To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Χαράτσι και δημοσιονομικό κενό στο τραπέζι των αρχηγών

Μια ακόμα δύσκολη, πολιτικά και δημοσιονομικά, εξίσωση καλούνται να λύσουν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την ερχόμενη Τετάρτη οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. Δεν φαίνεται να έχουν άλλη επιλογή από την «ώρα της αλήθειας» για το χαράτσι στα ακίνητα, αλλά και το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013-14 το οποίο πηγές της τρόικας ανεβάζουν στα 2,7 δισ. ευρώ.

Ενδεχόμενο απαίτησης νέων μέτρων σε αυτή τη φάση εκτιμάται ότι δεν θα ανακύψει στις διαπραγματεύσεις, αλλά θεωρείται βέβαιο, υπό το βάρος και της πρόσθετης ύφεσης που αναμένεται να επιφέρει η περιπέτεια της Κύπρου, ότι αν δεν κλείσουν τα ανοιχτά θέματα τώρα, τον Ιούνιο η επόμενη αξιολόγηση θα συνοδεύεται από τη γνωστή επωδό της ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων.

Το πρόβλημα στο σκέλος των εσόδων είχε εξαρχής διαγνωστεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας αλλά κρατήθηκε επικοινωνιακά «χαμηλά». Τώρα ο κόμπος φαίνεται να φτάνει στο χτένι καθώς:

* Οι εκτιμήσεις μιλούν για "επιβάρυνση" της ύφεσης κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα εξ αντανακλάσεως λόγω Κύπρου (η ύφεση αναμένεται να αγγίξει φέτος το 5% αντί για 4,5% προμηνύοντας νέες καθυστερήσεις στην πολυπόθητη ανάκαμψη την οποία σε τριμηνιαία βάση πηγές του υπουργείου «έβλεπαν» να έρχεται από το φθινόπωρο),

* Διαφαίνεται αδυναμία άμεσης αντιστροφής των τάσεων στα έσοδα (ακόμα δεν έχουν προσληφθεί νέοι ελεγκτές, 1,3 εκατ. φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη την εφορία το πρώτο δίμηνο του έτους, οι έλεγχοι και οι εισπράξεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας).

Το μίγμα γίνεται εκρηκτικό μετά τις διαπιστώσεις των τροϊκανών ότι:

1. Λείπουν 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-14, αφού σε αντιδιαστολή με τις προβλέψεις του Μνημονίου δεν επεβλήθη εισφορά 2 τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ

2. Υπολείπονται κατά 200 εκατ. ευρώ οι εξοικονομήσεις του υπουργείου Εργασίας από τις περικοπές των αναπηρικών επιδομάτων

3. Είναι στον αέρα 900 εκατ. ευρώ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών του πακέτου Αλογοσκούφη που είχαν λάβει οι τράπεζες, δεδομένου ότι έχουν ζημίες (ανάλογο πρόβλημα βέβαια είχε ανακύψει και πέρυσι με τα 550 εκατ. ευρώ, αλλά επιλύθηκε).

4. Θα πρέπει να βρεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ αν αντικατασταθεί το χαράτσι στα ακίνητα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Έχοντας αυτές τις τέσσερις παραμέτρους στο τραπέζι, το οικονομικό επιτελείο υπό την αυστηρή εποπτεία του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν φέρεται διατεθειμένος να αφήσει τίποτα στην τύχη και θέλει να ανοίξει ο δρόμος για τις επόμενες δόσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Απριλίου, επιδίδεται εντατικά τις τελευταίες ημέρες σε ασκήσεις «εξουδετέρωσης» κινδύνων.

Μέρος της τρύπας εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί από τα 432 εκατ. ευρώ των εξοικονομήσεων που συνεπάγεται ο εντοπισμός των συνταξιούχων –μαϊμού, στο σκέλος των τραπεζών εκτιμάται ότι θα βρεθεί λύση που δεν θα επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και για το χαράτσι δεν φαίνεται τίποτα παραπάνω στον ορίζοντα από έναν πολιτικό συμβιβασμό.

Η ΔΗΜΑΡ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει παράταση του ΕΕΤΗΔΕ για έναν ακόμα χρόνο, το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της αντικατάστασης από ενιαίο φόρο ακινήτων, χωρίς όμως να κουνάει το δάχτυλο της καταψήφισης. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που θα επιδιώξει το Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση της Τετάρτης θα είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός, με λίφτινγκ στο χαράτσι που θα επιτρέψει τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ να δώσει τις ψήφους του.

Όσον αφορά δε στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της τρόικας. Ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης έχει στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες την «έκθεσή» του στην τρόικα και αναμένεται απάντηση…

(Πηγή: euro2day.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: