To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Από το 2015 η μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων

Κάθε τρίμηνο και όχι κάθε μήνα θα υποβάλλονται ειδικά για φέτος οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης έκανε αποδεκτό το αίτημα φοροτεχνικών και λογιστών για παροχή περιόδου προσαρμογής στο νέο μέτρο και είναι θέμα χρόνου να εκδοθεί και η σχετική απόφαση.

Οι τριμηνιαίες συγκεντρωτικές θα ισχύσουν μόνο για φέτος ενώ από το 2015 το μέτρο θα εφαρμοστεί κανονικά... με το μήνα. Οι πρώτες συγκεντρωτικές του 2014 θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαϊου, ενώ οι επόμενες έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την πάροδο του τριμήνου.




Η ειδική εφαρμογή στην οποία θα αποστέλλονται σε τριμηνιαία βάση τα στοιχεία είναι ήδη ανοιχτή στη ΓΓΠΣ και δεν λείπουν μάλιστα ορισμένοι (λίγοι) οι οποίοι βιάστηκαν να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις για τον Ιανουάριο.

Οι περισσότεροι υπόχρεοι, έχουν ήδη απευθυνθεί σε λογιστές. Η χρέωση, σύμφωνα με πληροφορίες είναι της τάξεως των 50 ευρώ ανά τρίμηνο για απλές συγκεντρωτικές με λίγες εγγραφές.

Υπόχρεοι, σε υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, καθώς και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Θα πρέπει, για φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από 1-1-2014, να υποβάλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Τις ίδιες υποχρεώσεις έχουν και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ , χωρίς να είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, αλλά πραγματοποιούν εισαγωγές στη χώρα με αναστολή καταβολής του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Ειδικά για τους αγρότες το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις εξόδων θα υποβάλλονται μια φορά το χρόνο και εσόδων, όποτε υπάρχουν έσοδα.

Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις, θα πρέπει να αποτυπώνονται ο ΑΦΜ του πελάτη ή του προμηθευτή, το πλήθος των στοιχείων που έχουν εκδοθεί ή ληφθεί, η αξία της συναλλαγής προ ΦΠΑ και ξεχωριστά ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τη συναλλαγή. Έτσι, το πρώτο που θα μπορεί να δει απευθείας η ΓΓΔΕ είναι αν ο ΦΠΑ έχει αποδοθεί.

Παράλληλα θα συμπληρώνεται από τον υπόχρεο και ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος (μόνο για τους προμηθευτές) είναι επίσης υποχρεωμένος να υποβάλλει συγκεντρωτικές καταστάσεις, ώστε να εντοπίζονται με ευκολία όσοι δεν υποβάλλουν τις καταστάσεις, ενώ έχουν υποχρέωση.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: