To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πώς θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου στην Alpha Bank

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, με στόχο η περίοδος των εγγραφών για τις νέες μετοχές να πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου. Ηδη, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας θα συνέλθει εντός των προσεχών ημερών για να προσδιορίσει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, μετά την έγκριση της γενικής συνέλευσης με πλειοψηφία 98,41% του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της τραπέζης ύψους 4,6 δισ. ευρώ.

Για τη διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρα απαιτείται η εξασφάλιση του 10% από τους ιδιώτες μετόχους της, δηλαδή, ποσό της τάξεως των 500-550 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους στόχους της Τραπέζης (επί της ουσίας και με 457 εκατ. ευρώ, είναι εξασφαλισμένη η διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του μάνατζμεντ, αλλά στην περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης μπορεί να διατεθούν επιπλέον μετοχές αξίας 93 εκατ. ευρώ).

Mετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η Alpha Bank θα διαθέτει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CT1) περίπου 8 δισ. ευρώ και θα είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη εκ των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, διαθέτοντας επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για κάλυψη μελλοντικών κινδύνων.

Η Alpha Bank αξιοποιεί τη θετική καθαρή της θέση άνω των 2 δισ. ευρώ καθώς και το γεγονός ότι διαθέτει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Οι μέτοχοι που θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επωφεληθούν όχι μόνο της καθαρής θέσης αλλά και των συνεργειών που θα προκύψουν με την Εμπορική Τράπεζα (οι οποίες εκτιμώνται άνω των 250 εκατ. ευρώ ετησίως).

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι καλούνται να καταβάλουν για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή 86 σεντς (457,1 εκατ. ευρώ/534 εκατ. που είναι ο αριθμός των υφιστάμενων μετοχών), έναντι 8,6 ευρώ ανά μετοχή που θα ίσχυε για να καλυφθεί το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών. Το τίμημα ανά μετοχή είναι λοιπόν χαμηλό και δημιουργούνται συνθήκες περιορισμένης προσφοράς δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, η κάλυψη της αύξησης να θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η τιμή διάθεσης είναι ίση με ή κατώτερη εκ των: α) Το 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ημερών διαπραγμάτευσης και β) την τιμή κλεισίματος της μετοχής κατά την τελευταία συνεδρίαση. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η μέση χρηματιστηριακή τιμή της Alpha Bank κατά τις τελευταίες 50 ημέρες διαπραγμάτευσης πριν της ανακοίνωσης των όρων είναι 1.00 ευρώ, τότε η τιμή διάθεσης θα είναι στα 0,50 ευρώ.

Επίσης, ένας μέτοχος που κατέχει σήμερα 100 μετοχές, θα χρειαστεί να πάρει 171,1 μετοχές ώστε να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του, δηλαδή να μην γίνει diluted ή αλλιώς να επενδύσει συνολικά 85.5 ευρώ (171 μετοχές x 0,5 ευρώ).

Επιπλέον, οι μέτοχοι που ασκούν τα δικαιώματα προτίμησης της αύξησης κεφαλαίου, λαμβάνουν δωρεάν τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (Warrants), τους οποίους εκδίδει το ΤΧΣ για τις μετοχές που θα κατέχει. Λόγω του περιορισμού της αύξησης στο 10% (12% αν γίνει η ιδιωτική τοποθέτηση σε στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές), εξασφαλίζεται η μέγιστη αναλογία ενός warrant σε 9 μετοχές του ΤΧΣ (η αντιστοιχία γίνεται 7,31 μετοχές του ΤΧΣ εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση για επιπλέον 2%).

Ο μέτοχος δηλαδή για κάθε μετοχή που αγοράζει αποκτά δωρεάν το δικαίωμα αγοράς εννέα μετοχών της Τραπέζης που κατέχει το ΤΧΣ σε προκαθορισμένη τιμή. Εάν στο διάστημα μέχρι της ενάσκησης του δικαιώματος αυτού η τιμή της μετοχής έχει ανέβει, η απόδοση της αρχικής μετοχής που αγόρασε θα έχει πολλαπλασιασθεί. Για παράδειγμα, επενδυτής που συμμετέχει στην αύξηση μπορεί να προβεί στην άσκηση του warrant και να αποκτήσει επιπλέον 9 μετοχές από το ΤΧΣ στην τιμή διάθεσης.

Πρακτικά, η νέα του θέση είναι 10 μετοχές και αν η μετοχή έχει ανέβει εν τω μεταξύ 10% σε σχέση με την τιμή διάθεσης, το συνολικό του κέρδος γίνεται 10 επί 10%, δηλαδή 100%, διπλασιάζοντας την επένδυσή του. Με άλλα λόγια, μέσω των warrants δίνεται η δυνατότητα στον μέτοχο να αποκτήσει υπεραξία που αντιστοιχεί σε 10 μετοχές έχοντας όμως επενδύσει μόνο σε μία.

Η αξία των warrants που αντιστοιχούν σε 9 μετοχές του ΤΧΣ υπολογίζεται σε σχεδόν μία φορά την τιμή διάθεσης μίας νέας μετοχής. Αποτιμήσεις που κυκλοφορούν στα desks του Λονδίνου ανεβάζουν την τιμή του warrant (που δίνει 9 μετοχές) από 40c έως 1,20 ευρώ. Μάλιστα, καθώς τα warrants θα εισαχθούν στο ΧΑ άμεσα προς διαπραγμάτευση, οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράξουν την αξία τους με μία απλή χρηματιστηριακή πώληση. Εάν διατηρήσουν τα warrants θα έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν το σύνολο του οφέλους με την εξάσκησή τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία της αρχικής επένδυσης (βλέπε το ακόλουθο παράδειγμα).

Σαφής για την αναγκαιότητα και τη σημασία του εγχειρήματος, ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Γιάννης Κωστόπουλος χαρακτήρισε «κλειδί» την επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για όλο το τραπεζικό σύστημα. «Να είμαστε καλά, να τελειώσουν τα δύσκολα της περιόδου Απριλίου - Μαΐου και η Τράπεζα να βγει δυναμωμένη και στον ιδιωτικό τομέα» είπε και διευκρίνισε ότι ήδη υπάρχουν δείγματα θετικού ενδιαφέροντος.

Επίσης, ελήφθη απόφαση για reverse split μετοχών, το οποίο δίνει δικαίωμα στη διοίκηση της Τράπεζας να το εφαρμόσει, αν κρίνει ότι το χρειάζεται (πρόκειται για την αύξηση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών της Τράπεζας, μέσω της μείωσης του αριθμού τους, λόγω συνένωσης). Την απόλυτη στήριξή του στην προσπάθεια της Alpha Bank για αύξηση κεφαλαίου, επιβεβαίωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας, σύμφωνα με όσα είπε στη συνέλευση, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γκιάτης.

Σήμερα η ΓΣ της Πειραιώς, δυσοίωνες φήμες για Εθνική και Eurobank

Τη σκυτάλη από την Alpha Bank, λαμβάνει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, που καλεί τους μετόχους της στην α' επαναληπτική γενική συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά το ποσό των 7,33 δισ. ευρώ. Επειδή είναι πιθανή η μειωμένη απαρτία, θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα η β' επαναληπτική γενική συνέλευση, η οποία δεν έχει ακόμη καθορισθεί.

Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδος, 29 και 30 Μαΐου είναι προγραμματισμένες να γίνουν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, για την κάλυψη των δικών τους αυξήσεων κεφαλαίου, που είναι αντίστοιχα 9,7 δισ. ευρώ και 5,8 δισ. ευρώ. Παρά τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια των τραπεζών αυτών να εξασφαλίσουν το ενδιαφέρον της ιδιωτικής συμμετοχής κατά τουλάχιστον 10% και παρά τη σχετική αισιοδοξία που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης, κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες έντονη φημολογία ότι τα πράγματα δεν θα πάνε.... κατ΄ ευχήν, τουλάχιστον και για τις δύο τράπεζες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τη Eurobank να οδεύει κατευθείαν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), λόγω αδυναμίας της να εξεύρει το πολυπόθητο 10%.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται αν αυτό συμβεί, να μπλοκάρουν οι εποπτικές Αρχές ή η τρόικα και την Εθνική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει το 10%. Τα ανεπιβεβαίωτα αυτά σενάρια σε ένα δεκαπενθήμερο από σήμερα θα έχουν αποκαλύψει την όποια αλήθεια. Προς το παρόν καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών, όπως χαρακτηριστικά, αυτή της Εθνικής που φαίνεται να έχει ήδη πείσει τον όμιλο Λάτση να συμβάλει σημαντικά ποσά, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα θετικό υπέρ της επιτυχίας του εγχειρήματος.

(Πηγή: Κέρδος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: