Την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα και της προπτωχευτικής διαδικασίας μέσα στη χρονιά προκειμένου να διευκολυνθεί το κλείσιμο προβληματικών επιχειρήσεων αλλά και τα σχέδια εξυγίανσης εταιρειών που μπορούν να επιβιώσουν, προανήγγειλαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.
Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε θα κινηθεί το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, το οποίο αναμένεται να συσταθεί το προσεχές διάστημα με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα με σαφείς οικονομικές συνέπειες που απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην διευκόλυνση της πτώχευσης όπου χρειάζεται αλλά και στην ανάσχεση των πτωχεύσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ ο Ν. Μηταράκης συμπλήρωσε πως «το ζήτημα της διαχείρισης των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων είναι κομβικό και ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν την οικονομία του 2014».
Το μεγάλο παράπονο των εταιρειών είναι ότι η διαθέσιμη ρευστότητα κατευθύνεται σε επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν παλιά χρέη, συμπλήρωσε.
Ενεργειακό κόστος
Αναφορικά με το κόστος ενέργειας στη βιομηχανία που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σήμερα στην Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρει λύσεις σύντομα, ωστόσο, λόγω συναρμοδιότητας πολλών υπουργείων παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα λάβει η υπό σύσταση διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανία.
Προγραμματισμός 2014
Ο προγραμματισμός του ΥΠΑΑΝ για το 2014 κινείται σε 3 άξονες και συγκεκριμένα:
- Στη στήριξη ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου
- Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και
- Στις περαιτέρω αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας της αγοράς ώστε να απελευθερωθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός
Στο πλαίσιο αυτό και σε ότι αφορά την στήριξη του παραγωγικού μοντέλου, ο υπουργός μεταξύ άλλων, εξήγγειλε δράσεις για την εξωστρέφεια και την ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και θεσμικές αλλαγές σε κρίσιμους κλάδους όπως τα τρόφιμα.
Στο μέτωπο της καινοτομίας, διπλασιάζονται οι πόροι του ΕΣΠΑ από το 4% στο 8%, ενώ συνολικά για το ΕΣΠΑ ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα δοθεί έμφαση σε 8 επιχειρηματικούw κλάδους και συγκεκριμένα: στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα, στα logistics, στην περιβαλλοντική βιομηχανία, στον τομέα της Υγείας, της παραγωγής και εξοικονόμησης ενεργείας, της τεχνολογίας – πληροφορικής και στο βιομηχανικό design – πολιτισμό.
Προωθούνται επίσης αλλαγές στον επενδυτικό νόμο
Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιαστεί ο νόμος για τις αδειοδοτήσεις, ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί το γ’ τρίμηνο.
Τέλος στον τομέα της βελτίωσης της λειτουργίας της αγοράς, αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα ο νόμος που θα αίρει τα εμπόδια εισόδου στους κλάδους του λιανικού εμπορίου των τροφίμων, των οικοδομικών υλικών και του τουρισμού, στη βάση των επισημάνσεων της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα υιοθετηθούν σε ποσοστό 80%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: