφαλής τη Fairfax και συμμετέχουν Wilbur Ross, Fidelity και Capital Research, την κοινοπραξία της York Capital με τις Anchorage, Marathon, Perry Capital και Monarch, και την Appolo Asset Management.
Το κρίσιμο σημείο είναι η ψήφιση του πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να προχωρήσει η αύξηση έως τις 15 Μαΐου, οπότε θα μπορεί να γίνει με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2013 και δεν θα υπάρχει άλλη καθυστέρηση.
Οι επιταγές Αλμούνια για συμμετοχή του ΤΧΣ μόνο για την κάλυψη αδιάθετων και για πλήρη αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μεταβάλλει το σχεδιασμό Ταμείου και κυβέρνησης που επιδίωκε να διατηρήσει το ΤΧΣ ποσοστό της τάξης του 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν θα μπορούσε να δεχθεί υπό όρους κάποια μικρή συμμετοχή του Ταμείου, όρους που σχετίζονται με την τιμή διάθεσης.
Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται άμεσα, αναφέρει ότι η τιμή θα καθορίζεται από δύο ανεξάρτητους οίκους, ενώ θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα του ΤΧΣ να υποβάλει δημόσια πρόταση στους κατόχους των warrants, με στόχο να αποκτήσει μετοχές των τραπεζών και να προχωρήσει ταχύτερα στη διάθεσή τους σε επενδυτές. Και για τις τιμές στις οποίες θα πραγματοποιείται η εξαγορά των warrants θα πρέπει να υπάρχει εκτίμηση δύο ανεξάρτητων συμβούλων.

«Κούρεμα»
Σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank θα προηγηθεί «κούρεμα» των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης, ώστε να περιοριστεί η συμβολή του Ταμείου. Εν προκειμένω πρόκειται για περίπου 350 εκατ. ευρώ, στα οποία το 80% θα μετατραπεί σε μετοχές της τράπεζας, δημιουργώντας μια επενδυτική ευκαιρία που ήδη αξιοποιούν θεσμικά χαρτοφυλάκια. Στα ομόλογα που διαπραγματεύονται περίπου στο 70% της ονομαστικής αξίας, εκτιμάται ότι θα «κουρευτεί» περί το 20%, αλλά το 80% θα γίνει μετοχές της Eurobank, κάτι που έχουν εκτιμήσει διεθνείς επενδυτές και προχωρούν σε τοποθετήσεις σε μια αγορά ανύπαρκτη εδώ και καιρό. Εάν δεν συμμετάσχει το ΤΧΣ, οι επενδυτές «βλέπουν» μια απόδοση της τάξης του 10%, ενώ αν συμμετάσχει εν τέλει, θα βρεθούν με μετοχές σε μια τράπεζα με ισχυρό recovery story.

(Πηγή: Ναυτεμπορική)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: