Σύμφωνα με έρευνα της Manpower, ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης διαμορφώνεται στο +8%, καθώς οι εργοδότες για 8ο συνεχόμενο τρίμηνο αυξάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.
Αναλυτικά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης, ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο +8%. Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών για την πορεία των προσλήψεων είναι θετικές για οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας και είναι οι ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί από το δ΄ τρίμηνο του 2008.
Με βάση τις απαντήσεις αντιπροσωπευτικού δείγματος 750 εργοδοτών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το προσεχές τρίμηνο (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2014) διαμορφώνονται στο +13%, καθώς το 20% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 7% μείωση και το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%, βελτιωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο, τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους στην εταιρία δείχνουν ότι αυτή η θετική τάση δεν αφορά τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους στον ίδιο βαθμό.
Η αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το μέγεθος μιας επιχείρησης, ενώ παρατηρείται ότι η διαφοροποίηση του Δείκτη των Προοπτικών Απασχόλησης ανάμεσα σε μεγάλους και micro (>10 εργαζόμενοι) οργανισμούς φτάνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι μικρότερες σε μέγεθος επιχειρήσεις έχουν λιγότερους πόρους να διαθέσουν στην εύρεση, επιλογή και διακράτηση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς επίσης και σημαντικά πιο περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, εξειδικευμένη συμβουλευτική και συστηματική στήριξη. «Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι αυτές ακριβώς οι μικρού μεγέθους επιχειρήσεις συνιστούν πάνω από το 97% του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, είναι ξεκάθαρο ποια θα πρέπει να είναι η κύρια στόχευση των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο», επισημαίνει η Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος του ManpowerGroup.
Ομοίως, από την αργή, αλλά σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας δεν πρόκειται να ωφεληθούν εξίσου όλα τα άτομα που αναζητούν εργασία. Οι μακροχρόνια άνεργοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού, καθώς μετά τους 6 μήνες ανεργίας η επανασύνδεση με την αγορά εργασίας απαιτεί πολύ εστιασμένες και εντατικές παρεμβάσεις, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Οι εργοδότες αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των απασχολουμένων τους σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας το προσεχές τρίμηνο. Οι πιο αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα της Μεταποίησης, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +17%. Σταθερός ρυθμός προσλήψεων προβλέπεται και στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται σε +14%, και στον τομέα της Γεωργίας, με Προοπτικές της τάξης του +12%. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών αναμένουν μια αμετάβλητη αγορά εργασίας, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του 0%.
Σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2014, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις, ύψους 13 και 12 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρονται στους τομείς της Γεωργίας και της Μεταποίησης αντίστοιχα. Ωστόσο, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε δύο τομείς, κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες στη Μεταποίηση αναφέρουν σημαντικότατη αύξηση της τάξης των 27 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ αυξήσεις της τάξης των 15 και των 12 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα καταγράφονται στους τομείς του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) και της Γεωργίας. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών αναφέρουν μικρή μείωση της τάξης των 4 ποσοστιαίων μονάδων.
Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή
Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναφέρουν επιφυλακτικά αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων για το Γ' Τρίμηνο του 2014. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται στο +9%, ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές της τάξης του +7%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εργοδότες της Ευρύτερης Περιφέρειας Αττικής καταγράφουν σχετικά σταθερά σχέδια προσλήψεων.
Οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης ενισχύεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.
Διεθνείς Συγκρίσεις
Η έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης για το τρίτο τρίμηνο του 2014 βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 65.000 εργοδότες σε 42 χώρες. Σύμφωνα με αυτήν, οι ευκαιρίες για τα άτομα που αναζητούν εργασία στις παγκόσμιες αγορές εργασίας αναμένεται να παραμείνουν κυρίως θετικές το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014. Ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να αυξηθεί σε 37 από τις 42 χώρες, σε σύγκριση με τις 38 από 42 το δεύτερο τρίμηνο.
Τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται από τους εργοδότες στην Ινδία, την Ταϊβάν, την Τουρκία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη. Οι πιο αδύναμες -και μόνες αρνητικές- προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο καταγράφονται από τους εργοδότες στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στην Ολλανδία.
Συνολικά, οι προβλέψεις είναι ηπιότερες συγκριτικά με το β΄ τρίμηνο του 2014, καθώς καταγράφονται ενισχυμένες σε μόλις 11 από τις 42 χώρες, ενώ αποδυναμώνονται σε 24. Ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι Προοπτικές ενισχύονται σε 32 χώρες και μειώνονται σε μόλις 6. Παράλληλα, οι Προοπτικές σε κάθε μία από τις χώρες του G7 βελτιώνονται ελαφρώς ή παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οι εργοδότες σε 19 από τις 24 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν το προσεχές τρίμηνο. Οι Προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται σε 6 χώρες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αποδυναμώνονται σε 12. Οι Προοπτικές εμφανίζονται ισχυροποιημένες σε 20 χώρες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αλλά αποδυναμώνονται σε 2 και παραμένουν αμετάβλητες στις υπόλοιπες 2. Οι εργοδότες στην Τουρκία καταγράφουν τις πιο αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων στην περιφέρεια. Οι ασθενέστερες Προοπτικές της περιφέρειας καταγράφονται για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στην Ιταλία.
(Πηγή: euro2day.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: