Πιο συγκεκριμένα, βάσει της κοινοτικής οδηγίας που φέρει την επωνυμία «3ο ενεργειακό πακέτο» οι χώρες της ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέπουν την επιδότηση ενός τιμολογίου προκειμένου να είναι φθηνό με την αύξηση μιας άλλης κατηγορίας.
Η Ελλάδα, όπως επισήμαναν χθες κύκλοι του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, πέτυχε λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης να πάρει για δύο χρόνια παράταση. Ετσι, η χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης ρεύματος (0 έως 800 κιλοβατώρες) για τα νοικοκυριά και το τιμολόγιο για τους αγρότες δεν θα αλλάξει, δεν θα αυξηθεί, από την πολιτεία.
Εξάλλου, για το 2014 η ΔΕΗ, όπως έκανε χθες γνωστό ανώτατος αξιωματούχος της επιχείρησης, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αύξηση των τιμολογίων ρεύματος. Πηγές της εταιρείας εξέφραζαν προβληματισμό για το αν η τρόικα ανοίξει το θέμα της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων στα δύο προαναφερόμενα τιμολόγια, τα οποία επιδοτούνται από τις υψηλές τιμές των εμπορικών τιμολογίων. Οπως, όμως, διαβεβαίωναν χθες αργά το απόγευμα κύκλοι του υφυπουργού, η κυβέρνηση μέχρι και τις αρχές του 2016 θα διατηρήσει τη σταυροειδή επιδότηση υπέρ του φθηνού ρεύματος των νοικοκυριών και των αγροτών.
Αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ
Παράλληλα, στα 900 εκατ. ευρώ φαίνεται να ανεβάζουν κύκλοι της ΔΕΗ την αποτίμηση του υπό αποκρατικοποίηση Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Ο Διαχειριστής είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και για την πώληση του 66% προσδοκά έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το ασφαλιστικό των εργαζομένων της εταιρείας, σημειώνεται ότι οι εισφορές είναι ενσωματωμένες στην πάγια περιουσία του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα της αποτίμησης. Για την έκβαση της αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται αισιόδοξη, ενώ αντίθετα δεν βλέπει να προχωρά η ιδιωτικοποίηση της ίδιας της εταιρείας.
Ανώτατο στέλεχος της επιχείρησης σημείωνε για την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» πως την αποτιμά σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ και πως θα πετύχει μόνο αν σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλιώς δεν υπάρχει επενδυτής που θα βάλει τόσα χρήματα.
(Πηγή: Έθνος)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: