Σημειώνεται ότι η υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών είναι μία μόνο από τις συναλλαγές με την εφορία που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Για παράδειγμα, από την αρχή του έτους ηλεκτρονικά υποβάλλονται και τα μισθωτήρια συμβόλαια, ενώ για τις συναλλαγές τους οι φορολογούμενοι μπορούν να προμηθευθούν και ηλεκτρονικά παράβολα. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι βέβαια οι φορολογούμενοι να έχουν προμηθευθεί τους νέους κωδικούς για το Taxisnet.
Φέτος το ΥΠΟΙΚ με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο ΠΟΛ 1039/2014 «γκάζωσε» την κατάσταση και έδωσε πολύ λίγο χρόνο σε επαγγελματίες και λογιστήρια να προετοιμαστούν. Η δήλωση έχει διττό σκοπό, αφ΄ ενός αποσκοπεί στη διασταύρωση στοιχείων παρακρατούμενων φόρων και εισοδημάτων μεταξύ των επαγγελματιών και αφετέρου αποσκοπεί στην προ-συμπλήρωση των κωδικών της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2013 και έπειτα χωρίς να έχουν δυνατότητα επεξεργασίας οι φορολογούμενοι στους κωδικούς αυτούς.
Κατ’ ουσία οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται καν να αναζητήσουν την βεβαίωση από τους εργοδότες τους σε έντυπη μορφή παρά μόνο για επιβεβαίωση των ποσών. Βέβαια θα πρέπει οι επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη δήλωση αυτή διότι τυχόν λάθος έχει εισπρακτικό αποτέλεσμα καθώς επηρεάζει το τελικό ποσό του φόρου και με τα πρόστιμα του Ν.4174/2013, το λάθος πλέον δεν συγχωρείται!
Ποιες αμοιβές καλύπτονται
Για ποιες όμως αμοιβές πρέπει να γίνεται αυτή η δήλωση; Το γενικότερο νόημα είναι ότι η δήλωση επιβεβαιώνει τις αμοιβές για τις οποίες μέσα στο 2013 έγινε η οποιαδήποτε παρακράτηση φόρου. Άρα μιλάμε για τις εξής κατηγορίες αμοιβών:
- Μισθωτές αμοιβές (τακτικές αποδοχές, πρόσθετες, αναδρομικά, και παρακράτηση φόρου μισθωτών, παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/2011, και γενικά ότι προβλέπεται στο άρθρο 45 του Ν.2238/1994.
- Επίσης δηλώνονται συντάξεις, κύριες, επικουρικές, μερίσματα από ασφαλιστικές εισφορές, αναδρομικά, βοηθήματα, ΕΚΑΣ, αμοιβές αθλητών, αποζημιώσεις απόλυσης, το τεκμαρτό εισόδημα από ενοίκια του άρθρου 23 του Ν.2238/1994, τυχόν ανείσπρακτες αμοιβές του άρθρου 46 του Ν.2238/1994κ.λ.π.
- Στα ελευθέρια επαγγέλματα δηλώνονται τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα του άρθρου 48 του Ν.2238/1994 και οι παρακρατήσεις φόρου αυτών, η παρακράτηση φόρου των δικηγορικών συλλόγων του άρθρου 7 του Ν. 2753/1999, τις αμοιβές των περιπτώσεων του άρθρου 58 του Ν.2238/1994 ( εκμεταλλευτές ΕΔΧ αυτοκινήτων, διανομείς διαφημιστικών, εντύπων, προμήθειες ασφαλιστικών κλπ), αμοιβές των γραμματίων προείσπραξης των δικηγόρων κ.ο.κ. και γενικά ότι προβλέπεται παρακράτηση στο άρθρο 58 του Ν.2238/1994.
- Τέλος στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις εντάσσονται εισοδήματα τα οποία υπόκεινται σε παρακράτηση όπως προβλέπονται στο άρθρο 55 του Ν.2238/1994, δηλαδή ενδεικτικά: αμοιβές Δ.Σ. των ανωνύμων εταιρειών, εισοδήματα εργοληπτών δημοσίων και όχι μόνο έργων, αντιπροσώπων, πρακτόρων, μεσιτών κ.λπ. από αμοιβές ή προμήθειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας από αλλοδαπά εργοστάσια ή αλλοδαπούς οίκους οποιασδήποτε φύσης υλικού, αμοιβές και παρακράτηση από καταβολές με αποδείξεις δαπανών, εισοδήματα που προέρχονται από αμοιβές ή προμήθειες λόγω διαμεσολάβησης για πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), που υπολογίζεται στο ποσό της αμοιβής ή προμήθειας του δικαιούχου. Οι Α.Ε. Διαχειρίσεως αμοιβαίων κεφαλαίων υποχρεούνται να παρακρατούν το φόρο κατά την καταβολή των προμηθειών ή αμοιβών.
Πού μπορείτε να ανατρέξετε για σχετικές εφαρμογές
Η ΓΓΠΣ διανέμει μαζί με την ΠΟΛ 1039/2014 και ένα παράρτημα το οποίο αφ’ ενός επεξηγεί τον τρόπο δημιουργίας του αρχείου και αφετέρου χαρτογραφεί τις υποχρεώσεις δήλωσης. Το παράρτημα μπορείτε να το κατεβάσετε και από εδώ. Επίσης οι υπόχρεοι θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν το site της ΓΓΠΣ ώστε να κατεβάσουν τη σχετική εφαρμογή η οποία διανέμεται δωρεάν, η να την κατεβάσουν απευθείας από εδώ ή τα εργαλεία για μετατροπή αρχείων excel. Η τελική δήλωση γίνεται με εισαγωγή στο σύστημα σε αυτή τη διεύθυνση. Σημειώνουμε ότι τα αρχεία της εφαρμογής είναι μορφής *.jar και θα πρέπει να αποσυμπιέσουμε το zip που θα κατεβάσουμε σε ένα κατάλογο και να τρέξουμε το αρχείο jar το οποίο εκκινεί το πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει.
Κατόπιν όλων αυτών πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά που περιγράψαμε ισχύουν μόνον για φέτος. Από το 2014-2015 η υποχρέωση θα συνεχίσει να υφίσταται όμως οι επιμέρους υποχρεώσεις καθορίζονται πλέον με νέο νόμο φορολογίας εισοδήματος και για την παρακράτηση θα ισχύουν τα άρθρα 61 - 62 του Ν.4172/2013.
(Πηγή: in.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: