To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Πλήγμα για Χρηματιστήριο και επενδυτές ο φόρος υπεραξίας 15%

«Ισχυρό πλήγμα» για το ελληνικό Χρηματιστήριο θεωρείται το νέο καθεστώς φορολόγησης επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που θα μπει σε εφαρμογή στις αρχές του έτους.

Ο φόρος υπεραξίας του 15% και η υποχρέωση των επενδυτών να κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων για τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούν στο ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουν αναστατώσει την επενδυτική κοινότητα και τους χρηματιστές που θεωρούν ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι η... χαριστική βολή της κεφαλαιαγοράς σε μία κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία. Ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει εκφράσει την πλήρη διαφωνία του στις επερχόμενες αλλαγές στον «ναό του χρήματος» και μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη αφανισμό τον χρηματιστηριακό κλάδο.

Η... σταγόνα
Η τήρηση των βιβλίων που προβλέπει ο νόμος ήταν η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θεωρείται ότι... υψώνει τείχος στους ξένους επενδυτές και αποθαρρύνει τους Ελληνες.

Ο ΣΜΕΧΑ προχώρησε βήμα βήμα στη θεωρητική εφαρμογή του άρθρου 21 και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το επενδυτικό Fund Fairfax που τοποθετήθηκε πρόσφατα στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Μυτιληναίου, όπως και σε άλλες εισηγμένες εταιρείες, θα έπρεπε να είχε προσέλθει στην αρμόδια εφορία, η οποία, να σημειωθεί, δεν διευκρινίζεται ποια μπορεί να είναι, και από τη στιγμή που εντοπιστεί θα πρέπει ο ξένος επενδυτής να προσέλθει για την έναρξη επαγγέλματος, που απαιτεί την εγγραφή και στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του Fairfax Πρεμ Γουάτσα θα έπρεπε να ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ αν οι επενδυτικές του κινήσεις είχαν πραγματοποιηθεί το 2014.

Προσθέτει ότι η εφαρμογή του βιβλίου εσόδων - εξόδων για τον επενδυτή - συνταξιούχο μπορεί να τον οδηγήσει να χάσει τη σύνταξή του ή ένα μέρος αυτής. Στην περίπτωση που ο επενδυτής είναι ήδη ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, τότε εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο ζωής αλλά καταβάλλει εισφορές για τον κλάδο υγείας.

Να σημειωθεί ότι τεχνικοί σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών θεωρούν αναγκαία την κατάθεση τροπολογίας που δεν θα υποχρεώνει τους επενδυτές στην ασφάλιση άλλου φορέα εξαιτίας της τήρησης βιβλίων εσόδων ? εξόδων λόγω των συναλλαγών στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι αργά χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο ήταν σε διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ατζέντα των συζητήσεων περιελάμβανε τα ελάχιστα όρια συναλλαγών που θα καθορίζει την τήρηση βιβλίου εσόδων - εξόδων των επενδυτών. Σημείο διαπραγμάτευσης ήταν ο υπολογισμός της αξίας κτήσης μιας μετοχής που βρίσκεται ήδη στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

(Πηγή: Έθνος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: