To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Bitcoin: «Φούσκα» ή εικόνα από το μέλλον;

Το Bitcoin, το εικονικό νόμισμα που χρησιμοποιείται για συναλλαγές στο Διαδίκτυο -και όχι μόνο- έχει προκαλέσει «όργιο» συζητήσεων σε όλο τον κόσμο διχάζοντας τους αναλυτές, με τους υπερασπιστές του να κάνουν λόγο για το μέσο συναλλαγών του μέλλοντος και τους επικριτές του για μία επικίνδυνη οικονομικά πρακτική.

Η αξία του εικονικού νομίσματος, το οποίο μετράει πέντε περίπου χρόνια ζωής, κυριολεκτικά «καλπάζει», αποτελώντας το πρώτο «αποκεντρωμένο», εντελώς ανοικτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου. Ουσιαστικά, πρόκειται για νόμισμα που χρησιμοποιείται σε απευθείας συναλλαγές μέσω Διαδικτύου χωρίς μεσάζοντες, όπως για παράδειγμα μία τράπεζα και αποθηκεύεται σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Από τα 13 δολάρια τον Ιανουάριο το νόμισμα ξεπέρασε τα 1.200 και κυμαίνεται περίπου στα 1.000 με την αξία του να εκτινάσσεται έπειτα από σχετική ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ που έδειξε ότι όντως υπάρχουν επίσημες σκέψεις να καθιερωθεί ως επίσημος διαδικτυακός τρόπος πληρωμής.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα δέχεται πληρωμές διδάκτρων και στο ψηφιακό νόμισμα ώστε να εξυπηρετούνται φοιτητές από χώρες, όπου οι παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές είτε είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν είτε έχουν μεγάλες προμήθειες. Οι πληρωμές που θα γίνονται σε Bitcoin θα μετατρέπονται την ίδια ημέρα από το πανεπιστήμιο σε ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν σφοδροί πολέμιοι του νομίσματος που θεωρούν ότι μπορεί να διευκολύνει παράνομες δοσοληψίες, εξαιτίας του πέπλου ανωνυμίας που περιβάλλει τους κατόχους του, όπως σε αγορά ναρκωτικών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου χαρακτήρισε τη χρήση των νομισμάτων ως ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού «δεν βρίσκονται κάτω από οποιαδήποτε ρύθμιση και λειτουργούν ανεξέλεγκτα».

Πριν από μερικές ημέρες, περιορισμούς στο Bitcoin επέβαλε το Πεκίνο, με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να προειδοποιεί τα πιστωτικά ιδρύματα να μην πραγματοποιούν συναλλαγές με αυτό λόγω επικινδυνότητας, αφού δεν στηρίζεται από κάποιο κράτος ή αρχή.

Σκεπτικισμό εξέφρασε τη Δευτέρα και ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, δηλώνοντας ότι το «ράλι» του νομίσματος οφείλεται στο ότι είναι κάτι το εντυπωσιακό και όχι τόσο στην ίδια του την αξία. «Κανείς δεν πιστεύει ότι ισχύει αυτό για το υποχρεωτικό νόμισμα, γιατί στηρίζεται στο γεγονός πως μπορείς να πληρώσεις τους φόρους σου με αυτό. Το υποχρεωτικό νόμισμα στηρίζεται από ανθρώπους με όπλα, κάτι που δεν ισχύει για το Bitcoin» τόνισε ο κ. Κρούγκμαν, ενώ ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Άλαν Γκρίσνπαν έκανε λόγο για «φούσκα».

Η κινδυνολογία για το εικονικό νόμισμα δεν πτόησε, πάντως έναν αγοραστή αυτοκινήτου Tesla να πληρώσει με bitcoins το ποσό των 103.000 δολαρίων δείχνοντας ότι αρχίζει και γίνεται όλο και πιο υπολογίσιμο.

Το μέλλον του ιδιαίτερου αυτού τρόπου συναλλαγών είναι το ίδιο αβέβαιο με το... παρελθόν του -δημιουργήθηκε από άγνωστο πρόσωπο που χρησιμοποίησε το προσωνύμιο Satoshi Nakamoto- όμως φαίνεται πως η δημοφιλία του στο Διαδίκτυο αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για την καθιέρωσή του.

Πολλοί υπερασπιστές του Bitcoin θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε μια επανάσταση στις συναλλαγές, ανάλογη με αυτή που έφερε το Διαδίκτυο στην ενημέρωση και τις δημοσιεύσεις. Το τι μέλλει γενέσθαι δεν θα αργήσει πολύ να γίνει γνωστό.

(Πηγή: provocateur.gr)

* Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Το νέο αμφιλεγόμενο ψηφιακό νόμισμα





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: