To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ίδρυση επιχειρήσεων με απλή υπεύθυνη δήλωση

«Το πρόβλημα του Δημοσίου σήμερα δεν είναι τόσο το μέγεθός του, είναι η αναποτελεσματικότητά του» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση για το 2014 στην ποιοτική διάσταση της μεταρρύθμισης, η οποία θα μετατρέψει αυτό το προβληματικό Δημόσιο σε ένα Δημόσιο το οποίο θα είναι πιο φιλικό προς τον πολίτη, πιο χρήσιμο στον επιχειρηματία και σίγουρα ένα Δημόσιο το οποίο δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια την οποία καλείται να κάνει η χώρα» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι το 2014 θα προωθηθεί ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο αναμόρφωσης-μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης με τρεις βασικούς πυλώνες: α) Την αξιολόγηση όλων των δομών του Δημοσίου με έμφαση στα υπουργεία ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του κράτους στις νέες του, μειωμένες διαστάσεις, β) Την επαναξιολόγηση του προϊόντος που θα παράγει κάθε δημόσια διαδικασία και γ) την απόκτηση μίας σύγχρονης στρατηγικής διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων που διαθέτουμε.

«Είναι σημαντικό να αποκαταστήσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους ως φορείς της ποιότητας και του ήθους που απαιτεί η μεταρρύθμιση» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να καταστεί επιτυχημένη αυτή η μεταρρύθμιση του Δημοσίου: Να καταστεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης πραγματική ιδιοκτησία του πολιτικού συστήματος και να υπάρχει μια ελάχιστη κοινωνική αποδοχή για την ανάγκη αυτών των αλλαγών. «Εγώ πιστεύω ότι η κοινωνική αυτή αποδοχή υπάρχει. Πιστεύω ότι πράγματι η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας -όχι οι άνθρωποι οι οποίοι διαδηλώνουν κάθε μέρα στο δρόμο- αλλά αυτοί που επιλέγουν να παρακολουθούν αυτά τα τεκταινόμενα, αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία απαιτεί από το κράτος να λειτουργήσει επιτέλους με όρους ελάχιστου κόστους και βέλτιστου αποτελέσματος» εκτιμά ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος στην επικύρωση διοικητικών εγγράφων

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαγγέλλει μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα ξεκινήσει διάλογο για την κατάργηση επικύρωσης κάποιων διοικητικών εγγράφων. «Πρέπει να σας πω ότι έμεινα άφωνος όταν οι υπηρεσίες μας με ενημέρωσαν ότι στη χώρα μας γίνονται περίπου 30 εκατομμύρια επικυρώσεις αντιγράφων. Η δική μας πρόταση είναι να καταργηθεί αυτή η διαδικασία και ο πολίτης να προσκομίζει απλά ένα ευανάγνωστο φωτοαντίγραφο, χωρίς να περνάει μέσα από μια τυπική διαδικασία επικύρωσης η οποία στην ουσία δεν προσφέρει τίποτα».

Αλλαγή στην αδειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης

Ο κ. Μητσοτάκης προχωρά επίσης σε μια σημαντική αλλαγή στη διαδικασία αδειοδότησης μιας κατηγορίας μικρών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης.

«Για τις επιχειρήσεις αυτές θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση έναρξης δραστηριότητας στον δήμο προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας. Στη συνέχεια ο δήμος θα έχει την υποχρέωση σε ένα 20% αυτών των επιχειρήσεων να ελέγχει ότι η επιχείρηση αυτή είναι σύννομη. Αντιστρέφουμε δηλαδή τη διαδικασία της αδειοδότησης. Θεωρούμε ότι μία δήλωση του επιχειρηματία αρκεί για να ξεκινήσει αυτή τη δραστηριότητα και στη συνέχεια θα πρέπει ο δήμος ή οι άλλες αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τη νομιμότητα της επιχείρησης. Σε πρώτη φάση, αυτή η διαφορετική διαδικασία αδειοδότησης θα ξεκινήσει με επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, όπως π.χ. καταστήματα τροφών, παντοπωλεία, ποτών, κομμωτήρια, αθλητικές σχολές κ.λπ. Θεωρούμε όμως ότι είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση να μπορούμε επιτέλους να θεωρούμε a priori τον επιχειρηματία όχι ένοχο, όχι ύποπτο, αλλά να τον εμπιστευόμαστε και να τον ελέγχουμε δειγματοληπτικά στη συνέχεια».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τονίζει ακόμη ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της δημόσιας διοίκησης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει και υλοποιεί ένα κεντρικό σχεδιασμό προσλήψεων για όλη τη δημόσια διοίκηση με βάση τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις και τους αριθμούς που μπορούμε να προσλάβουμε κατανέμουμε τις προσλήψεις κατά υπουργείο με βάση τα αιτήματα τα οποία έχουμε δεχθεί, λαμβάνουμε προφανώς υπόψη τους τομείς εκείνους που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, και βέβαια λαμβάνουμε υπόψη και τη δυνατότητα που έχουμε να καλύψουμε κενές θέσεις μέσα από τη διαδικασία της κινητικότητας. Όλα αυτά λοιπόν μαζί μας επιτρέπουν να έχουμε για πρώτη φορά ένα κεντρικό σχεδιασμό προσλήψεων στο Δημόσιο έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε ότι οι άνθρωποι που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο είναι πραγματικά απαραίτητοι, έχουν προσόντα και φυσικά προσλαμβάνονται με αδιάβλητες διαδικασίες μέσα από την πλήρη επίβλεψη όλης της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ.»

Ουσιαστική μείωση ως προς το μέγεθος του κράτους

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει τέλος ότι το υπουργείο προχωρά στη μείωση των διοικητικών βαρών. «Έχουμε δρομολογήσει μια μελέτη μαζί με τον ΟΟΣΑ η οποία έχει σκοπό τον εντοπισμό διοικητικών βαρών σε 13 διαφορετικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Η μελέτη αυτή θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου του επόμενου έτους και μέσα από αυτή τη μελέτη εκτιμούμε ότι θα προκύψουν πολλά διοικητικά βάρη, τα οποία η μελέτη και εμείς στη συνέχεια θα κρίνουμε ότι είναι περιττά και θα πρέπει να καταργηθούν» τονίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προσθέτει μάλιστα ότι «ήδη έχει επιτευχθεί μία ουσιαστική μείωση ως προς το μέγεθος του κράτους. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι στο τέλος του 2009 ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων στο Δημόσιο ήταν περίπου 913.000, στο τέλος του Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους βρισκόμασταν στους 681.392 δημόσιους υπαλλήλους. Βλέπετε δηλαδή ότι το μέγεθος του Δημοσίου έχει μειωθεί ήδη σημαντικά ως προς τον αριθμό των απασχολούμενων υπαλλήλων και βέβαια έχει μειωθεί και η μισθολογική επιβάρυνση του Δημοσίου στον προϋπολογισμό κατά περίπου 30%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: