Αυτές είναι κάποιες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και πρώην διοικητικά στελέχη του υπό εκκαθάριση σήμερα Τ.Τ, καθώς από την ογκώδη ποινική δικογραφία προκύπτει ότι από τις διαχειριστικές επιλογές των τότε διοικήσεων του Ταμιευτηρίου προέκυψε ζημιά στην περιουσία του που εκτιμάται στα 209,7 εκατ. ευρώ με τη συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να ανέρχεται στα 88 εκατ ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, η πιθανή ζημιά για δάνεια προς επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν ανήλθε στο ποσό των 208,1 εκατ. ευρώ και η ανεπάρκεια προβλέψεων στο ποσό των 87,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται δε για δάνεια που χορηγήθηκαν από το 2008 και έπειτα, καθώς πριν το Τ.Τ. δεν είχε άδεια να δραστηριοποιείται στην επιχειρηματική πίστη, ενώ από το 2010 η ροή των χορηγήσεων μειώθηκε σημαντικά.
Με βάση το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση Post Credit προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των Άγγελου Φιλιππίδη, Δημήτρη Κοντομηνά, Ιωάννη Ρόρρη, Αλεξάνδρας Λιακοπούλου και Μάριου Βαρότση για απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, η οποία τελέσθηκε από κοινού υπό ιδιαζόντων επιβαρυντικές περιστάσεις.
Η ζημιά που προκλήθηκε ή με την οποία απειλείται το Δημόσιο υπερβαίνει, σύμφωνα με το πόρισμα, τα 150 εκατ. ευρώ.
Το 2008 ο τότε πρόεδρος του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης (ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει πως θα επιστρέψει από το εξωτερικό προκειμένου να τεθεί στη διάθεση των δικαστικών αρχών και να υπερασπιστεί την αθωότητα του) μετά από σχετική εξουσιοδότηση του Δ.Σ. της τράπεζας προχώρησε στην επιλογή της Bestline Cards SA, εταιρείας διαχείρισης πιστωτικών καρτών συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά προκειμένου να αναλάβει και τη διαχείριση του τομέα πιστωτικών καρτών του Τ.Τ.
Με βάση τη μια (σ.σ με βάση τη μέθοδο προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών ροών) από τις δύο αποτιμήσεις που διενήργησε η Delloite, η Best Line αποτιμήθηκε στα 19,8 εκατ. ευρώ.
Πως «παραπλανήθηκε» το Δ.Σ. του Τ.Τ.
Σύμφωνα, όμως, με το εισαγγελικό πόρισμα, οι κκ Α. Φιλιππίδης και Μ. Βαρότσης δεν ενημέρωσαν τα μέλη του Δ.Σ του Τ.Τ. για μια σειρά από ζητήματα που σχετιζόταν με την αποτίμηση της Bestline. Ειδικότερα απέκρυψαν τα εξής στοιχεία:
- Η έκθεση αποτίμησης της Bestline είχε συνταχθεί με βάση την παραδοχή της συνεργασίας με το Τ.Τ. το οποίο μάλιστα θα αναλάμβανε και τον πιστωτικό κίνδυνο του πελατολογίου της!
- Τα σχόλια των εκτιμητών της Deloitte ότι η τιμή εξαγοράς θα μπορούσε να ήταν διαφορετική από την αξία που εκτιμήθηκε αν συνυπολογιζόταν ο τρόπος χρηματοδότησης, ο τρόπος μεταφοράς ελέγχου της εταιρείας κ.α.
- Η έκθεση αποτίμησης της Bestline είχε βασισθεί σε μη δημοσιευμένες και μη ελεγμένες προσωρινές οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2007 και σε στοιχεία από συνεντεύξεις με στελέχη της διοίκησης, ενώ έγιναν και αποδεκτές οι διαβεβαιώσεις της διοίκησης της Bestline ότι δεν υπήρχαν σημαντικές νομικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών το πόρισμα θεωρεί ότι παραπλανήθηκαν τα τότε μέλη του Δ. Σ του Τ.Τ τα οποία και ενέκριναν την εξαγορά του 50% της Bestline με τίμημα 19,8 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε αύξηση κεφαλαίου ύψους 19,8 εκατ. ευρώ που την κάλυψε εξ ολοκλήρου το Τ.Τ. αποκτώντας το 50% της εταιρείας, ενώ η DEMCO συμφερόντων Κοντομηνά διατήρησε το 50%. Ταυτόχρονα η εταιρεία μετονομάστηκε σε Hellenic Post Credit.
Συμφωνία μετόχων κόντρα στις επιταγές της ΤτΕ
Είχε προηγηθεί η υπογραφή συμφωνίας μετόχων μεταξύ της DEMCO του κ Κοντομηνά, του Τ.Τ. και της Bestline η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι το ΤΤ αναλαμβάνει την υποχρέωση αποκλειστικής χρηματοδότησης της Post Credit (πρώην Bestline).
Το παραπάνω σημείο ερχόταν σε ευθεία αντίθεση, με έγγραφο της ΤτΕ (ΔΕΠΣ) με το οποίο η κεντρική τράπεζα συνιστούσε στην Bestline και μετέπειτα Post Credit να αντλεί μόνο το 50% της χρηματοδότησης της από το Τ.Τ. και το υπόλοιπο από την αγορά.
Ο συγκεκριμένος όρος φέρεται είτε να αποκρύφτηκε από την Best Line και εν συνεχεία Post Credit, είτε να αγνοήθηκε, καθώς εκτιμήθηκε ότι η συμφωνία μετόχων υπερισχύει της παραπάνω σύστασης.
Επιπρόσθετα, το Τ.Τ. ανέλαβε την υποχρέωση να καλύψει μέσω ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της Post Credit ως το ποσό των 20 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Τέλος, συμφωνήθηκε ότι στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή εισαγωγή των μετοχών της Post Credit στο Χ.Α ως την 31/12/2014 να έχει η DEMCO δικαίωμα put option για το 50% που κατέχει και το Τ.Τ. αντίστοιχα δικαίωμα call option με τιμή άσκησης το ποσό που αντιστοιχεί στο γινόμενο του ποσοστού της μεταβιβαζόμενης συμμετοχής επί το δεκαπλάσιο του μέσου όρου των κερδών προ φόρων των τελευταίων τριών κλεισμένων και ελεγμένων χρήσεων.
Πώς φούσκωσαν την αποτίμηση της Bestline
Το Τ.Τ εκχώρησε στην Post Credit της οποίας κατείχε το 50%, το υγιές χαρτοφυλάκιο πιστωτικών καρτών του ύψους 206 εκατ. ευρώ κρατώντας όσες κάρτες ήταν σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ύψους 17 εκατ. ευρώ.
Από τον έλεγχο της ΤτΕ προέκυψε η εκτίμηση ότι το Τ.Τ. ζημιώθηκε κατά 49 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του κατά 50% στην Bestline, καθώς και από το ποσό που επιδίκασε η διαιτησία στην DEMCO (περίπου 30 εκατ. ευρώ) για τη λύση της σύμβασης. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε προέκυψαν τα εξής επιβαρυντικά στοιχεία:
- Το τίμημα για την απόκτηση του 50% της Post Credit από το Τ.Τ. διέστειλε την συνολική εμπορική αξία της έως τότε Bestline. Το τίμημα θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό αν συνυπολογισθεί ότι δεν ελήφθη εξάσκηση του δικαιώματος put option που έχει η DEMCO βάσει της συμφωνίας μετόχων το οποίο είναι σε συνάρτηση με τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας
- Η επιλογή της Bestline έγινε από τον τότε πρόεδρο του Τ.Τ. κ. Άγγελο Φιλιππίδη
- Για την αποτίμηση της εμπορικής αξίας της Bestline η Deloitte στηρίχθηκε σε παραδοχές και προβλέψεις που δόθηκαν από την εταιρεία και ήταν αντίθετες με τις επιδόσεις της ως το 2007.
- Οι οικονομικές καταστάσεις του 2007 που δόθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bestline στη Deloitte αποδείχθηκαν τελικώς μη αξιόπιστες.
- Το Τ.Τ. δεν εφάρμοσε τη σύσταση της ΤτΕ για εξασφάλιση από τη Post Credit του 50% της χρηματοδότησης από την αγορά επειδή ουδέποτε ενημερώθηκε για αυτό από τη διοίκηση της μικτής θυγατρικής του.
- Δεν μπήκαν ρήτρες στην συμφωνία που να εξασφαλίζουν το Τ.Τ. στην περίπτωση αδυναμίας επίτευξης των προβλεπόμενων μεγεθών της PostCredit στα οποία στηρίχθηκε η αποτίμησή της. Επιπρόσθετα η χαμηλότοκη χρηματοδότηση της PostCredit από το Τ.Τ. επέτρεψε στον άλλο βασικό μέτοχο, τη DEMCO, να εισπράξει για τις χρήσεις 2008-2010 συνολικά μερίσματα 3,38 εκατ. ευρώ.
- Το Τ.Τ. αντί να στραφεί κατά της DEMCO για σειρά ενεργειών που έγιναν στην Bestline εις βάρος του αποδέχθηκε τις πράξεις αποφεύγοντας να διενεργήσει έλεγχο επί της πιστοδοτικής διαδικασίας και της ποιότητας του χαρτοφυλακίου.
- Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Post Credit επιδεινώνεται δραματικά και στις 31/5 οι καθυστερήσεις ανέρχονται στο 26,13% του συνόλου του χαρτοφυλακίου έναντι 14,55% στις 31.12.2010. Κρίνεται ως κατεξοχήν προβληματική η παρακολούθηση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών, ενώ η διαχείριση απαιτήσεων σε καθυστέρηση στερείται αποτελέσματος. Απουσιάζουν επίσης εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Το Τ.Τ. αποφάσισε το Μάρτιο του 2012 τη λύση της σύμβασης με την DEMCO μέσω της δικαστικής οδού (σ.σ προσφυγή σε διαιτησία η οποία δικαίωσε τη DEMCO) καθώς εκτιμήθηκε ότι ζημιώνεται από τη συνεργασία κατ ελάχιστο με 73,8 εκατ. ευρώ και κατά μέγιστο με 141,1 εκατ. ευρώ.
Τα δάνεια του Τ.Τ. στις εταιρείες Κοντομηνά
Ο γνωστός επιχειρηματίας, εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, αλλά προς το παρόν νοσηλεύεται υπό αστυνομική παρακολούθηση κατηγορείται στο εισαγγελικό πόρισμα και για δάνεια που έλαβαν εταιρείες συμφερόντων του από το Τ.Τ. Να σημειωθεί ότι ο κ Κοντομηνάς έχει πάρει προθεσμία να απολογηθεί την προσεχή Τρίτη. Σε δήλωσή του αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι «τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία».
Το πρώτο δάνειο προς τη DEMCO, ύψους 21 εκατ. ευρώ, συνήφθη το 2008 με μηδενικές στην ουσία εξασφαλίσεις για το Τ.Τ., σύμφωνα με τους επιθεωρητές της ΤτΕ καθώς δόθηκαν ως ενέχυρο προσωπική εγγύηση Κοντομηνά (σ.σ. οι προσωπικές εγγυήσεις σύμφωνα με την ΤτΕ έχουν μηδενική εξασφαλιστική αξία) και το 50% των μετοχών της Bestline οι οποίες αποτιμήθηκαν με βάση τη σύμβαση εξαγοράς του 50% της εταιρείας από το Τ.Τ!
Τέλος δόθηκε ως επιπλέον εγγύηση δέσμευση του 30% των μετοχών της εισηγμένης Ιντερτέκ που αποτελεί όμως asset υψηλού ρίσκου, ενώ δεν εξασφαλίζεται, όπως αναφέρεται, η απαραίτητη διασπορά κινδύνου.
Τον Δεκέμβριο του 2010 χορηγήθηκε, επί διοίκησης Κ. Παπαδόπουλου, νέο δάνειο 25 εκατ. ευρώ προς τη DEMCO με σκοπό την εξαγορά έναντι 20 εκατ. ευρώ από τον βασικό της μέτοχο Κοντομηνά του 51% της ξενοδοχειακής εταιρείας Garden Beach και την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της DEMCO.
Για το συγκεκριμένο δάνειο το Τ.Τ ενέγραψε προσημείωση υποθήκης α' σειράς επί του ακινήτου στην Ερμιόνη για το ποσό των 31,2 εκατ. ευρώ, προσωπική εγγύηση Κοντομηνά, εταιρική εγγύηση της Garden Beach και εκχώρηση – ενεχυρίαση απαιτήσεων της Garden Beach από ασφαλιστικές αποζημιώσεις. Επιπρόσθετα η DEMCO όφειλε να διατηρεί ρευστότητα σε τραπεζικό της λογαριασμό που διατηρούσε στο Τ.Τ. ως cash collateral.
Είναι σαφές σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη ότι το δεύτερο δάνειο στην DEMCO δόθηκε με επαρκείς εξασφαλίσεις σε σχέση με το πρώτο, καθώς το σύνολο των εξασφαλίσεων ξεπερνά κατά πολύ το ποσό του δανείου και ως εκ τούτου εξασφαλίζει έστω και των υστέρων και μέρος του πρώτου δανείου που δόθηκε στην DEMCO. Πρόκειται για τακτική που ακολουθούν μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης όλες οι τράπεζες.
Τα δάνεια για την εξαγορά των Village
To Τ.Τ χορήγησε και δάνειο, ύψους 48 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2009 για να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά της Village από τον όμιλο DEMCO, ενώ χορηγήθηκε και πρόσθετο δάνειο 5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης.
Ως εξασφαλίσεις για το πρώτο δάνειο δόθηκαν το σύνολο των κοινών μετοχών της Village, εταιρική εγγύηση της DEMCO και προσωπική εγγύηση Κοντομηνά. Για το δεύτερο δάνειο των 5 εκατ. ευρώ δόθηκαν ως εξασφαλίσεις το 100% των μετοχών της Village Films εταιρική εγγύηση της DEMCO και προσωπική εγγύηση Δ. Κοντομηνά.
Το Μάρτιο του 2012 το Τ.Τ ενέκρινε την αναχρηματοδότηση του δανείου των 5 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση της ληξιπρόθεσμης οφειλής ύψους 2,3 εκατ. ευρώ και επιμήκυνση της διάρκειας κατά 2 έτη (λήξη 2023) λαμβάνοντας ως πρόσθετη εξασφάλιση δύο συμβάσεις της DEMCO με την Cosmote.
Επιπλέον στο ίδιο διάστημα και συγκεκριμένα στις 30/3/2012 εγκρίθηκε νέο ομολογιακό ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη DEMCO στο οποίο όμως πέραν των εταιρικών και προσωπικών εγγυήσεων ελήφθη και προσημείωση β' σειράς 5 εκατ. ευρώ σε αστικά ακίνητα ιδιοκτησίας της DEMCO και του Δ. Κοντομηνά εμπορικής αξίας 45,1 εκατ. ευρώ. Επί των παραπάνω ακινήτων υπήρχε προηγούμενη προσημείωση από Deutsche Bank για το ποσό των 29,35 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με το πόρισμα εξαιτίας των αποφάσεων για τη χορήγηση των παραπάνω δανείων επήλθε στο Τ.Τ. ζημιά ύψους 10,82 εκατ. ευρώ με αντίστοιχο όφελος του ομίλου DEMCO και του Δ. Κοντομηνά.
Το colpo grosso Λαυρεντιάδη
Όπως είναι ήδη γνωστό το Τ.Τ. δανειοδότησε τον Οκτώβριο του 2009 την εταιρεία Alapis συμφερόντων του προσωρινώς κρατούμενου σήμερα για την υπόθεση Proton επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο κοινοπρακτικής έκδοσης, για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και πραγματοποίηση στρατηγικών εξαγορών.
Δύο χρόνια μετά (σ.σ στις 16/12/2011) η Alapis αιτήθηκε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 και το Τ.Τ κατήγγειλε το δάνειο που είχε ανεξόφλητο υπόλοιπο 97,7 εκατ. ευρώ και τόκους υπερημερίας 7,6 εκατ. ευρώ . Έτσι, το συνολικό ύψος της ζημιάς που υπέστη το Τ.Τ. από τις χορηγήσεις στον όμιλο Alapis ανέρχεται σε 105,3 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το πόρισμα προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για κίνηση ποινικής δίωξης εις βάρος του τότε προέδρου του Τ.Τ Άγγελου Φιλιππίδη του τότε αντιπροέδρου Αντώνιου Καμινάρη, καθώς και εις βάρος των Μάριου Βαρότση, Γεώργιου Στάμνου, Γεώργιου Μπρίνταλου, Σπύρου Πολίτη, Χαράλαμπου Γιαγκούδη και Φωτεινής Κρέστα για κακουργηματική απιστία τελεσθείς από κοινού κατ εξακολούθηση.
Οι ενδείξεις που προκύπτουν αφορούν στους επισφαλείς όρους με τους οποίους δανειοδοτήθηκε η Alapis, στις ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, στη μη ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας και του κλάδου (υψηλός δανεισμός, μεγάλες απαιτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο, υψηλές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, αρνητικές ταμειακές ροές) κατά παράβαση των σχετικών κανόνων.
Επιπρόσθετα, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για κίνηση ποινικής δίωξης εις βάρος των Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Περικλή Λίβα (σ.σ. τότε διευθύνων σύμβουλος της Alapis) για συνέργεια στην παραπάνω πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ εξακολούθηση.
Ταυτόχρονα προκύπτει ότι το σύνολο των 100 εκατ. ευρώ που έλαβε ως δάνειο η Alapis μεταφέρθηκε αρχικά σε εταιρεία συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη, η οποία δεν αποτελούσε μέλος του ομίλου Alapis και εν συνεχεία κατέληξαν σε προσωπικό του λογαριασμό
Συνεπώς προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για κίνηση ποινικής δίωξης εις βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
Και τα 15 εκατ. που κατέληξαν στις τσέπες Γριβέα-Βάτσικα
Η εταιρεία C&C International που ελέγχεται από τον Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα έλαβε το Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 από το Τ.Τ. δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 10 εκατ. και 7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Σκοπός του ομολογιακού ύψους 7 εκατ. ευρώ ήταν η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της C&C για την επόμενη δεκαετία και συμφωνήθηκε να δοθεί ως ενέχυρο στο Τ.Τ ο λογαριασμός καταθέσεων που διατηρούσε η εταιρεία στο Ταμιευτήριο.
Το δάνειο των 10 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας δόθηκε στην C&C International για κάλυψη σημαντικών κενών ρευστότητας και παρασχέθηκαν προσωπικές εγγυήσεις από τους δύο μετόχους, εταιρική εγγύηση εξωχώριας εταιρείας συμφερόντων των δύο μετόχων καθώς και ενέχυρο η κίνηση τραπεζικού λογαριασμού.
Ωστόσο σύμφωνα με τα ευρήματα των επιθεωρητών – ελεγκτών της ΤτΕ τα δύο ομολογιακά ύψους 17 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν χωρίς να πληρούνται καταφανώς οι συνήθεις όροι τραπεζικού δανεισμού καθώς το μεν ποσό εκταμιεύτηκε στο σύνολό του εξ αρχής ενώ χορηγήθηκε πολυετής περίοδος χάριτος για εξόφληση κεφαλαίου έναντι ανεπαρκών εξασφαλίσεων.
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η δανειζόμενη εταιρεία ήταν νεοσύστατη και δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών. Ως εκ τούτου από την σύναψη ακόμη των δανειακών συμβάσεων δεν διασφαλιζόταν σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ, τα συμφέροντα και η περιουσία του Τ.Τ.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι τα 15 εκατ. ευρώ από τα 17 εκατ. των παραπάνω δανείων δόθηκαν για να αγοραστούν από την C&C τρεις εταιρείες προσωπικών συμφερόντων των Γριβέα- Βάτσικα στην Κύπρο οι οποίες είχαν αρνητική καθαρή θέση! Έτσι ενώ θεωρητικά τα 17 εκατ. ευρώ δόθηκαν για κεφάλαιο κίνησης τα 15 εκατ. ευρώ εξ αυτών κατέληξαν στις τσέπες των Γριβέα και Βάτσικα
Η εν λόγω αγοραπωλησία έτυχε μάλιστα της προέγκρισης του Τ.Τ, όπως αναφέρει το πόρισμα, τα στελέχη του οποίου δεν προέβησαν σε καμιά ενέργεια για τη διασφάλιση των απαιτήσεών του, αλλά αντίθετα διευκόλυναν το ζεύγος Γριβέα- Βάτσικα για να συγκαλυφθεί η προέλευση των διακινούμενων χρημάτων ως προϊόντων του βασικού αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας.
Ταυτόχρονα, η C&C συμφερόντων Γριβέα- Βάτσικα συνέστησε τον Αύγουστο του 2009, μόλις μερικούς μήνες δηλαδή μετά την δανειοδότησή της με συνολικά 17 εκατ. ευρώ από το Τ.Τ, μικτή θυγατρική εταιρεία με το Ταμιευτήριο με την επωνυμία Postbank Green Institute SA ( PBGI).
Οι δύο συνέταιροι κατέβαλαν 500 χιλ. ευρώ έκαστος και έλαβαν το ποσοστό 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Μόνο που η C&C δανειοδοτήθηκε από το Τ.Τ. για να καταβάλει το μερίδιό της στο μετοχικό κεφάλαιο της PBGI ενώ και η θυγατρική έλαβε δάνεια 3 εκατ. ευρώ από το Τ.Τ. τον Ιούνιο και Οκτώβριο του 2010.
Το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 2,3 εκατ. ευρώ) από τις παραπάνω εκταμιεύσεις δανείων η PBGI τις χρησιμοποίησε για να αγοράσει υπηρεσίες ή δήθεν υπηρεσίες όπως αναφέρει το πόρισμα διαφημιστικής προβολής, χορηγιών, οργάνωσης εκδηλώσεων από προσωπικές εταιρείες συμφερόντων του Κ. Γριβέα και της Αναστασίας Βάτσικα.
Η ζημιά για το Τ.Τ από τις παραπάνω κινήσεις ανήλθε στο ποσό των 19,88 εκατ. ευρώ
Για την υπόθεση προκύπτουν σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα επαρκείς ενδείξεις για κίνηση ποινικής δίωξης εις βάρος των Αγγελου Φιλιππίδη, Αντώνιο Καμινάρη, Μάριου Βαρότση, Γεώργιου Στάμνου, Γεώργιου Μπρίνταλου, Λυμπέρη Κατσουλιέρη, Σπύρου Πολίτη, Χαράλαμπου Γιαγκούδη και Φωτεινής Κρέστα για την πράξη της κακουργηματικής απιστίας η οποία τελέσθηκε από κοινού και κατ εξακολούθηση.
Ταυτόχρονα προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης στον Κυριάκο Γριβέα και την Αναστασία Βάτσικα για άμεση συνέργεια στην κακουργηματική απιστία τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση καθώς και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Τέλος προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες εναντίον του Μάριου Βαρότση και της Παναγιώτας Μπέζα.
(Πηγή: euro2day.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: