Στις 15 Μαΐου, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ακύρωσε τις απολύσεις 397 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και διέταζε την προσωρινή εκτέλεση της κρίσης του. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ζητώντας την αναστολή της εκτέλεσης.
Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, το υπουργείο Οικονομικών δεν υποχρεούται να επανατοποθετήσει προσωρινά τις καθαρίστριες. Το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει να ανασταλεί εκείνη η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που είχε κρίνει παράνομη τη διαθεσιμότητα των καθαριστριών και είχε ζητήσει την επανατοποθέτησή τους. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου ήταν προσωρινά εκτελεστή και το υπουργείο Οικονομικών ήταν υποχρεωμένο να τις τοποθετήσει ξανά στις θέσεις τους μέχρι η δικαιοσύνη να αποφασίσει τελεσίδικα για το θέμα. Συγκεκριμένα υποχρέωνε το Δημόσιο να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των καθαριστριών με τα ίδια καθήκοντα και τους όρους που εργάζονταν μέχρι πριν την έξοδό τους από το υπουργείο.
Με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου είχε γίνει δεκτή η αίτηση των καθαριστριών αφού αναγνώριζε πως η διαδικασία που είχε επιλεγεί συνιστούσε άκυρη καταγγελία των εργασιακών συμβάσεων. Επίσης στην απόφαση του Πρωτοδικείου χαρακτηριζόταν η διαθεσιμότητα των καθαριστριών αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Επίσης, το Πρωτοδικείο υποχρέωσε το Δημόσιο να αποδέχεται τις υπηρεσίες των καθαριστριών με τα ίδια καθήκοντα και τους όρους που εργάζονταν πριν τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας.
Κατά τη συζήτηση στον Άρειο Πάγο οι νομικοί παραστάτες του υπουργείο Οικονομικών είχαν επικαλεστεί λόγους ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος που επέβαλαν τη Διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων εργαζόμενων. Από την άλλη πλευρά οι δικηγόροι των καθαριστριών είχαν υπογραμμίσει το γεγονός ότι οι πελάτες τους απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση και ότι η επανατοποθέτησή τους δεν ενέχει κίνδυνο για το δημόσιο.
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: