Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ακόμη κι αν τηρηθεί κατά γράμμα η σχέση προσλήψεων προς συνταξιοδοτήσεις στο 1:5, η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 100.000 άτομα. Κατά συνέπεια, η απόλυση περίπου 50.000 δημοσίων υπαλλήλων θα τεθεί επί τάπητος αμέσως μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι», τα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ζητήσει από το ΚΕΠΕ την επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων, όπως για παράδειγμα τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος από την αλλαγή της σχέσης προσλήψεων προς συνταξιοδοτήσεις στο 1:8, ή ακόμα και στο 1:10.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση, οι πρώτες κρίσεις θα γίνουν το 2014. Μέχρι τότε παγώνουν όλες οι προαγωγές, ενώ δεν θα χορηγούνται για τα επόμενα δύο χρόνια τα δύο έξτρα επιδόματα που προβλέπονται πλέον στο ενιαίο μισθολόγιο: το κίνητρο επίτευξης στόχων και το κίνητρο δημοσιονομικών στόχων.
Κάθε υπάλληλος πρέπει να πετύχει το 50% των στόχων για να ανέβει μισθολογικό κλιμάκιο. Διαφορετικά, όσοι δεν πιάσουν τη βάση, μένουν στάσιμοι μισθολογικά.
Όπως προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα, οι υπάλληλοι θα βαθμολογούνται για τις επιδόσεις τους με βάση συγκεκριμένους στόχους. Όσοι πετυχαίνουν τις προβλέψεις, θα λαμβάνουν μπόνους που θα φτάνει και τον έναν μισθό τον χρόνο.
Οι μισθολογικές αυξήσεις πλέον θα δίνονται με βάση την επίτευξη ατομικών στόχων, σε συνάρτηση με τους στόχους της υπηρεσίας. Κάθε υπάλληλος θα υπογράφει κάθε χρόνο, το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, «ατομικό συμβόλαιο απόδοσης» με την υπηρεσία του. Από τις επιδόσεις του συνόλου των εργαζομένων στην οργανική μονάδα θα εξαρτάται η καταβολή του Κινήτρου Επίτευξης Στόχου (πριμ παραγωγικότητας) στους υπαλλήλους της μονάδας το επόμενο έτος.
Στο συμβόλαιο απόδοσης αναφέρονται λεπτομερώς οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι δείκτες μέτρησης. Κάθε πότε θα ελέγχονται οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι; Ανά διετία θα γίνεται η αξιολόγηση των οργανικών μονάδων, ενώ κάθε τρεις μήνες θα ελέγχεται η πορεία υλοποίησης τόσο των επιχειρησιακών σχεδίων όσο και των ατομικών στόχων. Οι υπάλληλοι θα κρίνονται κάθε χρόνο.
Η βαθμολογική απόδοση των υπαλλήλων
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της απόδοσης των υπαλλήλων περιλαμβάνει τον βαθμό επίτευξης των στόχων, ποιος είναι ο χρόνος εκτέλεσης, αν έχει γίνει ορθολογική διαχείριση των πόρων, πώς συμπεριφέρεται κ. ά. Η βαθμολογική απόδοση του υπαλλήλου προκύπτει με τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου από το άθροισμα της βαθμολογίας των στόχων στην κλίμακα από το 0 έως το 100, διαιρούμενο διά του αριθμού των στόχων, προκειμένου να βγει ο μέσος όρος. Εάν οι στόχοι επιτυγχάνονται σε ποσοστό από 80% μέχρι και 90%, τότε όλοι οι υπάλληλοι της μονάδας θα λαμβάνουν μπόνους μισό ή και έναν μισθό ετησίως, ανάλογα και με την ατομική τους απόδοση. Η επίτευξη των στόχων της μονάδας συνδέεται με τους στόχους των υπαλλήλων, καθώς ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υπαλλήλων θα συνιστά τη βαθμολογία της μονάδας.
Το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων δεν θα καταβάλλεται σε όλους τους υπαλλήλους, αλλά μόνο σε όσους έχουν κύρια αρμοδιότητα το αντικείμενο αυτό (εφοριακούς, υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών κ.ά.). Μπορεί να φτάσει στο 15% του μισθού. Πάντως, το ένα επίδομα αποκλείει το άλλο. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος, δηλαδή, να παίρνει και τα δύο επιδόματα μαζί.
(Πηγή: Ισοτιμία)