To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Πώς θα ενοποιηθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία

Τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου για όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους της χώρας, έως το 2015, προβλέπει το σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων του υπουργείου Εργασίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 6 βήματα, εκ των οποίων τα σημαντικότερα θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος του 2014 και αφορούν ενοποιήσεις ταμείων, όχι μόνο διοικητικές αλλά και θεσμικές.




Η έκθεση που την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέθεσε στο ΚΕΠΕ, έρχεται να κουμπώσει επάνω στον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου (ΕΕΑΤ) για τους συνολικά 11,5 εκατ. έμμεσα και άμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους, με διακριτούς τομείς μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, εξασφαλίζοντας οικονομίες κλίμακος και φάσματος.

Η πρόταση που βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού προβλέπει έξι βήματα προκειμένου να επιτευχθεί ο κεντρικός αυτός στόχος.

Βήμα 1ο: Ενοποίηση επικουρικών – εφάπαξ υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ, σε ανεξάρτητους τομείς.

Βήμα 2ο: Αναδιοργάνωση υπηρεσιών ΙΚΑ

Βήμα 3ο: Ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων – ΕΤΑΑ (γιατρών, δικηγόρων μηχανικών) και ΟΑΕΕ. Σε δεύτερη φάση, ένταξη του νέου ταμείου στο ΙΚΑ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.

Βήμα 4ο: Αναδιοργάνωση του ΟΓΑ σε μοντέλο Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Βήμα 5ο: Σταδιακή ενοποίηση των υποκαταστημάτων της περιφέρειας σε ένα 6μηνο, υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου, για σύνταξη, εξυπηρέτηση του πολίτη και Κέντρα Εξυπηρέτησης, Απονομής Σύνταξης και Επεξεργασίας Παροχών.

Βήμα 6ο: Ένταξη των τομέων που περιγράφονται στα βήματα 2,3,και 4 στο Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο (ΕΕΑΤ).

Σύμφωνα μάλιστα με το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται στο σχέδιο, τα τέσσερα πρώτα βήματα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ το 5ο και 6ο βήμα, μέχρι το τέλος του 2015.

Ενιαίοι όροι

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr οι εισηγητές της πρότασης, που είναι διοικητές ταμείων και άνθρωποι που βρίσκονται στον πυρήνα του ασφαλιστικού συστήματος τα τελευταία χρόνια, χαίρουν δε της εκτίμησης του Γ. Βρούτση, θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου και τη δημιουργία του «ΕΕΑΤ» ή πιθανότερα του Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου «ΕΑΤ», την υιοθέτηση ενιαίου θεσμικού πλαισίου, κοινού Κανονισμού Ασφάλισης και ενιαίων παροχών, όπως επίσης και ενιαία τεχνολογική υποδομή.

Το νέο υπερ-ταμείο θα αφορά σε 5.972.215 ενεργούς ασφαλισμένους (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ενιαίου Μητρώου Ενεργών Ασφαλισμένων του συστήματος «ΑΤΛΑΣ») και 2.657.568 συνταξιούχους (σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ») αλλά και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους (εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2.882.621 άτομα).

Η καθιέρωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου και Κοινού Κανονισμού, στην πράξη, σημαίνει ότι όλοι θα διέπονται από ενιαίους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν δε, ότι οι όροι και οι παροχές του ΙΚΑ θα αποτελέσουν τον μπούσουλα στις αλλαγές, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές συντάξεων, των ήδη συνταξιούχων.

Άλλωστε, για τους νέους, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα τεθεί σε λειτουργία ο Νόμος 3863/2010, γνωστός πλέον και ως νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη που προβλέπει τη σταδιακή εφαρμογή της Εθνικής Σύνταξης σε συνδυασμό με την αναλογική.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας η πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που έχει συστήσει ο Γ. Βρούτσης, με επικεφαλής των Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρη, και βασικό έργο την διερεύνηση και τον εντοπισμό προβλημάτων και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα.

Όσο για τις επικουρικές, ήδη, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μπήκε σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από το ΕΤΕΑ, με οριζόντιες μειώσεις 5,2% στις συντάξεις Ιουλίου.

Από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού και των εφάπαξ, με μειώσεις μεταξύ 12% και 15%.

Βασικές λειτουργίες της νέας μορφής

Στο σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, προβλέπονται τρεις άξονες που πρέπει να στηριχθεί η διαδικασία προκειμένου να πετύχει η μετάβαση στο νέο σχήμα.

Ο πρώτος άξονας αφορά στη λειτουργία της «υποστήριξης» και προβλέπει:

*Κεντρική διοικητική υποστήριξη (ενιαία διοίκηση και διοικητικές υπηρεσίες, διαχωρισμό λειτουργιών ανάλογα με το αντικείμενο και το είδος της ασφάλισης).
*Κεντρική οικονομική υποστήριξη (ενιαίες οικονομικές διαδικασίες, καθολική συμμετοχή και ενιαίος τρόπος πληρωμών)
*Τεχνολογική υποστήριξη (δημιουργία ενός φορέα, εκτός της ΗΔΙΚΑ που θα αναλάβει την πλήρη τεχνολογική υποστήριξη των λειτουργικών).

Ο δεύτερος άξονας αφορά στη λειτουργία «παραγωγής» και αφορά:

*Είσπραξη εσόδων (καθολική αξιοποίηση της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης)
*Πληρωμές μέσω ενιαίου συστήματος
*Απονομή συντάξεων (δημιουργία περιφερειακών κέντρων με μοναδικό αντικείμενο την έκδοση συντάξεων και την απονομή λοιπών παροχών) βασισμένη σε ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα
*Βεβαιώσεις – ρυθμίσεις οφειλών (πλήρης αξιοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών – ΚΕΑΟ).

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας αφορά στην εξυπηρέτηση του πολίτη και προβλέπει:

*Δημιουργία σημείων εξυπηρέτησης e-branch (θα μπορούσε να αφορά στην συνεργασία των ασφαλιστικών ταμείων με τα ΚΕΠ)
*Αξιοποίηση του διαδικτύου (πχ δημιουργία προσωπικής ηλεκτρονικής σελίδας Εργοδότη ή Ασφαλισμένου)
*Δημιουργία Κέντρου τηλε-εξυπηρέτησης (τηλέφωνο, fax, email).

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: