To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις χωρίς εγγυητική για επιχειρήσεις έρευνας και καινοτομίας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΠΑ και των νέων επιχειρηματιών που θέλουν να ανοίξουν σήμερα την δική τους επιχείρηση είναι η έκδοση εγγυητικής επιστολής, την οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν δίνουν οι τράπεζες.




Σύμφωνα με αρκετούς επιχειρηματίες ενώ έχει εγκριθεί ο φάκελος του για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους, τα χαρτιά παραμένουν στο συρτάρι καθώς η εκταμίευση των χρημάτων απαιτεί την έκδοση εγγυητικής επιστολής και οι περισσότερες τράπεζες -λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν δίνουν. Έτσι, εγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις «σκαλώνουν» στα… γρανάζια του τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να ακυρωθούν.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα επιχειρηματία που ενώ είχε λάβει έγκριση για την πραγματοποίηση επένδυσης ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, τελικώς έφτασε να πληρώσει σε τόκους αλλά και έξοδα για τις εγγυητικές, περίπου 250 χιλιάδες ευρώ. Αυτό οφειλόταν αφενός στην καθυστέρηση της εκταμίευσης (με αποτέλεσμα η εταιρεία να φορτωθεί τόκους) αλλά και στο κόστος της εγγυητικής, που σύμφωνα με τον επιχειρηματία, έφτανε και στα 1000 ευρώ τον μήνα.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την κατάργηση εγγυητικής επιστολής σε περίπτωση χρηματοδότησης –αλλά όχι για όλο το ΕΣΠΑ – αλλά μέρος αυτού.
Σε πρώτη φάση το σχέδιο νόμου θα αφορά επιδοτήσεις επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας και το οποίο θα αντικαθιστά την απαραίτητη εγγυητική επιστολή από τράπεζα, που φτάνει στο 5% της συνολικής χρηματοδότησης.
Έτσι το ύψος της εγγυητικής – δηλαδή το 5% - θα παρακρατείται από το συνολικό ποσό της χρηματοδότησής του και το οποίο θα δίνεται στον δικαιούχο μόλις διαπιστωθεί πρόοδος στην επένδυσή του.

(Πηγή: fpress.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: