To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πότε ένας επιχειρηματίας μπορεί να μην πληρώσει ΦΠΑ

Νέα δεδομένα προκύπτουν για τη μη απόδοση ΦΠΑ των επιχειρηματιών μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο αθώωσε έμπορο, ο οποίος απέδειξε κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι ήθελε αλλά δεν είχε αντικειμενικά τη δυνατότητα να πληρώσει.

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου το αδίκημα της φοροδιαφυγής, που τελείται με τη μορφή της μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης στο Δημόσιο του φόρου προστιθέμενης αξίας στοιχειοθετείται μόνο, αν ο φορολογούμενος ενήργησε με σκοπό να αποφύγει την πληρωμή φόρου προστιθέμενης αξίας ή να πληρώσει λιγότερο φόρο.




Ως εκ τούτου, για να έχει τελεστεί το ως άνω αδίκημα, κατά τη κρίση των Δικαστών, θα πρέπει ο φορολογούμενος με την πράξη της μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης φόρου προστιθέμενης αξίας, να αποκρύπτει καθαρά εισοδήματα, γνωρίζοντας και επιδιώκοντας να αποφύγει την πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Αν δεν υπάρχει ο ανωτέρω εγκληματικός σκοπός στο πρόσωπο του φορολογουμένου, δεν στοιχειοθετείται ως άνω αδίκημα. Στην υπό κρίση περίπτωση ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι επιθυμούσε να καταβάλει το παραπάνω ποσό, το οποίο τελικώς δεν κατέβαλε εμπρόθεσμα από αντικειμενική αδυναμία, καθόσον η επιχείρηση που διατηρεί δέχθηκε πλήγμα από την οικονομική κρίση το 2011, αφού της οφείλονται ανείσπρακτα τιμολόγια του έτους αυτού, ύψους 700.000€, τα οποία εξέδωσε σε αγοραστές-πελάτες της, με συνέπεια αφενός μεν να μην εισπράξει το αντιστοιχούν σε αυτά ποσό του ΦΠΑ και αφετέρου να πρέπει να το καταβάλει στο Δημόσιο.

Πηγή: newmoney.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: