Οι απόψεις των τραπεζών διίστανται, όμως όλοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου θα είναι καθοριστικό για το μέλλον.
Προφανώς, όπως εξηγεί υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, οι Έλληνες δεν πλούτισαν μέσα σε ένα μήνα (από το Φεβρουάριο στο Μάρτιο), έτσι ώστε να μπορέσουν να αποταμιεύσουν συνολικά 1 δις. ευρώ. Άρα, τα χρήματα αυτά είναι μέρος εκείνων που είχαν «βγει» από τους λογαριασμούς τους στο παρελθόν, πηγαίνοντας είτε στο εξωτερικό είτε καταλήγοντας σε θυσαυροφυλάκια, σε κρυψώνες, ακόμη και κάτω από το στρώμα.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, στην πλειονότητα τους, οι καταθέσεις που επέστρεψαν στις τράπεζες ήταν της τάξης των 5.000, 10.000 έως 30.000 ευρώ, δηλαδή χρήματα που στην πλειονότητα τους είχαν αποσύρει μικροκαταθέτες, φοβούμενοι αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες του 2012, πριν δηλαδή «κλειδώσει» το PSI.
Οι άνθρωποι αυτοί, εξηγούν τα τραπεζικά στελέχη, επέλεξαν να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά στις τράπεζες, καθώς ο φόβος από το κύμα των ληστειών ήταν εν τέλει πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την ευρύτερη οικονομική ανασφάλεια στη χώρα.
Στον αντίποδα όμως, το πραγματικά μεγάλο κεφάλαιο, εκείνοι δηλαδή που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό (Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία κλπ) το 2009 και το 2010 απέχουν σταθερά, προτιμώντας ακόμη και σήμερα την ασφάλεια των τοποθετήσεων εκτός ελληνικών τραπεζών.
Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, οι περισσότεροι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η επιστροφή αυτή είναι μεν θετική εξέλιξη (αφού «καίγονται» για ρευστότητα), δεν σηματοδοτεί όμως σε καμία περίπτωση αντιστροφή της τάσης. Μόνο αν οι μεγαλοκαταθέτες αρχίσουν να επιστρέφουν μαζικά στην Ελλάδα θα μπορεί κανείς να μιλήσει για αλλαγή του τοπίου στο τραπεζικό σύστημα και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται άμεσα.
Όπως υποστηρίζουν, «κλειδί» για τις εξελίξεις θα αποτελέσει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης της 6ης Μαΐου και κυρίως η επίτευξη ή όχι κυβερνητικής πλειοψηφίας από κάποια από τα κόμματα. Ουσιαστικά, εκτιμούν ότι αν προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές, είτε αυτή είναι αυτοδύναμη είτε προϊόν συνεργασίας, τα πράγματα θα είναι θετικά για τους καταθέτες και δεν αποκλείεται –σιγά – σιγά- να δούμε επιστροφή χρημάτων.
Αν όμως τα πράγματα δεν κυλήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο και είτε οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές είτε σε ιδιαίτερα εύθραυστες συνεργασίες, τότε όχι μόνο τα χρήματα δεν θα γυρίσουν πίσω, αλλά και δεν αποκλείεται να βιώσουμε νέο γύρο μαζικών εκταμιεύσεων προς το εξωτερικό, όπως αυτό του 2009 και του 2010.
Μάχη στα επιτόκια
Την ίδια στιγμή πάντως, ο πόλεμος των επιτοκίων μεταξύ των τραπεζών –μικρών και μεγάλων- καλά κρατεί. Το να πάρει κανείς αποδόσεις (μεικτές) της τάξης του 5% θεωρείται πλέον βάση διαπραγμάτευσης, ακόμη και για σχετικά μικρά ποσά, ενώ αν κανείς είναι διατεθειμένος να δεσμεύσει χρήματα άνω των 100.000 ευρώ εύκολα διεκδικεί το 6%. Αν μάλιστα μιλάμε για μεγαλοκαταθέτες –με βαλάντιο της τάξης του 1 εκατ. ευρώ και πάνω, τότε πολύ εύκολα οι αποδόσεις σκαρφαλώνουν στο 7% ή και παραπάνω. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνιση τους μια σειρά από νέα τραπεζικά προϊόντα, μέσω των οποίων συνδυάζονται οι υψηλές αποδόσεις –άνω του 4%- με τη δυνατότητα αναλήψεων και καταθέσεων, κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανήκουστο για προθεσμιακές καταθέσεις. Επίσης δημοφιλείς παραμένουν οι κλιμακωτές καταθέσεις, όπου μήνα με το μήνα το επιτόκιο αυξάνει, φτάνοντας μεσοσταθμικά στο 5% ή και παραπάνω, ανάλογα με τη διάρκεια και την τράπεζα.
(Πηγή: bankingnews.gr)