To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014

Σαφή σημάδια βελτίωσης της οικονομίας υπάρχουν φέτος, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ προβλέπει για τη φετινή χρονιά ο Προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και ο οποίος θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 7 ή 8 Δεκεμβρίου.

Προβλέπει επίσης επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 έναντι ύφεσης 4% φέτος και μείωση της ανεργίας στο 24,5% το 2014, έναντι 25,5% φέτος.

Παρουσιάζοντας τον Προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι υπερδιπλάσιο από την εκτίμηση που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, πριν από περίπου ένα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του προγράμματος είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας αυτή η εκτίμηση είναι χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδρομική μείωση του επιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια, χωρίς τη μεταφορά των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs) και χωρίς τα ποσά που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SMPs).

Όσον αφορά στην ύφεση, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 4%, έναντι πρόβλεψης για 4,5% στον περυσινό Προϋπολογισμό, και ύφεσης 6,4% το 2012.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται.

«Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ανέργων έχει μειωθεί. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό», είπε. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, με το μέσο ποσοστό της να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 25,5%, ενώ η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,5%.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει την καθοδική πορεία, παραμένοντας ο χαμηλότερος στην Ε.Ε., ενώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών. Επίσης, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, με τον σχετικό δείκτη να προσεγγίζει μάλιστα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα, και το κόστος δανεισμού μειώνεται, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ, επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 έναντι ύφεσης 4% φέτος και μείωση της ανεργίας στο 24,5% το 2014, έναντι 25,5% φέτος προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2014

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο, μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2011-2012, υλοποιώντας μάλιστα τις δυσκολότερες διαρθρωτικές αλλαγές, ακόμη και σε πολιτικά ευαίσθητους τομείς, όπως είναι οι ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 κρίνεται ικανοποιητική, τόσο ως προς την αξιοποίηση των πόρων σε σχέση με τον μέσο όρο απορρόφησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και ως προς το στόχο που απορρέει από το Πρόγραμμα Στήριξης. Τέλος, και οι αποκρατικοποιήσεις ξεκίνησαν να υλοποιούνται.

ΥΠΟΙΚ
Προϋπολογισμός 2014: Εισηγητική έκθεση και παρουσίαση

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέχρι σήμερα, από την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2011, υλοποιήθηκαν 12 έργα αποκρατικοποιήσεων, με συνολικά εκτιμώμενα έσοδα ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποπληρωθεί, ανέφερε επίσης ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας πως στο δεκάμηνο του 2013, προσθέτοντας και τον Δεκέμβριο του 2012, οι χρηματοδοτήσεις των φορέων έφθασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τα 5,2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους οι χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, και εξαιρώντας την εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα περιορισθεί στις 2,2 εκατοστιαίες μονάδες, από 6,1 εκατοστιαίες μονάδες το 2012.

Σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλεόνασμα ύψους 3,9 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2012.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εκτίμησε επίσης πως περιορίζεται ο ρυθμός αύξησης του δημόσιου χρέους, παρά την προσωρινή αύξησή του. Αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διευκρίνισε.

(Πηγή: Ημερησία)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: