Η αίτηση θα συνεχίσει να ισχύει, εφόσον υποβληθεί μέχρι 30/3/2012, για οφειλές οι οποίες πρόκειται να προκύψουν μετά από τακτικό έλεγχο, ή διεκπεραίωση καταγγελιών, που θα διενεργήσει το αρμόδιο Υποκ/μα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για μισθολογικές περιόδους μέχρι 31/12/2011.
Εκτός από τις ισχύουσες διατάξεις ρυθμίσεων, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 4038/2012. να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2011 και με κεφαλαιοποίηση τους στην ίδια ημερομηνία, με τις εξής επιλογές:
α) Με εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 100% των Προσθέτων Τελών και Προστίμων (ΠΕΠΤ, ΠΕΑΠ, ΠΕΠΑΕ, ΠΕΠΕΕ).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στην ρύθμιση, αποτελεί η υποβολή σχετικής αίτησης έως τις 30/03/2012.
β) Με ρύθμιση από 7 έως 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 75% των Προσθέτων Τελών και Προστίμων (ΠΕΠΤ, ΠΕΑΠ, ΠΕΠΑΕ, ΠΕΠΕΕ).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στην ρύθμιση, αποτελεί η υποβολή σχετικής αίτησης έως τις 30/03/2012.
γ) Υπαγωγή σε προσωρινό διακανονισμό με ελάχιστη δόση τα 150 ευρώ και έκπτωση 40% των Προσθέτων Τελών και Προστίμων (ΠΕΠΤ, ΠΕΑΠ, ΠΕΠΑΕ, ΠΕΠΕΕ).
Απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή σχετικής αίτησης μέχρι 31/3/2012.
Το ύψος της δόσης καθορίζεται από το μέσο όρο των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2011 και το σύνολο της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
Η ρύθμιση αυτή (για τη μη λήψη αναγκαστικών μέτρων) ισχύει έως 31/12 / 2012. Εάν στις 31/12/2012 υπάρχει υπόλοιπο οφειλής, θα ρυθμιστεί με νέο νόμο.
Η έκπτωση του 40% ισχύει για όσες αιτήσεις υποβληθούν έως τις 30/3/2012 (μετά την παρέλευση της ημερομηνίας, υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής χωρίς την έκπτωση).
Σε όλες τις περιπτώσεις των ρυθμίσεων πρέπει να καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 01/01/2012 και εφεξής.
Ήδη απαιτητή των η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου 2012.
Εφόσον ο οφειλέτης ζητεί να συνυπολογιστούν στην ρύθμιση και οι απαιτητές (τρέχουσες) εισφορές, τότε μπορεί να υπαχθεί στις πάγιες διατάξεις του Ν. 3863/2010, από τον οποίο δεν προβλέπεται έκπτωση επί των προστίμων (ΠΕΑΠ, ΠΕΠΑΕ, ΠΕΠΕΕ), αλλά μόνο στα πρόσθετα τέλη (καθυστερήσεις) σε ποσοστό 40% για εφάπαξ καταβολή και σε 20% για καταβολή σε δόσεις.
Σημειώνεται ότι, μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση του Ν.4038/2012 η Βεβαίωση Ασφαλιστική Ενημερότητα χορηγείται χωρίς παρακράτηση, σε αντίθεση με την διάταξη του Ν.3863/2010 που προβλέπεται παρακράτηση ποσού για το Δημόσιο και τις Τράπεζες.
