Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι ποσού 7,355 δισ. ευρώ ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε χθες. Το 10% της κεφαλαιακής ενίσχυσης που απαιτείται (518 εκατ.) ώστε η τράπεζα να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα έχει υπερκαλυφθεί, καθώς ήδη έχει συγκεντρώσει 570 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στην αύξηση Societe Generale και της BCP και στόχος είναι να καλυφθούν και τα υπόλοιπα, μέχρι τα 733 εκατ., ώστε να μην εκδοθούν μετατρέψιμες ομολογίες CoCos.
«Αίσθησή μου είναι ότι θα καλυφθεί το σύνολο του ποσού και ο τελικός στόχος θα επιτευχθεί» τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας, ενώ επεσήμανε πως η θετική καθαρή θέση πλέον της τράπεζας κατόπιν των κινήσεων στις οποίες αυτή προέβη ωφελεί το ελληνικό δημόσιο κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι η τράπεζα διαθέτει καθαρή θέση 800 εκατ. ευρώ. «Πιστεύαμε στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου και γι' αυτό προετοιμαστήκαμε κατάλληλα», δήλωσε ο κ. Σάλλας. «Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα τα καταφέρουμε. Η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης της χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας και παγιοποιεί την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για ταχύτερη έξοδο από την κρίση. Εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει εντός του έτους σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος και έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και τη ρύθμιση του χρέους. Η προοπτική αυτή, θα σηματοδοτήσει την αναστροφή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, θα ξανανοίξουν δουλειές και θα καταπολεμήσουμε τη μεγάλη ανεργία».
Τα μεγέθη
Από την περυσινή Γενική Συνέλευση έως σήμερα, δηλαδή σε διάστημα ενός έτους, ο Όμιλος της Τράπεζα Πειραιώς διπλασίασε τα μεγέθη του και την παρουσία του στην τραπεζική αγορά. Το ενεργητικό ανέρχεται σήμερα σε 102,6 δισ. ευρώ από 46,3 δισ. ευρώ πέρυσι, οι καταθέσεις σε 54,8 δισ. ευρώ από 19,0 δισ. ευρώ και οι καθαρές χορηγήσεις σε 67,4 δισ. από 32,6 δισ. πέρυσι.
Τα τελευταία 15 χρόνια, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε 20 επιτυχημένες εξαγορές-συγχωνεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μετά την απόκτηση των δραστηριοτήτων της πρώην ΑΤΕbank, στις 27 Ιουλίου του 2012, η Πειραιώς ως κατεξοχήν τράπεζα στήριξης της αγροτικής οικονομίας επεξεργάσθηκε και προωθεί μέτρα μεγάλης σημασίας για την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα προγράμματα «συμβολαιακής γεωργίας». Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Geniki Bank, ελληνικής θυγατρικής της Societe Generale με ενεργητικό 2,5 δισ. Το γεγονός αυτό, όχι μόνο ενίσχυσε τη Geniki Bank κατά 350 εκατ., αλλά καλύπτει και την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 170 εκατ. Ας σημειωθεί πως η συγκεκριμένη τράπεζα ενδέχεται να συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα και να εξειδικευτεί σε χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις.
Στις 26 Μαρτίου 2013, η Πειραιώς επιλέχθηκε για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Cyprus Popular Bank, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα. Η άμεση ενέργεια για την απορρόφηση αυτών των δικτύων προστάτευσε τις καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στις 22 Απριλίου 2013, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην εξαγορά της Millennium Bank στην Ελλάδα με ενεργητικό 5 δισ. ευρώ. Η εξαγορά της Millennium εξασφαλίζει τη συμμετοχή της μητρικής της BCP στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 400 εκατ. ευρώ.
«Οχι» χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις με αδήλωτους εργαζομένους
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε ψήφισμα να μη χρηματοδοτεί η Τράπεζα Πειραιώς οποιαδήποτε επιχείρηση ή μονάδα λειτουργεί χρησιμοποιώντας αδήλωτους ή ανασφάλιστους εργαζομένους, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία και τις αντίστοιχες διεθνείς συνθήκες. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι τα φαινόμενα αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα για τον πολιτισμό μας και το υγιές μοντέλο ανάπτυξης το οποίο επιδιώκουμε ως χώρα, γι' αυτό οφείλουμε όλοι να τα εξαλείψουμε.
(Πηγή: Ημερησία)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: