To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ποια επιδόματα του ΟΑΕΔ "ψαλιδίζονται" κατά 22%

Ό,τι δεν κατάφερε το πρώτο Μνημόνιο, σε βάθος τριών ετών, το πετυχαίνει το δεύτερο και μάλιστα μέσα στο 2012, εξοικονομώντας περίπου 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, κόβοντας τα επιδόματα προς τους ανέργους κατά 22%, αρχής γενομένης από τις 12 Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι, και το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε ότι πρέπει να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, μόνο που όλοι έλεγαν ότι οι περικοπές θα επέλθουν με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ακόμη και πριν από λίγα 24ωρα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης υποστήριζε ότι θα εφαρμοστούν κριτήρια προκειμένου οι περικοπές – που ούτως ή άλλως προεξοφλούσε – να μην είναι οριζόντιες. Όμως, η «πίεση για την υπογραφή στο Εurogroup» οδήγησε τον υπουργό στην εσπευσμένη υπογραφή της υπουργικής απόφασης, που θα προβλέπει μείωση σε όλα τα επιδόματα που υπολογίζονται βάσει των κατώτατου ημερομίσθιου. Στην ουσία δεν μειώνεται το επίδομα, αλλά το ημερομίσθιο που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του...

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ βέβαια, δείχνουν ότι στη χώρα μας, το επίδομα ανεργίας ως ποσοστό του κατώτατου μισθού, μειωμένου ή μη, αντιστοιχεί στο 61% ή στο 31% του διάμεσου μισθού. Για όσους αμείβονται με ημερομίσθια, το βασικό επίδομα ανεργίας του Οργανισμού αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου με μέγιστη περίοδο καταβολής τους 12 μήνες.

Σε συγκριτική οπτική, τα ποσοστά αναπλήρωσης του επιδόματος ανεργίας κατά την αρχική φάση της ανεργίας για έναν άγαμο μισθωτό που ελάμβανε τον μέσο μισθό είναι 40% (55 % μέσος όρος ΟΟΣΑ) ενώ για έγγαμο με 2 παιδιά είναι 52% (65% μέσος όρος ΟΟΣΑ). Μετά την παρέλευση 12 μηνών επιδοτούμενης ανεργίας, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις ίδιες κατηγορίες αντίστοιχα είναι 0% αφού στη χώρα μας διακόπτεται, ενώ πέφτει στο 31% ως μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Για τον έγγαμο με 2 παιδιά, το μετά το 12μηνο, το επίδομα αντιστοιχεί στο 3% έναντι 53% στις χώρες του ΟΟΣΑ (μέσος όρος).

Στην πράξη, η υπουργική απόφαση οδηγεί σε μείωση του βασικού επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 300.000 άνεργοι από τους περίπου 1.000.000 που βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ (αναζητώντας ή μη δουλειά), στα 356 ευρώ, από 461 ευρώ σήμερα.

Βέβαια, οι μειώσεις δεν αφορούν μόνο το επίδομα ανεργίας αλλά μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με το κατώτατο ημερομίσθιο ή των κατώτατο μισθό. Έτσι, για παράδειγμα τα ειδικά εποχιακά επιδόματα, που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους στον Τουρισμό, από 587 ευρώ θα πέσει στα 458 ευρώ. Το επίδομα προστασίας μητρότητας, από 751 ευρώ θα μειωθεί στα 586 ευρώ, ενώ το επίδομα που λαμβάνουν από τον Οργανισμό οι οικοδόμοι, από 869 ευρώ θα πέσει 678 ευρώ.

Η περιουσία στον ΟΑΕΔ...
Και μπορεί με την απόφαση ο ΟΑΕΔ να κερδίζει περίπου 500 εκατ. ευρώ, όμως με την ένταξη του ΟΕΚ και ΟΕΕ σε αυτόν, που προβλέπεται με πράξη υπουργικού συμβουλίου, στον ΟΑΕΔ μεταφέρεται προίκα περί τα 5 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά βέβαια, περίπου τα 4 δισ. ευρώ, τα χρωστάει στους οργανισμούς το ΙΚΑ. Υπάρχει όμως και σημαντική περιουσία, αφού μόνο σε ακίνητα η Εργατική Εστία διαθέτει περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΕΚ διαθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος ομόλογα αξίας 650 εκατ. ευρώ.

(Πηγή: capital.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: