To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Με ποιο μοντέλο θα ρυθμίζουν οι τράπεζες τα στεγαστικά δάνεια

Το μοντέλο Ιρλανδίας και συγκεκριμένα τις πρακτικές που υιοθέτησε η τοπική bad bank, ΝΑΜΑ, για τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της, ετοιμάζονται να υιοθετήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς ανοίγει το δρόμο για τη δρομολόγηση σχετικών λύσεων, ενώ οι τράπεζες έχουν ήδη επεξεργασθεί τυποποιημένα μοντέλα για τη διαχείριση μεταξύ άλλων και των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Οι τράπεζες προωθούν τη ρύθμιση υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, με επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης και διαγραφή ως και του 30% της αρχικής αξίας του δανείου, εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Λύση που απευθύνεται σε όσους έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση δανείου, αλλά απέφυγαν μέχρι στιγμής να το κάνουν, επιλέγοντας να «οχυρωθούν» πίσω από την ασφάλεια της οριζόντιας ρύθμισης απαγόρευσης πλειστηριασμών.

Πρόκειται για μοντέλο που έχει δοκιμαστεί ήδη στην Ιρλανδία.

Η National Asset Management Agency (ΝΑΜΑ), η bad bank του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος, ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2009, έχοντας υπό τη διαχείρισή της δάνεια ονομαστικής αξίας 74,2 δισ. ευρώ, τα οποία απέκτησε με discount 57%.

Πλήρωσε, δηλαδή, για να τα αποκτήσει 31,7 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 12 δισ. ευρώ αφορούσαν σε ακίνητα και επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων.

Προκειμένου να πουλήσει τις περίπου 2.000 μονοκατοικίες και 6.000 διαμερίσματα, που ήρθαν στην κατοχή της ή να ρυθμίσει τα σχετικά δάνεια, η ΝΑΜΑ αποδέχθηκε κούρεμα των απαιτήσεών της, με κριτήριο την πορεία της τιμής των ακινήτων.

Δέχεται, δηλαδή, να διαγραφεί ως το 30% του τιμήματος εφόσον πέσει αντίστοιχα η αξία γης. Ταυτόχρονα δίνει δάνειο για την αγορά του ακινήτου εφόσον ο αγοραστής βάλει ως ενέχυρο κατάθεση που αντιστοιχεί στο 10% της αξίας του δανείου.

Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να αγοράσει έναντι 200 χιλ. ευρώ κατοικία από τη ΝΑMA, εφόσον δεσμεύσει καταθέσεις 20 χιλιάδων ευρώ εξασφαλίζοντας δάνειο για το υπόλοιπο ποσό των 180 χιλ. ευρώ.

Το δάνειο δίνεται με περίοδο χάριτος και με ρήτρα από την NAMA ότι θα παραιτηθεί από το 20% του τιμήματος δηλαδή από 40 χιλ. ευρώ, εφόσον οι τιμές ακινήτων πέσουν αντίστοιχα. Εναλλακτικά παρέχει τη δυνατότητα στους υποψήφιους αγοραστές να αγοράσουν τις κατοικίες, προκαταβάλλοντας μόλις το 30% της αξίας τους και εξοφλώντας το υπόλοιπο 70% σε 5 με 7 έτη και με ρήτρα μείωσης του τιμήματος εφόσον κατά το ποσοστό που θα υποχωρήσει η αξία της γης στην περιοχή.

Υπάρχει βέβαια μια τεράστια διαφορά. Η NAMA πουλάει τα ακίνητα ή ρυθμίζει τα στεγαστικά δάνεια αφού αυτά έχουν ήδη κουρευτεί κατά 57%, όσο δηλαδή το discount με το οποίο τα αγόρασε από τις ιρλανδικές τράπεζες.

Και μπορεί οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα να έχουν υποχωρήσει λελογισμένα σε σχέση με την κατάρρευση που επήλθε στην Ιρλανδία αλλά αποτελεί κοινό μυστικό ότι συναλλαγές δεν γίνονται.

Ως εκ τούτου οι τιμές διατηρούνται παγωμένες σε σχετικά ικανοποιητικά ακόμη επίπεδα.

(Πηγή: euro2day.gr)


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: