To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Από τον Σεπτέμβριο πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα



Έως τον Σεπτέμβριο θα έχει τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Όπως δήλωσε στα «Νέα» ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση πρόκειται να εκδοθεί προς το τέλος του μήνα. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας με τη διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης.

Το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αρχικά φέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο δήμους της χώρας με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Ο στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί το 2015 από δημοτικό σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το κείμενο αξιολόγησης της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

• Το εισοδηματικό όριο για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα κινείται στα 4.800 ευρώ.
• Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα φτάνει στα 400 ευρώ τον μήνα και στα 4.800 ευρώ ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια.
• Για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα υπάρξουν και άλλες παροχές, όπως προγράμματα ένταξης στην εργασία και στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, επίδομα θέρμανσης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Καθιερώνεται η «κοινωνική επιταγή» που θα ενσωματώνει δικαίωμα «αγοράς» υπηρεσιών ή αγαθών. Ο επωφελούμενος πολίτης θα επιλέγει φορέα παροχής υπηρεσιών βάσει προσωπικών κριτηρίων και αναγκών.
• Συστήνεται Πανελλαδικό Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης το οποίο θα συγκροτείται από το σύνολο των φορέων κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης από πιστοποιημένους φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
• Δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής εθελοντικών υπηρεσιών σε Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας σε φοιτητές ή σπουδαστές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: