To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος

Πραγματικό ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ ανά άτομο φαίνεται ότι προβλέπει το βασικό σενάριο, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, για τους δικαιούχους του επιδόματος από το «κοινωνικό μέρισμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και από τη σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το συγκεκριμένο ύψος του εισοδήματος θα είναι «με κλίμακα ισοδυναμίας», ήτοι θα κλιμακώνεται (κατά το πρότυπο των οικογενειακών επιδομάτων) με συντελεστή 1 για τον άγαμο, με συντελεστή 1/3 για τη σύζυγο και με συντελεστή 1/6 για κάθε παιδί. Δηλαδή, θα διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ για οικογένεια με 2 παιδιά.




Πάντως, οι αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν προβληματισμό για το πώς θα μπορέσουν να προσδιοριστούν οι πραγματικά αδύναμοι οικονομικά, από μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Οι πρώτοι, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), εμφανίζονται, ως επί το πλείστον, να δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα και εξετάζεται να τεθεί ως βάση η διακοπή των εργασιών. Ενώ, οι αγρότες φορολογούνταν έως και πέρυσι με βάση το τεκμαρτό (πολύ χαμηλό) εισόδημα.

Όσον αφορά στο ύψος του επιδόματος, το οποίο θα χορηγηθεί εντός του Μαΐου άπαξ, αυτό πιθανόν να κυμαίνεται από τα 500 ευρώ έως τα 1.000 ευρώ. Το ανώτατο ύψος των 1.000 ευρώ αναμένεται να αφορά σε πολύτεκνους (τέσσερα και περισσότερα παιδιά), ή σε οικογένεια με τρία παιδιά και άνεργη μητέρα. Για μια τετραμελή οικογένεια, υπολογίζεται ότι το επίδομα θα είναι περίπου 800 ευρώ.

Για τα περιουσιακά κριτήρια, το υπό συζήτηση βασικό σενάριο αφορά σε συνολική ακίνητη περιουσία από 50.000 ευρώ (50.000 ευρώ για άγαμο και 100.000 ευρώ για έγγαμο) έως 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκ των πραγμάτων στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει γενική διάταξη και θα αναφέρονται οι ενδεικτικές κατηγορίες των δικαιούχων, όπως, π.χ. οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας. Στη διάταξη θα υπάρχει παραπομπή σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα εκδοθεί όταν η κυβέρνηση θα καταλήξει στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σημειώνεται, ότι στην προηγούμενη σύσκεψη (την περασμένη Δευτέρα), η ειδική επιτροπή οριστικοποίησε τρεις κατηγορίες δικαιούχων.

Πρόκειται για:

• Άστεγους, στους οποίους θα διατεθεί, με εξουσιοδότηση για χρηματοδότηση των αρμόδιων ιδρυμάτων, ποσό 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες στέγασης και σίτισης

• Ένστολους, στους οποίους θα διατεθούν άπαξ περίπου 35 εκατ. ευρώ συνολικά, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα των 500 ευρώ θα αφορά περίπου 68.000- 70.000 ένστολους

• Ανασφάλιστους, για τους οποίους θα διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομική περίθαλψής τους. Με το συγκεκριμένο κονδύλι, μπορούν να καλυφθούν 350.000- 400.000 άτομα, από τις εξής τέσσερις κατηγορίες:

*Μακροχρόνια άνεργοι, που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα (εξετάζεται να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων που πρέπει να έχουν)

*Υπερήλικες ανασφάλιστοι

*Επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από τον ΟΑΕΕ, και

*Επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Το γενικό κονδύλι (πλην ένστολων) για το «κοινωνικό μέρισμα» θα ανέλθει σε περίπου 475-480 εκατ. ευρώ, καθώς θα κρατηθεί από το συνολικό ποσό ένα ειδικό αποθεματικό πλέον των 20 εκατ. ευρώ για τους «φρέσκους» άνεργους του 2013 (τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αφορούν τα εισοδήματα του 2012). Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων, το «κοινωνικό μέρισμα» θα αφορά σε 800.000- 1.000.000 άτομα.

(Πηγή: Ημερησία)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: