Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε το Eurogroup ότι δεν πρόκειται να δοθεί ούτε εμμέσως ούτε ευθέως αποζημίωση στους ιδιώτες ομολογιούχους".
Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ευ. Βενιζέλος, ρωτήθηκε για το θέμα και απάντησε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αποζημίωση, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα.
Με την αποστροφή του λόγου του αυτή, ο κ. Βενιζέλος αφήνει εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιος τρόπος αποζημίωσης των φυσικών προσώπων που κατέχουν τίτλους μικρότερους των 100.000 ευρώ, αντί αποταμίευσης.
Από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις πιέσεις οι Ελληνες μικροομολογιούχοι, των οποίων τα ομόλογα εντάχθηκαν στο PSI μέσω των CACs και ζητούν «αποζημίωση» για τις απώλειες που υπέστησαν από το «κούρεμα».
Εν τω μεταξύ χθες, σύμφωνα με το Reuters, δικηγόροι που εκπροσωπούν 110 Γερμανούς κατόχους ελληνικών ομολόγων, με επενδύσεις μεταξύ 100.000 - 500.000 ευρώ σε μέσα επίπεδα, αν και ορισμένοι είχαν τοποθετήσει έως και 3 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν ότι θα κινηθούν νομικά κατά τραπεζών αλλά και του ελληνικού δημοσίου.
Η Ένωση Μικροεπενδυτών Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΜΟΕΔ) υποστηρίζει πως το υποχρεωτικό «κούρεμα» συνιστά δήμευση των αποταμιεύσεών τους, αναιρεί παλαιότερη εξαγγελία ότι το Δημόσιο εγγυάται καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, είναι αντισυνταγματική και επιβάλλει την εξαγωγή όλων των ασφαλιστικών αποταμιεύσεων στο εξωτερικό.
Όσον αφορά στις προσφυγές των Γερμανών μικροεπενδυτών, η υπόθεση ίσως εκδικαστεί στην Ουάσιγκτον και θα στηριχθεί στο ότι οι τράπεζες απέτυχαν να συμβουλέψουν σωστά τους πελάτες τους για τους κινδύνους. Όσον αφορά στην προσφυγή κατά της Ελλάδας φέρεται να στηρίζεται στο ότι δεν ελήφθη υπόψη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας που στόχευε στο να προστατεύει τους Γερμανούς επενδυτές έναντι πολιτικού ρίσκου από τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
(Πηγή: Ημερησία)
