Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες, Δευτέρα, σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αποφασίσθηκε ακόμη η αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από το όριο των 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ, αλλά και η διεύρυνση της προστασίας των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν προχωρούσε σε κατασχέσεις καταθέσεων κάτω των 500 ευρώ εκτός εάν η οφειλή ήταν κοντά στο όριο της παραγραφής. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για Δήμους, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ενεργοποιήσεις μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ακόμη και για οφειλές 3 και 5 ευρώ...
Προκειμένου να θέσει τέλος σε πρακτικές που δεν έχουν κανένα εισπρακτικό αποτέλεσμα, αλλά έχουν αρνητικό ως επιβλαβές επικοινωνιακό αντίκτυπο η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει «οροφή» για το ακατάσχετο των καταθέσεων στα 500 ευρώ.
Είχε προηγηθεί αίτημα των τραπεζών προς την κυβέρνηση, προκειμένου να εξέλθουν από τη δυσχερή θέση που τις έχει θέσει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (που προβλέπει την δέσμευση ποσού που οφειλεί ο φορολογούμενος εις χείρας τράπεζας).
Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπα με μαζικά αιτήματα για κατασχέσεις οφειλών της τάξης των 5 και 10 ευρώ και έχουν ζητήσει να τεθεί ένα όριο κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται αιτήματα κατασχέσεων, τα οποία προκαλούν ανησυχία στους καταθέτες, επιβαρύνουν με γραφειοκρατικό κόστος τις τράπεζες και επιδρούν με επιβλαβή τρόπο στην καταθετική βάση.
Το ζήτημα του ορίου για τις κατασχέσεις είχε εξετασθεί προσφάτως σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών και αποφασίσθηκε να τεθεί όριο και φραγμός στα αιτήματα Δήμων, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικών ταμείων και εφοριών.
Εξάλλου, η αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από το όριο των 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ, αλλά και η διεύρυνση της προστασίας των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα δεν αποτελεί τυχαία κίνηση, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φθάσει τα 61 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 5,1 δισ. ευρώ από την αρχή του 2013. Τα συνολικά δε χρέη των φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στους 11 μήνες του 2013.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τελευταίο τετράμηνο οι οφειλέτες του Δημοσίου που είναι φυσικά πρόσωπα αυξήθηκαν κατά 1.000.000 στα 3.000.000 άτομα, παρά τις νέες ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης που έθεσε σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούνιο με το νόμο 4152/2013.
Από τα 61 δισ. ευρώ των χρεών τα 22,34 δισ. ευρώ είναι χρέη φυσικών προσώπων, ενώ τα υπόλοιπα 38,75 δισ. ευρώ οφείλονταν από εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα. Το 43% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο προέρχεται από επιβληθέντα πρόστιμα για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, το 22,26% από απλήρωτο ΦΠΑ και το 18,2% από απλήρωτο φόρο εισοδήματος.
Κάθε οφειλέτης του Δημοσίου που είναι φυσικό πρόσωπο χρωστά 8.000 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ κάθε νομικό πρόσωπο που χρωστά στο Δημόσιο οφείλει 212.683 ευρώ κατά μέσο όρο.
(Πηγή: in.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: