To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Σώζονται επίδομα γάμου, 13ος-14ος μισθός και τριετίες

Σε συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, που θα συναντηθούν την Τετάρτη, 26 Μαρτίου, για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς στις 31 Μαρτίου «εκπνέει» η τρίμηνη μετενέργεια (η ΕΓΣΣΕ έχει λήξει από τις 31/12/2013) και δεν υπάρχει χρόνος για νέα συνάντηση.

Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν:
1) στη διάσωση του επιδόματος γάμου και το 2014
2) στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού
3) στη διατήρηση του θεσμού των «παγωμένων» τριετιών (από τις οποίες θέλει να απαλλαγεί εντελώς η τρόικα
4) στη σύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση, ενώ θα επιδιώξουν να συναφθεί προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΕΒ, που πέρυσι δεν είχε υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, φέτος συγκρότησε κοινό μέτωπο με τη ΓΣΕΕ για τη διατήρηση των τριετιών.




Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στην προηγούμενη συνάντηση, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δουλειά της Τρόικας να υποδεικνύει και να επιβάλει θέματα που άπτονται της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων» .

Ο θεσμός των τριετιών διασώθηκε και σ΄αυτές τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Παραμένει ωστόσο επισφαλής, καθώς το ΔΝΤ και η ΕΕ επιμένουν στην κατάργηση των τριετιών.

Στη συμφωνία με την τρόικα προβλέπεται μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των αποδοχών για τους μακροχρόνια ανέργους (7 στους 10 ανέργους), με την περικοπή κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών. Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι με προυπηρεσία άνω των εννέα ετών θα αμείβονται με 673,98 ευρώ, αντί των 761,90 ευρώ.

Για να ωφεληθούν όμως οι μακροχρόνια άνεργοι από τη ρύθμιση, πρέπει ο εργοδότης να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία, κάτι που αρνούνται πολλοί εργοδότες από την αρχή της κρίσης.

Παράγοντες της αγοράς πάντως πιστεύουν ότι η ρύθμιση θα διευκολύνει εργοδότες που ήθελαν να προσλάβουν ανέργους με πολυετή εμπειρία, αλλά δίσταζαν, από φόβο μήπως οι εργαζόμενοι τους σύρουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας τις τριετίες τους.

Ενώπιον αλλαγών στο ασφαλιστικό το καλοκαίρι

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην Τρόικα να προχωρήσει στη διενέργεια μιας νέας αναλογιστικής μελέτης για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, που θα φέρει μοιραία τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους ενώπιον νέων επώδυνων αλλαγών, ίσως μετά τις ευρωεκλογές.

Το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο από τον Ιούλιο, που θα μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Μέρος του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ από τη «μαύρη τρύπα» που θα απομείνει, πολλοί φοβούνται ότι θα αποτελεί μια συνεχή απειλή για μείωση των συντάξεων, καθώς θα εντείνει το πρόβλημα ρευστότητας τόσο στον ΟΑΕΔ όσο και στο ΙΚΑ.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή θα προβλέπεται ρήτρα κοινωνικής ασφάλισης -δηλαδή, θα επιβάλλεται η λήψη ισοδύναμων μέτρων, στην περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Παράλληλα με τις ενδεχόμενες αλλαγές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε οργανωτικές παρεμβάσεις βάσει του σχεδίου περαιτέρω ενοποίησης των Ταμείων σε τρία, καθώς ακόμη υπάρχουν περί τους 60 κλάδοι κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αλλά και φορείς πρόνοιας.

Πηγή: newmoney.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: