To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Διαγραφή χρεών μέχρι 200 ευρώ σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Να αφήσει στην ησυχία τους τουλάχιστον 500.000 φορολογουμένους που έχουν μηδαμινά χρέη στην εφορία αλλά δεν μπορούν να τα πληρώσουν, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις για την χορήγηση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών, θα περιλάβει και διατάξεις για τον χαρακτηρισμό ως «ανεπίδεκτων προς είσπραξη» οφειλών, που θα μπουν στο «ράφι» και δεν θα αναζητήσει η εφορία προς είσπραξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ των οφειλών αυτών θα περιληφθούν και τα χρέη έως 200 ή 300 ευρώ ανά οφειλέτη. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου, 2.696.729 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χρωστούν συνολικά 56,5 δισ. ευρώ στο δημόσιο. Εξ αυτών, σχεδόν τα 2,5 εκατ. χρωστούν λιγότερα από 3.000 ευρώ. Υπολογίζεται πως 700.000-1.000.000 οφειλέτες χρωστούν κάτω από 500 ευρώ ενώ τουλάχιστον μισό εκατομμύριο χρωστούν έως 200 ή 300 ευρώ ο καθένας.

Καθώς ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν επαρκεί για να κυνηγά τη "μαρίδα" το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παραιτηθεί -προσωρινά- από τις διεκδικήσεις του από μικροοφειλέτες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα χρέη αυτά δεν «χαρίζονται». Αν χαρακτηριστικούν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», το δημόσιο απλώς στρέφεται απερίσπαστο για τους επόμενους μήνες ή χρόνια στην αναζήτηση άλλων οφειλετών, σε βάρος των οποίων θέλει να ασκήσει αναγκαστικά μέτρα για να εισπράξει όσα και όπως μπορέσει, από τα χρήματα που του οφείλονται (κατασχέσεις, ειδοποιήσεις σε εγγυητές και συγγενείς κλπ).

"Στο συρτάρι" όμως θα μείνουν περίπου τα 40-45 από τα 56,5 δισ. ευρώ, για να μπορέσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να εστιάσει στα παλαιά χρέη που μπορούν να εισπραχθούν αλλά και στα νέα χρέη, τη στιγμή που δημιουργούνται και πριν γιγαντωθούν. Ουσιαστικά έτσι σταματάει το «κυνήγι» για σχεδόν το 80% των χρεών αυτών, και …«πάει περίπατο» ο «θησαυρός των 30 δισ. ευρώ» που το 2009 αποτελούσε κεντρικό σύνθημα των εκλογών.

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι ο χαρακτηρισμός οφειλών ως «ανεπίδεκτων είσπραξης» και η εγγραφή τους στα ειδικά βιβλία δεν επηρεάζει την οφειλή, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες και πριν τον χαρακτηρισμό της ως ανεπίδεκτη.

Ποια χρέη θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης»:

Πέραν των μικροφειλετών, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να σταματήσει τις διαδικασίες αναζήτησης και είσπραξης και για μεγαλύτερα χρέη για τα οποία θεωρεί πως, αφού εξάντλησε κάθε νόμιμο μέσο, δεν μπορεί να βρει πια τίποτε να εισπράξει. Τέτοιες οφειλές, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι χρέη για τα οποία:

- έχει γίνει έναρξη της ποινικής διαδικασίας σε βάρος των υπευθύνων, στις περιπτώσεις που ασκείται ποινική δίωξη για συνολική βασική οφειλή άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ

- έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες αλλά δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.

- έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων, αλλά δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

- υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία, ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα και έχει εισπραχθεί το προϊόν της εκποίησης αυτής, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

- μπήκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης, η διαδικασία ολοκληρώθηκε και δεν υπάρχουν πλέον περιουσιακά στοιχεία.

- έχουν ολοκληρωθεί, έναντι των συνυποχρέων, οι ανωτέρω ενέργειες..

- έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτόν ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι δεν υφίσταται καμία δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δημοσίου στην ημεδαπή.

Προκειμένου για εταιρείες που τελούν υπό κρατικό έλεγχο ή στις οποίες ασκείται κρατική εποπτεία και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, οι πάσης φύσεως απαιτήσεις του Δημοσίου, αμέσως μετά την αναγγελία τους στις ανωτέρω διαδικασίες εκκαθάρισης ή πτώχευσης.

Την ίδια ώρα όμως σταματάει και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοφειλετών που αναρτώνται στο διαδίκτυο ανά τρίμηνο –και είχε ήδη ατονίσει αν και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση- με το επιχείρημα ότι έτσι … καθυστερεί η αναζήτηση των προσώπων που έχουν αλλά δεν πληρώνουν τις οφειλές.

(Πηγή: newmoney.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: