Και αυτό διότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές ζώνης που λαμβάνονται υπόψη για τη φορολογία των ακινήτων παραμένουν στα επίπεδα του 2007 και είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές πώλησης των ακινήτων. Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς σε όλη την επικράτεια οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι μεσοσταθμικά κατά 20% υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές πώλησης των ακινήτων. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 προβλέπει την επιβολή φόρων ύψους 3,2 δισ ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών είχε αναπροσαρμόσεις τις αντικειμενικές αξίες ο συνολικός φόρος βάσει το σχεδίου θα ανέρχετο στα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πλήρωναν λιγότερους φόρους.
Για παράδειγμα στο Μοσχάτο η μέση τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1675 ευρώ ανά τ.μ. , ενώ η μέση εμπορική τιμή στα 1.100 ευρώ ανά τ.μ. Εφόσον λοιπόν το οικονομικό επιτελείο λάμβανε υπόψη τις «πραγματικές» τιμές πώλησης των ακινήτων ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. τρίτου ορόφου ηλικίας 9 ετών χωρίς πρόσοψη θα ανέρχονταν το 2014 στα 448,54 ευρώ. Με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο φόρος θα φθάσει το 2014 στα 545,4 ευρώ.
Στο Π. Ψυχικό η μέση αντικειμενική αξία ανέρχεται στα 7.250 ευρώ ενώ η μέση εμπορική τιμή πώλησης σύμφωνα με τα στοιχεία κτηματομεσιτών ανέρχεται στα 3.000 ευρώ ανά τ.μ. Με βάση το νέο σχέδιο ο φόρος θα ανέλθει το 2014 στα 1575,6 ευρώ, ενώ αν ο φόρος εφαρμοζόταν στη μέση σημερινή εμπορική τιμή ο φόρος μειώνεται στα 921,12 ευρώ.
Ποιοι απαλλάσσονται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα χορηγούνται στους δικαιούχους οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής του συνολικού φόρου. Η έκπτωση θα χορηγείται εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής: προϋποθεσεις:
α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και
γ) ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πλήρη απαλλαγή από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων θα έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια καθώς και οι εξής προυποθέσεις:
α) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία
β) εφόσον ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα τέκνα έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
Επιχειρήσεις
Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι με πράξη της φορολογικής διοίκησης μπορεί να χορηγηθεί αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής θα χορηγείται για ένα έτος και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές σε διάστημα 10 ετών. Για τη χορήγηση της αναστολής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου κατά το προηγούμενο έτος, δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου.
β) ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και
γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
(Πηγή: matrix24.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: