Πέραν του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας -το οποίο υλοποιείται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς-, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ), οι οποίες θα ξεκινήσουν να προκηρύσσονται από τους δικαιούχους φορείς προς τα τέλη Μαΐου.
Ηδη το προηγούμενο διάστημα εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εργασίας 132 σχέδια δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο τέλος του μήνα οι δικαιούχοι θα αποστείλουν τα καταστατικά τους στο υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να αποκτήσουν νομική μορφή και να ξεκινήσουν σιγά σιγά τη διαδικασία ένταξης.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το σκέλος του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα προβούν στη δημοσίευση της πρόσκλησης και θα ακολουθήσει υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους.
Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από τον εκάστοτε δικαιούχο φορέα, ενώ τη διαδικασία θα επιβλέπει η ειδική υπηρεσία για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική οικονομία.
Στόχοι του προγράμματος
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για περίπου 20.000 ανέργους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, με την ενεργοποίηση και την κινητοποίηση των τοπικών φορέων.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη δράση έχει και επιμορφωτικό ρόλο, καθώς με συγκεκριμένες παρεμβάσεις προλειαίνει το έδαφος για την προσαρμογή των ανέργων στην αγορά εργασίας, ενώ εστιάζει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, μέσω της ένταξης και επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Τα ΤΟΠ/ΕΚΟ περιλαμβάνουν δράσεις όπως κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα.
Τα σχέδια δράσης και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων
Οπως προβλέπει το πρόγραμμα, οι δράσεις αφορούν την προετοιμασία των άνεργων ωφελουμένων, από τη διαδικασία επιλογής τους μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης θέσεων απασχόλησης και τη διατήρηση αυτών τουλάχιστον για τρεις μήνες.
Μάλιστα, στα σχέδια δράσης εξασφαλίζεται ότι οι ωφελούμενοι που θα συστήσουν τη δική τους επιχείρηση θα προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε οι επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν να καλύπτουν διαπιστωμένες ανάγκες της περιοχής παρέμβασης και να βασίζονται στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής, όπως αυτά περιγράφονται στο σχέδιο δράσης.
Επιπλέον εξασφαλίζουν ότι οι ωφελούμενοι, που θα προωθηθούν για επιδότηση ή επιχορήγηση από άλλα προγράμματα, θα προετοιμαστούν κατάλληλα για την ένταξή τους στο αντίστοιχο πρόγραμμα, ενώ και όσοι προσληφθούν από επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί επαρκώς από τους δικαιούχους ώστε να καλύπτουν πραγματικές και διαπιστωμένες ανάγκες των επιχειρήσεων.
Ο βαθμός επίτευξης του στόχου του σχεδίου δράσης βεβαιώνεται με τους εξής τέσσερις τρόπους:
A) Για ίδρυση νέας επιχείρησης, η σύνταξη business plan και η βεβαίωση έναρξης επιχείρησης από την εφορία.
B) Για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, η αναγγελία πρόσληψης.
Γ) Για ένταξη σε πρόγραμμα επιχορήγησης, επιδότησης ή άλλο αναπτυξιακό πρόγραμμα εκτός των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (όπως: ΕΠΑΕ, Ε.Π. Αγροτικής Ανάπτυξης, Επενδυτικός Νόμος κ.λπ.), η σύνταξη business plan και η αίτηση υπαγωγής στον φορέα υλοποίησης του προγράμματος.
Δ) Για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η εγγραφή των ωφελουμένων ανέργων στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ ή στον ειδικό κατάλογο εκτός μητρώου ανεργίας του ΟΑΕΔ και επιπλέον να ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες πληθυσμού:
Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα.
Ατομα με αναπηρία.
Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.
Γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Γυναίκες/Αντρες θύματα trafficking.
Μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες.
Ατομα με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.
Αιτούντες άσυλο.
Αποφυλακισθέντες.
Πρώην χρήστες ουσιών.
Οροθετικοί.
Αστεγοι.
Ατομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια.
Ατομα που υπόκεινται σε διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και λόγω ταυτότητας κοινωνικού φύλου.
Πληροφορίες
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται επαρκώς για το πρόγραμμα στην ειδική υπηρεσία για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική οικονομία στα τηλέφωνα: 210-5271300, 210-5271350 καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα www.keko.gr.