To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

4 έξυπνες στρατηγικές αποταμίευσης

Το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ασφαλές και υπό το βάρος των σκληρών οικονομικών μέτρων είναι δύσκολο να ανταποκριθεί κανείς στις υποχρεώσεις του.

Πόσω μάλλον να σκεφτεί να κάνει και αποταμίευση, για μια "ώρα ανάγκης".

Ωστόσο αν αναζητάτε τρόπους για να μπορέσετε με κάποιο τρόπο να "βάλετε κάτι στην άκρη" και να βελτιώσετε τις αποταμιεύσεις σας, δείτε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε και ποια λάθη να αποφεύγετε:




Στρατηγική Νο 1: "Αποταμιεύω ό,τι περισσεύει"

Ο κίνδυνος: Έχετε εξοφλήσει τους λογαριασμούς σας, έχετε κάνει και όποιες αγορές θέλατε και αποταμιεύετε ό,τι έχει μείνει από το μισθό σας στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό.

Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι, ότι στο τέλος θα αρχίσετε να έχετε την εντύπωση ότι έχετε περισσότερα χρήματα στην άκρη, τα οποία μπορείτε να ξοδέψετε, λέει ο οικονομικός σύμβουλος της LearnVest, David Blaylock.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ανοίξτε έναν άλλο λογαριασμό και μεταφέρετε εκεί τα ποσά που αποταμιεύετε. Αν σας το επιτρέπουν τα οικονομικά σας –εφόσον δηλαδή είστε σίγουροι ότι έχετε να εξοφλήσετε τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας- βάλτε ως προτεραιότητα το να βάζετε ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα στον αποταμιευτικό λογαριασμό σας.

Ο ξεχωριστός λογαριασμός θα σας αποτρέψει ακόμη από "αγορές της τελευταίας στιγμής", καθώς η μεταφορά χρημάτων μπορεί να πάρει από 24 έως 48 ώρες για να ολοκληρωθεί μέσω e-banking.

Στρατηγική Νο 2: "Όλες οι αποταμιεύσεις πηγαίνουν σε ένα λογαριασμό"

Ο κίνδυνος: Μπορεί να αισθάνεστε μεγάλη ικανοποίηση, όταν βλέπετε το ποσό να αυξάνει κάθε μήνα, ωστόσο αν αποταμιεύετε χρήματα για διαφορετικούς σκοπούς, τότε δε θα γνωρίζετε τι έχετε βάλει στην άκρη και για τι!

Τι μπορείτε να κάνετε: Ξεκαθαρίστε το τοπίο, δημιουργώντας υπο-λογαριασμούς για διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με την οικονομική σας δυνατότητα: όπως για παράδειγμα για το σπίτι που ονειρεύεστε να φτιάξετε, για τις σπουδές των παιδιών σας ή για τις επόμενες διακοπές σας κ.ά.

Στρατηγική Νο 3: "Αποταμιεύω μεγαλύτερα ποσά όταν και αν μπορώ"

Ο κίνδυνος: Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αποταμιεύουν μεγάλα ποσά "όταν και αν", τότε κατά πάσα πιθανότητα θα είστε κι από αυτούς που δε θα διστάσουν να… βάλουν "χεράκι" στον αποταμιευτικό λογαριασμό τους κάποια στιγμή.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η πιο σίγουρη λύση για "σωστή αποταμίευση" είναι να βάζετε τακτικά στην άκρη μικρότερα ποσά, που μπορείτε να διαχειριστείτε. Καθίστε κάτω και υπολογίστε τα, αντί να μαντεύετε κάθε φορά τι μπορείτε να αποταμιεύσετε.

Επιλέξτε ένα "αποταμιευτικό μοτίβο" και μείνετε πιστοί σε αυτό, προτείνει ο Blaylock. Μπορείτε να το "αναβαθμίσετε" όταν νιώσετε σιγουριά ότι μπορείτε να τα βγάλετε πέρα, αποταμιεύοντας περισσότερα χρήματα κάθε φορά.

Στρατηγική Νο 4: "Αποταμιεύω στον κλασικό κουμπαρά/κάτω από το μαξιλάρι κ.τ.λ."

Ο κίνδυνος: Η αποταμίευση αποτελεί μεν προτεραιότητα για εσάς, ωστόσο με το να κρατάτε χρήματα σε έναν κουμπαρά/μπαούλο/μαξιλαροθήκη κ.ά. στερείτε από τον εαυτό σας την ευκαιρία να βγάλετε κάτι παραπάνω μέσω των τόκων.

Τι μπορείτε να κάνετε: Εφόσον είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να χρειαστείτε τα χρήματα αυτά για να καλύψετε έκτακτες ανάγκες, μπορείτε να τα "κλειδώσετε" σε κάποια προθεσμιακή κατάθεση, ανάλογα με τις δυνατότητές σας.

(Πηγή: news.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: