To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ειδοποιητήρια με απειλές κατασχέσεων από τον ΟΑΕΕ

Περιθώριο 20 ημερών να ρυθμίσουν τα χρέη τους έχουν οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ που λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες σημειώματα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς, όπως ενημερώνονται, σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις και οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Το πρόβλημα λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς από τους 775.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, εκτιμάται ότι οι 575.000 αδυνατούν να καταβάλλουν τακτικές εισφορές προς το Ταμείο, ενώ από αυτούς οι 195.000 ήδη έχουν χαρακτηριστεί «αδρανείς», δηλαδή έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα...

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του ταμείου δείχνουν ότι ολοένα και λιγότεροι οφειλέτες σπεύδουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε μήνα, περί τους 200 με 250 από όσους που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Τα χρέη προς το ταμείο έχουν εκτιναχθεί στα 5,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα, στη ρύθμιση της Νέας Αρχής, από τις αρχές του 2014 μέχρι και τις 30 Μαΐου είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση μόλις 10.925 άτομα, ενώ άλλοι 15.696 είχαν ενταχθεί για το ίδιο διάστημα στην Πάγια Ρύθμιση. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πολλοί από αυτούς που έχουν ενταχθεί στην Πάγια ρύθμιση, έχουν ενταχθεί και στην ρύθμιση της Νέας Αρχής.

Αν και η αποστολή των ενημερωτικών από το ΚΕΑΟ είχε σταματήσει για ένα διάστημα, λόγω της προεκλογικής περιόδου, τις τελευταίες ημέρες το Κέντρο αποστέλλει σωρηδόν ενημερώσεις, στις οποίες ξεκαθαρίζεται ότι εντός 20 ημερών, οι οφειλέτες πρέπει να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλιώς ξεκινούν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.




Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, που αντιμετωπίζονται ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» καθώς βλέπουν την πολιτεία να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τους υπόλοιπους οφειλέτες των άλλων ταμείων, συνασπίζονται, προσφεύγοντας στα δικαστήρια.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, παρ' ότι το ΙΚΑ δέχεται από τους οφειλέτες του να πληρώνουν «ότι έχουν» προκειμένου να διατηρούν ενεργή τη ρύθμισή τους, ακόμη κι αν η καταβολή υπολείπεται κατά πολύ της συμφωνημένης δόσης, ο ΟΑΕΕ δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν το σύνολο της δόσης, να θεωρούνται ληξιπρόθεσμοι...

Παράλληλα, οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ υποστηρίζουν ότι εντός των οφειλομένων προς τον ΟΑΕΕ βρίσκονται σειρά παράνομων ποσών όπως:

• Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν παρείχε παράνομα ο ΟΑΕΕ για όσο διάστημα ο οφειλέτης χρωστάει εισφορές. Ετησίως το ποσό είναι περίπου 1.000 ευρώ συν τους τόκους, ανά ασφαλισμένο.

• Οι εισφορές έπρεπε να είχαν μειωθεί από το 2009 και παράνομα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας τις κρατάει στο ίδιο επίπεδο με το 2009.

• Τα επιτόκια είναι παράνομα και υπερβαίνουν σημαντικά το ανεκτό επιτόκιο υπερημερίας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν μάλιστα στο πλευρό τους και μια σειρά από γνωμοδοτήσεις αλλά και δικαστικές αποφάσεις που ενισχύουν τα επιχειρήματά τους. Τις έχουν δε, αποστείλει στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ληφθεί κάποια υπουργική απόφαση που να τους δικαιώνει ή έστω να δίνει ανάσα στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, στα θεμέλια όχι μόνο του ασφαλιστικού τους φορέα, αλλά και στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Οι οφειλέτες που έχουν ήδη λάβει τη συστημένη επιστολή από το ΚΕΑΟ, προχωρούν σε ενστάσεις ως προς τις χρεώσεις που αναφέρει ο ΟΑΕΕ, αμφισβητώντας το σύνολο της οφειλής και καλώντας τη διοίκηση του ΚΕΑΟ να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια αναγκαστικών μέτρων, έως ότου ο ΟΑΕΕ απαντήσει για το πώς προκύπτει η οφειλή. Δηλώνουν δε, αποφασισμένοι να «μπλοκάρουν» τη διαδικασία και στη συνέχεια, προσφεύγοντας μαζικά στα δικαστήρια.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: