To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Κινητικότητα με διαδικασίες εξπρές στον ΕΟΠΥΥ

Κινητικότητα με διαδικασία «fast track» ξεκινά το υπουργείο Υγείας σε περίπτωση που οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ εμμείνουν στις κινητοποιήσεις τους και δεν προσέλθουν σε διάλογο. Όπως σημειώνουν πηγές από το περιβάλλον του Ά. Γεωργιάδη, αν οι γιατροί δεν συμμετάσχουν στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τότε όλοι οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό θα τεθούν αυτόματα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Οι γιατροί μάλιστα αναμένεται να ενταχθούν σε διαθεσιμότητα οκτώ μηνών, με πολλούς από αυτούς να βλέπουν στη συνέχεια την πόρτα της εξόδου από τον ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα τεθούν σε δεκαπενθήμερη κινητικότητα και στη συνέχεια θα επαναπροσληφθούν.

Ο υπουργός Υγείας έχει δώσει «τελεσίγραφο» στους γιατρούς μέχρι και την Τετάρτη για να λάβουν μέρος στη συζήτηση στην Επιτροπή κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις αλλαγές στον Οργανισμό, δηλώνει όμως αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές, ώστε από τον Ιανουάριο ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί με τη νέα του μορφή, αποκλειστικά ως διαπραγματευτής των υπηρεσιών περίθαλψης.

Εντούτοις, ο δρόμος μέχρι την υλοποίηση του πλάνου του υπουργείου αναμένεται δύσκολος, καθώς στο σχέδιο για την ανασύστασή του προβλέπεται -σύμφωνα με πληροφορίες- η απόλυση 2.300 γιατρών από τα πολυιατρεία του Οργανισμού, μετά από αξιολόγηση που θα γίνει με βασικό κριτήριο την ειδικότητά τους, ενώ θα υπάρξουν μετακινήσεις και στο ΕΣΥ. Πρώτοι στον κατάλογο είναι οι γιατροί με χειρουργικές ειδικότητες και ακολουθούν αλλεργιολόγοι, ενδοκρινολόγοι και πνευμονολόγοι.

Στον αντίποδα οι ειδικότητες της γενικής ιατρικής-παθολογίας, της παιδιατρικής και της οδοντιατρικής θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εντούτοις, με το νέο καθεστώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφού οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών προβλέπεται να είναι ενιαίες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν παράλληλα ιδιωτικά ιατρεία.

Μαζί με τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ εξετάζεται τέλος και η μεταφορά στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες των 26 φαρμακείων του Οργανισμού, καθώς και η Υπηρεσία Ελέγχουν Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Οι λεπτομέρειες του πορίσματος, το οποίο αναμενόταν την Παρασκευή, θα γίνουν τελικά γνωστές πιθανότατα αύριο, αφού η επιτροπή αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ ζήτησε παράταση προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της για τις μονάδες υγείας και το προσωπικό του οργανισμού.

Οι γιατροί ωστόσο δηλώνουν αμετακίνητοι και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τραβήξουν την απεργία τους ακόμη και μέχρι τις γιορτές, με κύριο αίτημα να μην απολυθεί κανένας γιατρός κατά την μεταρρύθμιση. Οι γιατροί της Αττικής συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν το επόμενο βήμα του κλάδου μετά και την διορία του υπουργού Υγείας που λήγει μεθαύριο.

Απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη και συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας, εξήγγειλαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Πηγή: capital.gr





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: