To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Παραιτήθηκε τελικά ο Χάρης Θεοχάρης (upd)

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μετά από μαραθώνια συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι κυβερνητικοί σύμβουλοι Ν. Καραβίτης και Στ. Παπασταύρου.

Ο υπουργός οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι έκανε δεκτή την παραίτηση.

Η ανακοίνωση

«Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει την αποδοχή της παραίτησης, για προσωπικούς λόγους, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, τον οποίο ευχαριστεί για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Ο Υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της Κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού.

Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του».

Νωρίτερα μεταδιδόταν:

Σίριαλ με άγνωστο τέλος με την παραίτηση η μη του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποιείται η συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα. Από το πρωί πληροφορίες θέλουν τον Χάρη Θεοχάρη να υποβάλλει την παραίτησή του μετά από πίεση του Υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Τρόικα μόλις ενημερώθηκε για την παραίτηση Θεοχάρη έβαλε βέτο, μπλοκάροντας την παραίτηση του και βάζοντας φωτιά στις διαπραγματεύσεις.




Κυβερνητικές πηγές καταλόγιζαν στον κ. Θεοχάρη πρωτοβουλίες που χωρίς να κινούνται σε εσφαλμένη κατεύθυνση είχαν μεγάλο πολιτικό κόστος λόγω του χρόνου κατά τον οποίο εκδηλώνονταν.

Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας υπήρξε συχνά προβληματισμός για ελλιπή στήριξη του έργου της από την κυβερνητική μηχανή όπως και η αίσθηση ότι αποτελούσε τον εύκολο στόχο υπό την έννοια ότι της μετακυλιόταν η ευθύνη για αποφάσεις που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα η είχαν ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Δυσφορία στην Κομισιόν

Την έντονη δυσφορία της για την, όπως φαίνεται, επικείμενη απομάκρυνση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη μέσω αναγκαστικής παραίτησής του, εκφράζουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με αυτούς τους κύκλους, ο κ. Θεοχάρης έκανε «εξαιρετική δουλειά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα όπου πρέπει να μαζευτούν φόροι».

Επισημαίνουν ότι η θητεία του κ. Θεοχάρη ορίστηκε πενταετής προκειμένου ακριβώς να μην επηρεάζεται από τον πολιτικό και κομματικό κύκλο και να απεξαρτηθεί ο φορολογικός μηχανισμός από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η τρόικα αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα σενάρια περί απομάκρυνσης του κ. Θεοχάρη ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για την αντίθεσή της σε πιθανή τέτοια εξέλιξη.

(Πηγή: capital.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: