Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων

«Σώζονται» από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό οι μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν μέχρι το τέλος του 2010 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, ακόμα και αν δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας.

Μάλιστα οι ασφαλισμένες του ΕΤΑΑ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όποτε «πιάσουν» το όριο ηλικίας, ακόμα και αν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχουν ανήλικο παιδί (ωστόσο απαιτείται το παιδί να ήταν ανήλικο όταν συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης).

Στην εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

- Οι ασφαλισμένες του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, οι οποίες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και είχαν ανήλικο παιδί, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όποτε «πιάσουν» το όριο ηλικίας. Στην περίπτωση αυτή δεν εξετάζεται εάν κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει ή όχι η ανηλικότητα του τέκνου.

Για παράδειγμα, μητέρα ανήλικου τέκνου που μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 συμπληρώνει τουλάχιστον 21,5 έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 48 ετών μπορεί να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης το 2012. Τη συγκεκριμένη χρονιά θα συμπληρώσει το 50ό έτος και μπορεί να αποχωρήσει, ανεξάρτητα εάν το ανήλικο τέκνο έχει ενηλικιωθεί.

- Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για μητέρες ανήλικων τέκνων που στο παρελθόν κατά τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης είχαν ανήλικο παιδί, αλλά δεν είχαν το απαιτούμενο όριο ηλικίας. Πλέον οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα συνταξιοδοτηθούν όταν συμπληρώσουν το όριο ηλικίας.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που το 2004 είχε 18,5 έτη ασφάλισης, ηλικία 46 ετών και ανήλικο τέκνο δεν μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί, καθώς δεν είχε συμπληρώσει το 48ο έτος της ηλικίας της. Κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας το ανήλικο τέκνο είχε ενηλικιωθεί και δεν μπορούσε πλέον να συνταξιοδοτηθεί ως μητέρα ανήλικου τέκνου. Με τις νέες ρυθμίσεις μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, ανεξάρτητα εάν εξακολουθεί να υπάρχει ή όχι ανήλικο τέκνο (καθώς κατά τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης συνυπήρχε η ανηλικότητα του τέκνου).

-Στον νόμο 2084/92 προβλεπόταν αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης από 1ης Ιανουαρίου 2003 κατά ένα εξάμηνο κάθε έτος και μέχρι τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης, για τις μητέρες ανήλικων τέκνων που έχουν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 και συμπληρώνουν από 1ης Ιανουαρίου 1998 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Για τις μητέρες ανήλικων τέκνων που έχουν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης από 1ης Ιανουαρίου 1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στην εν λόγω διάταξη, και κατόπιν τούτου θεωρείται ότι για τη συνταξιοδότησή τους εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα για τις μέχρι το 1982 ασφαλισμένες και δεν απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης.

- Οι μητέρες ανηλίκων στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών, που μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997 είχαν συμπληρώσει τις τότε προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, διατηρούν το παλαιό καθεστώς. Συγκεκριμένα συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε, εφόσον μέχρι το τέλος του 1997 έχουν συμπληρώσει 17,5 έτη ασφάλισης και ηλικία 44,5 ετών.

Μάλιστα στην περίπτωση που είχαν συμπληρώσει 17,5 έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 1997, είχαν ανήλικο τέκνο, αλλά δεν είχαν το όριο ηλικίας μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν εφόσον έχουν ηλικία τουλάχιστον 44,5 έτη.

- Από 1ης Ιανουαρίου 2013 απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης.

(πηγή: Ημερησία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: