To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Την πώληση σημαντικού ποσοστού της Εθνικής και της Eurobank σε τράπεζα του εξωτερικού θέλει η τρόικα

Την πώληση σημαντικού ποσοστού της Εθνικής και της Eurobank σε τράπεζα του εξωτερικού το φθινόπωρο, εάν δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν επαρκή ιδιωτική συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, θέλει η τρόικα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε προσχέδιο του μνημονίου, αναφέρεται ότι εάν οι δύο τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και περάσουν υπό τον πλήρη έλεγχό του, θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες πώλησής του από τον Σεπτέμβριο. Η τρόικα πιέζει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η πίεση είναι πιο έντονη στην πλευρά της Eurobank, η οποία πιθανότατα δεν θα εξαντλήσει την προθεσμία έως το τέλος Απριλίου, εάν δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να βρει ιδιωτικά κεφάλαια. Η πρόταση της τρόικας έτσι όπως περιγράφεται στο προσχέδιο του Μνημονίου καταδεικνύει ότι οι πιστωτές θέλουν να παραμείνουν οι δύο συστημικές τράπεζες υπό τον έλεγχο του Δημοσίου όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό άλλωστε είχε καταστήσει σαφές και στο τελεσίγραφο που έστειλε στην ελληνική πλευρά, ζητώντας την ανάκληση της συγχώνευσης.

Το επίμαχο email

«Ή σταματάτε αμέσως τις διαδικασίες συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank ή αλλιώς συρρικνώνετε και πουλάτε το νέο σχήμα σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρεται σε e-mail που έλαβαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος στις 26 Μαρτίου 2013. Το κείμενο υπογράφουν και οι τρεις επικεφαλής με τα μικρά τους ονόματα (Poul, Klaus, Matthias). Από το κείμενο φαίνεται πως η τρόικα είχε επιφυλάξεις για τη συγχώνευση, οι οποίες ήταν γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Οπως ξέρετε, είχαμε ανέκαθεν αμφιβολίες για το σχέδιο συγχώνευσης», τονίζουν. Στη συνέχεια υπενθυμίζουν ότι δέχθηκαν να το στηρίξουν λόγω του οφέλους που προέκυπτε από τις συνέργειες. Επίσης, σημειώνουν ότι στους στόχους προγράμματος είναι η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των συστημικών τραπεζών, με την κάλυψη του 10% τουλάχιστον της αύξησης κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές. «Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων για την επικαιροποίηση (του Μνημονίου) κατέστη εμφανές ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορέσει να βρει ιδιωτικά κεφάλαια».

Σημειώνεται ότι οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς είχαν έρθει στην Αθήνα για τον πρώτο γύρο συνομιλιών με την κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου και είχαν φύγει στις 14 του μήνα. «Η προοπτική της πλήρους κρατικοποίησης (nationalisation) αλλάζει το τοπίο σημαντικά», λένε οι επικεφαλής της τρόικας και σημειώνουν: «Με αυτό το δεδομένο δεν είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη μη ένστασή μας στη συγχώνευση». Το μιάμισης σελίδας ηλεκτρονικό μήνυμα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» καταλήγει με το τελεσίγραφο: «Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη συγχώνευση, τότε στις 30 Απριλίου θα ζητήσουμε είτε να συρρικνώσετε (shrink) την τράπεζα, είτε να την πουλήσετε σε εύλογο αλλά σύντομο χρονικό διάστημα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: