To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ποια σενάρια επεξεργάζονται για τη φορολογία ακινήτων

Στο φόντο των νέων δηλώσεων του Π. Τόμσεν ότι «η μείωση της φορολογίας είναι ανοιχτή αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις», ξεκινά μία ακόμη δύσκολη εβδομάδα, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τα κόμματα της συγκυβέρνησης να ξεσκονίζουν όλα τα σενάρια, για την διαμόρφωση του νέου φορολογικού χάρτη της χώρας.

Η Τρόικα έχει δεσμευθεί ότι θα επανεξεταστεί η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλοι στόχοι του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, χωρίς καμία παρέκκλιση και αυτό θα κριθεί στην νέα επίσκεψη των δανειστών τον Ιούνιο. Η Κυβέρνηση έχει ζητήσει η μείωση να αγγίζει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες και από 23% να μειωθεί στο 13%, και η κυβέρνηση κρατά ψηλά το θέμα στην ατζέντα. Από την άλλη πλευρά, όμως, καλείται να διατηρήσει για ένα ακόμα χρόνο το «χαράτσι» των ακινήτων μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Σήμερα στις 17:00 θα υπάρξει νέα συνάντηση στην Καραγεώργη Σερβίας, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη με τους εκπρόσωπους των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Ήδη έχει προηγηθεί σχετική επιστολή του Δημήτρη Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ, που αποτελεί πονοκέφαλο για την τριμερή, καθώς η διατήρηση του φόρου εκλαμβάνεται ως αναίρεση υποσχέσεων της Κυβέρνησης.

Ο διάλογος των κομμάτων ξεκινά μετά από διακοπή τριών περίπου μηνών. Εχει στόχο την δημιουργία ενός νέου φόρου στα ακίνητα για το 2014 που θα αποφέρει τα ίδια έσοδα στον προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι η αναμόρφωση του «χαρατσιού» (ΕΕΤΗΔΕ) για φέτος αποτελεί «προαπαιτούμενη δράση» για την εκταμίευση της δόσης και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει νόμος έως το τέλος Απριλίου, ώστε αμέσως μετά να εκταμιευθούν τα 2,8δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου.

Τα σενάρια για την φορολογία ακινήτων

Η εκτίμηση είναι ότι ο ενιαίο φόρος ακίνητων θα εφαρμοστεί εντός του 2014 πιθανότητα με μικρό (έως 50.000 ευρώ) ή και καθόλου αφορολόγητο.

Οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται να διαμορφωθούν από 0,1% έως 1,5%. Υπάρχει μία σκέψη να εφαρμοστεί υψηλότερος ανώτατος συντελεστής 2% για περιπτώσεις ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας άνω των 10.000.000 ευρώ. Είναι πιθανό όμως να εξεταστεί η αύξηση κάποιων συντελεστών ή και αλλαγές στα κλιμάκια με στόχο επιπλέον 500.000.000 ευρώ έναντι του βασικού σεναρίου.

Το νέο χαράτσι θα αφορά κάθε είδους ακίνητο: από σπίτια και καταστήματα έως αγροτεμάχια και οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου.

Ερώτημα παραμένει η φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Από αυτά αναμένονται έσοδα 500.000.000 – 600.000.000 ευρώ, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος φορολόγησης των κατ' επάγγελμα αγροτών. Για τη φορολόγηση των χωραφιών των κατ' επάγγελμα αγροτών εξετάζεται πρόταση για ειδικό αφορολόγητο με χαμηλότερους συντελεστές. Σε κάθε περίπτωση το χαράτσι για τα αγροτεμάχια θα αποφασιστεί φέτος και θα επιβληθεί 2 φορές. Μια για το 2013 και μία για το 2014!

Στο μεταξύ η τρόικα έχει ζητήσει:

-­Νομική κατοχύρωση των απολύσεων

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα η τρόικα περιμένει άμεσα να προωθηθεί στο σχετικό πολυνομοσχέδιο η νομική κατοχύρωσης του προγράμματος αποχωρήσεων, που αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση των δόσεων.

Η κυβέρνηση θα πρέπει εκτός των αποχωρήσεων να ετοιμάσει άμεσα τα οργανογράμματα για 275.000 υπαλλήλους, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει καταρτίσει τα οργανογράμματα για 450.000 δημόσιους υπαλλήλους (αθροιστικά). Μέχρι το τέλος του 2013, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα για ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση και να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

- Μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση με… αστερίσκους

Ένα βήμα πίσω έκανε τελικά η τρόικα στο θέμα του Δημοσίου και έτσι δέχθηκε για τις μη οικειοθελείς αποχωρήσεις την μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση από το Δημόσιο. Ωστόσο, αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο ότι «εάν κατά την εκτίμηση μας σε οποιοδήποτε σημείο διαφανεί ότι δεν είμαστε πλέον σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος, θα μειωθεί αυτή η αναλογία προσλήψεων». Για όλες τις άλλες περιπτώσεις θα εξακολουθήσει να ισχύει ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Μάλιστα, στο προσχέδιο αναφέρεται ως υπό συζήτηση ημερομηνία το τέλος Ιουνίου, ώστε να παρουσιάσει η κυβέρνηση τις λεπτομέρειες του προγράμματος προσλήψεων για το 2013.

(Πηγή: euro2day.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: