To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Τι αλλάζει στις εφορίες με το νέο σύστημα taxis

Μια νέα πραγματικότητα εξυπηρέτησης βιώνουν εδώ και μερικές εβδομάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι επισκέπτονται τις 23 εφορίες στις οποίες έχει εγκατασταθεί το νέο σύστημα taxis. Οι ουρές έχουν αρχίσει να μειώνονται σημαντικά, το ίδιο και ο εκνευρισμός, ενώ έχουν εκλείψει και οι τριτοκοσμικές εικόνες στις εφορίες που συγχωνεύθηκαν όπου κάθε πρώην εφορία είχε μέσα στην νέα εφορία που προέκυψε από τη συγχώνευση το δικό της γκισέ!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 2012 ξεκίνησε το πρόγραμμα συγχώνευσης των εφοριών. Από τις περίπου 300 θα παραμείνουν στο τέλος 120. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό το γιγάντιο έργο χρειαζόταν νέα ηλεκτρονική υποδομή καθώς με το προηγούμενο σύστημα κάθε εφορία είχε το δικό της ηλεκτρονικό αρχείο με τους φορολογούμενούς της και το δικό της κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (server). Όταν ξεκίνησαν οι συγχωνεύσεις προέκυψε ένα χάος. Συγχώνευση δεν υπήρχε τεχνικά η δυνατότητα να γίνει, αλλά μόνο «συγκόλληση» των εφοριών. Τι σήμαινε αυτό στην πράξη; Σε κάθε τμήμα της νέας εφορίας τοποθετήθηκε ένας υπάλληλος που εξυπηρετούσε τους φορολογούμενους της πρώην εφορίας που συγχωνεύθηκε. Παράδειγμα: η ΔΟΥ Κορίνθου απορρόφησε πέντε εφορίες (Νεμέας, Κιάτου, Δερβενίου, Ξυλοκάστρου). Μέχρι να εγκατασταθεί το νέο taxis σε κάθε τμήμα της εφορίας έβρισκες χειρόγραφες τεμπέλες με το όνομα κάθε πρώην εφορίας. Ο φορολογούμενος που τις επισκεπτόταν θα έπρεπε να αναζητήσει το δικό του υπάλληλο. Δημιουργήθηκε χάος με την εξυπηρέτηση, με το αρχείο, με το ταμείο (κάθε εφορία είχε το δικό της), με την έκδοση βεβαιώσεων και σχεδόν όλες οι λειτουργίες ήταν προβληματικές. Στη συγκεκριμένη εφορία, όπως και σε 23 άλλες (π.χ. Γλυφάδας, Ψυχικού, Αγίας Παρασκευής, Δ’ Αθηνών) έγινε διασύνδεση με το νέο σύστημα taxis.

Τι σημαίνει αυτό;

- οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από την εφορία στην οποία ανήκαν πριν τη συγχώνευση μπορούν πλέον και εξυπηρετούνται από το ίδιο σημείο μειώνονταν κατακόρυφα την απώλεια χρόνου και τον εκνευρισμό.

- έχει απελευθερωθεί σημαντικός χώρος στις εφορίες διότι καταργήθηκαν οι ατομικοί servers των εφοριών και το σύστημα λειτουργεί πλέον κεντρικοποιημένα αφού ο κεντρικός server όλου του συστήματος βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

- καταργείται η απώλεια χρόνου για την αναζήτηση στοιχείων στο αρχείο. Οι υπάλληλοι μπορούν και βλέπουν τα στοιχεία των υπαλλήλων στο τερματικό τους.

- στην πλήρη ανάπτυξή του συστήματος, δηλαδή έως το τέλος του έτους θα καταργηθεί ουσιαστικά η έννοια της «αρμόδιας εφορίας». Λόγω της διασύνδεσης με το νέο taxis οι εφορίες θα λειτουργούν όπως και οι τράπεζες, δηλαδή ο φορολογούμενος θα μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε φορολογική συναλλαγή σε οποιαδήποτε εφορία (π.χ. ρύθμιση χρέους, έκδοση αντιγράφων, υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων κ.ά.)

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν διασυνδεθεί με το νέο taxis οι περίπου 90 εφορίες από το σύνολο των 120 ενώ έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα.

Το πρόγραμμα προχωρά παράλληλα με τη σταδιακή εξάλειψη της ανάγκης φυσικής παρουσίας του φορολογούμενου στην εφορία μέσω της παροχής των σχετικών υπηρεσιών διαδικτυακά. Σύντομα έρχονται νέες υπηρεσίες όπως είναι:

- η πληρωμή όλων των οφειλών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ο φορολογούμενος μπορεί να αναζητεί τις οφειλές του στο διαδίκτυο και να εκτυπώνει τον απαραίτητο κωδικό για πληρωμή στην τράπεζα.

- η πληρωμή οφειλών με χρήση πιστωτικών καρτών και χρεώσεων λογαριασμών μέσω του TAXISnet.

- η ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν διαφορες περιπτώσεις που μέχρι σήμερα έπρεπε να υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ.

- η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη μετάβασης στις ΔΟΥ για την προμήθεια παραβόλων.

- η ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων συμβολαίων.

(Πηγή: capital.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: